[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez blue_voyager » 25 lis 2014, o 18:22

W Chinach poczta nie dostarcza paczek do adresata, muszą ją sami odebrać z poczty. Może faktycznie w jego lokalnym urzędzie pocztowym nie ma tej paczki i musi po nią jechać gdzieś dalej.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Malojk » 25 lis 2014, o 19:35

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

ale awizo muszą dostać bo niby skąd wiedzieli by że coś przyszło . a skoro awizo, to musi być tam jakaś informacja gdzie paczka jest a nie szukać na ślepo . A w tym przypadku tak to wygląda ...
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Postprzez Malojk » 25 lis 2014, o 23:59

I jeszcze jedno pytanie.czy po tym nie udanym doreczeniu będzie status doreczono?
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Postprzez Quis » 26 lis 2014, o 00:24

Malojk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Będzie, ale ten status ma kilka dni opóźnienia, nawet do tygodnia.
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez wolf138 » 26 lis 2014, o 15:15

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

niestety nie pomogło, chce go odesłać... Sprzedawca na stronie aukcji miał:

zwrot.JPG
zwrot.JPG (24.09 KiB) Przeglądane 990 razy

Mam się z nim jakoś dogadywać? Czy wybrać opcję open dispute i opisać całą sprawę?
wolf138

Telefon:: sony

Postprzez bergmen » 26 lis 2014, o 15:29

ja raz ostatnimi czasy założyłem dispute. Zawsze dogadywałem się bez pośrednictwa Aliexpress. Powiedz mu że dasz my pozytywa po wszystkim :)
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez wolf138 » 26 lis 2014, o 18:31

Czyli założyć dispute? Wtedy aliexpress rozstrzyga spór i jestem przez nich ubezpieczany?
wolf138

Postprzez mortimer » 26 lis 2014, o 21:35

wolf138 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ali rozstrzygnie spór dopiero po jego eskalacji. Samo założenie to wciąż próba dogadania się pomiędzy kupującym a sprzedającym, tyle, że nieco bardziej dynamiczna, bo na odpowiedź jest określony czas i nie będziesz musiał czekać tygodniami aż sprzedawca znajdzie czas na odpisanie.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez Gienek177 » 27 lis 2014, o 15:25

Witam, zamówiłem telefon z chin, to iphone 4s. Niestety, telefon okazał się wadliwy, nie można otworzyć gniazda do włożenia karty sim i nie jest w 100% oryginalny według mnie. Za telefon zapłaciłem 238$, chciałbym odzyskać całą kwote, otworzyć spór i co dalej? Czy jest możliwość zwrotu podatku VAT który zapłaciłem przez Urząd Celny? Jak przebiega cała procedura?
Gienek177

Telefon:: Sony

Postprzez hellhammer » 27 lis 2014, o 15:59

Gienek177 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

hahha a w ilu procentach według Ciebie jest oryginalny a w ilu nie :D w 80% a w 20% nie? Tel jest albo oryginalny albo nie :) w 100%
Kupujac w chinach iphona ma sie pewnosc 99% ze kupiles podrobke :D i to pewnie kiepska, stad problemy. zaplaciles 238$ wiec sam sobie odpowiedz czy to oryginal :)
Albo nie ja Ci odpowiem ) jest to albo podroba albo kupiles produkt refubished czyli odnawiany. czyli jeszcze wiekszy ryzyk bo mozna kupic w dobrym stanie trchnicznym ale mozna kupic i uszkodzony i niesety nei dostaniesz zwortu, bo po to jest napis naprawiany.
hellhammer
VIP

Pochwały: 25

Postprzez existe » 27 lis 2014, o 17:28

no niezly tekst
co do vatu - nie podlega niestety zwrotowi
co do reszty - musisz uzyskac od sprzedawcy zgode na odeslanie oraz adres do wysylki
a przy okazji chetnie poznalbym nr aukcji z ktorej zakupiono towar 4s
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

[aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez basa » 28 lis 2014, o 00:19

Dokladnie jak kolega wyzej napisal , vatu nie odzyskasz a pelny zwrot gotowki dopiero po uzgodnieniu odsylki ze sprzedawca , nawet jak zalozysz spor z eskalacja to ali bedzie wymagac odsylki telefonu ( za duza kwota na zwrot kasy bez odsylki).
W temacie ktory opisujesz warto zawsze wkleic link do aukcji , wtedy mozemy ocenic takze co kupiles , co bylo w opisie aby przynajmniej wiedziec jaki mozna dac powod sporu. Tu sie klania wlasnie ta oryginalnosc iphona , napewno w aukcji chinczyk opisal ze to refubrish , innych tam raczej nie sprzedaja. Niestety dla chinczykow refubrish oznacza skladaka zazwyczaj u chinczyka w garazu :)
Co do stopnia oryginalnosci akurat w przypadku iphona mozna tu oceniac w procentach , typowa podroba iphona ma zainstalowanego androida jezeli masz tam androida z nakladka co wyglada jak ios to juz wiadomo ze to podrobka ktora oprocz obudowy nie ma nic wspolnego z iphonem.
Jezeli jest jednak tam IOS to znaczy ze musi byc wlozona tam plyta glowna z iphona i to juz mamy w 50% iphone :) reszta to juz co tam chinczyk wlozyl z innych telefonow , im wiecej wlozyl komponentow z iphonow tym wiekszy procent oryginalnosci iphona :d

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI