[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez Kostek142 » 17 lis 2014, o 21:57

Witam,

Mam problem z jednym telefonem, kupiony w sklepie CBT (HK) LTD(pewnie znacie). Od jakiegoś czasu przestał działać w nim wyświetlacz, niestety 60 dni ochrony od Aliexpress się już skończyło. Trochę boję się wysyłać telefon Chińczykowi "na słowo", wolałbym żeby aliexpress jakoś mnie chroniło.
Dość szczęśliwie zamawiałem dla szwagra jakiś czas później ten sam telefon u tego samego sprzedawcy. Na zamówieniu dla mojego szwagra licznik "Purchase Protection" cały czas tyka.
Teraz moje pytanie, myślicie że mogę odesłać Chińczykowi mój telefon powołując się na zamówienie mojego szwagra. Wiecie żeby aliexpress mi zwróciło kase. Może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym sprzedawcą, czy oznacza jakoś specjalnie telefony itd.
Kostek142

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo

Postprzez majju » 24 lis 2014, o 09:54

Ja mam z nim doświadczenie. Czekam na zwrot kasy od niego. Wysłałem telefon do naprawy, ale doczekać się nie mogłem i otworzyłem spór. Raczej bym się nie doczekał na naprawę. (opisałem wszystko w temecie "Serwis w chinach" serwis-w-chinach-t10998.html).
majju

Telefon:: htc evo 3d

Postprzez wolf138 » 25 lis 2014, o 10:33

Ale trafiłem na sprzedawcę... Zamówiłem telefon doogee dg800 u HK Paradise Co .,Ltd, zapłaciłem vat bo zatrzymali mi paczkę w urzędzie celnym, nie wiem czy ma to znaczenie, że paczkę opisał jako mp3 i wartość 30$. Tak czy siak telefon jest nie sprawny, wyświetlacz się trzęsie się jakby miał parkinsona:/ Teraz pytanie do Was, bo widzę, że wysyłacie listem poleconym. Co gdyby taki list zaginął niechcący na poczcie (z moim szczęściem ostatnio i tak może być)? Gdy nie deklarujemy wartości, jak jesteśmy ubezpieczeni na wypadek czegoś takiego? Rozumiem, że raczej nie ma szans na odzyskanie Vatu ale czy chińczyk nie powinien też zwrócić za przesyłkę? W końcu to z jego winy to całe zamieszanie.
wolf138

Telefon:: sony

Postprzez hellhammer » 25 lis 2014, o 11:04

wolf138 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ale co ma chinczyk do vatu? W czym tu jego wine upatrujesz? A ze tel doszedl nei sprawny to może też nie być wina sprzedawcy a poczty?
Jak bedziesz odsyłał tel na gware czy na zwrot to wypelniasz kwit wrazie w, i nie zaplacisz drugi raz vat jak bezdie wracal do Ciebie.Chyba ze strasz sie o full refund t wtedy odzyskasz kase ale vatu nikt Ci nie zwroci. A to nie wina chinczyka ze go zaplaciles.... Coraz dziwniejsze macie pomysly i tok myslenia...
hellhammer
VIP

Pochwały: 25

Postprzez blue_voyager » 25 lis 2014, o 11:34

Wiesz co hellhammer, gdybyś nie traktował wszystkich jak głupków, to Twoje posty zyskałyby trochę na jakości. Niewiele bo niewiele, ale zawsze. Ja rozumiem krytykę, ale ty przywalasz każdemu, czy na to zasługuje czy nie i czy rozumiesz o czym pisze czy nie. Wyluzuj trochę. I zanim odpowiesz na czyjś post przeczytaj go ze dwa razy.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez hellhammer » 25 lis 2014, o 11:49

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No bez jaj mozna miec zal o wszytsko ale zeby przerzucac wine kazda na chinczyka bo np dostało sie vat? A w Pl nie ma ryzyka ze sie kupi zepsuty lub wadliwy egzemplarz? Jest takie samo ryzyko i sprzedawca może byc na 1000% sprawdzony i uczciwy, ale trafić sie mu może przeciez wadliwa sztuka, lub rzecz ulegnie awarii podczas transportu, prawda?

Ja rozumie, że to nic przyjemniego zamawiac coś i dostac coś uszkodzone, bo sam tak mialem, ale nie zwalam winy za wszystkie nieszczescia na sprzedawce, odeslalem telefon i dostałem pełen refund. Takie, życie zamawiamy z chin i trzeba sie z tym liczyc, ze może cos pójść nie tak.
A ze autor zaplacił vat, no coż jak to wiekszosc mawia ze vat powinnismy odrazu sobie wlizcac w koszta i potem mile sie zaskoczyc jak go nie dostaniemy... A ile razy unikamy vatu o tym w takich momentach nikt nie pamięta?

A do autora, jak wysyłasz do chin to ubezpiecz paczke jak sie boisz, że sie coś z nią stanie, wtedy wrazie zaginiecia, zniszczenia PP zwróci Ci zadeklarowaną wartość, ale licz sie z tym, że cena za wysyłke wtedy wzrośnie.
hellhammer
VIP

Pochwały: 25

Postprzez blue_voyager » 25 lis 2014, o 11:58

hellhammer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tylko gdzie Ty to wyczytałeś to ja nie mam zielonego pojęcia... Przecież gość ma pretensje, że dostał niesprany telefon. Dziwisz mu się?

A moja wcześniejsza uwaga odnosiła się nie tylko do tego jednego Twojego postu ale do całokształtu...

Pochwały przyznane za posta: 2
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez zenek2724 » 25 lis 2014, o 12:45

hellhammer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No bez jaj mozna miec zal o wszytsko ale zeby przerzucac wine kazda na chinczyka bo np dostało sie vat? A w Pl nie ma ryzyka ze sie kupi zepsuty lub wadliwy egzemplarz? Jest takie samo ryzyko i sprzedawca może byc na 1000% sprawdzony i uczciwy, ale trafić sie mu może przeciez wadliwa sztuka, lub rzecz ulegnie awarii podczas transportu, prawda?

Ja rozumie, że to nic przyjemniego zamawiac coś i dostac coś uszkodzone, bo sam tak mialem, ale nie zwalam winy za wszystkie nieszczescia na sprzedawce, odeslalem telefon i dostałem pełen refund. Takie, życie zamawiamy z chin i trzeba sie z tym liczyc, ze może cos pójść nie tak.
A ze autor zaplacił vat, no coż jak to wiekszosc mawia ze vat powinnismy odrazu sobie wlizcac w koszta i potem mile sie zaskoczyc jak go nie dostaniemy... A ile razy unikamy vatu o tym w takich momentach nikt nie pamięta?

A do autora, jak wysyłasz do chin to ubezpiecz paczke jak sie boisz, że sie coś z nią stanie, wtedy wrazie zaginiecia, zniszczenia PP zwróci Ci zadeklarowaną wartość, ale licz sie z tym, że cena za wysyłke wtedy wzrośnie.

Gościu piszesz takie bzdety że aż żal, zacznij czytać posty i jak nie masz nic ciekawego i pomocnego do powiedzenia to lepiej zamilcz. Co za typ, tego osobnika nie da się uratować jest skazany na wymarcie lub wytępienie społeczne.
zenek2724

Pochwały: 1
Telefon:: LG G3
ROM: Android 5.0

Postprzez Zbyszko » 25 lis 2014, o 12:47

zenek2724 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Każde forum musi mieć lokalnego trolla, niestety. Najlepiej ignorować.
Zbyszko
AKTYWNY

Pochwały: 6
Telefon:: Coolpad 7320
ROM: Xposed GravityMod v4

Postprzez wolf138 » 25 lis 2014, o 13:03

Nie oczekuję od chińczyka zwrotu vatu, uczciwe natomiast wydaje mi się było by gdyby zwrócił koszty transportu (Zluzuj pośladki hellhammer:P). Niedawno napisał, żebym spróbował go naprawić a on zwróci mi koszty, nie wiem jednak co o tym myśleć. W sumie jaką mam gwarancję, że oddałby za naprawę? Może ktoś z Was widział coś podobnego i wie w czym problem? (sorry za offtop)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NRh7nbo85ME[/youtube]
wolf138

Postprzez blue_voyager » 25 lis 2014, o 13:05

Jak zawsze w podobnych przypadkach trzeba zacząć od przeinstalowania romu, może pomoże.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez Malojk » 25 lis 2014, o 18:10

Proszę mi powiedzieć jak to jest z tą pocztą w chinach. Odesłałem tablet 6 listopada a 18 miałem ten komunikat :
2014-11-18 10:50
International Postal System, Missed delivery - item being held - addressee being notified.

Oni zostawiają jakieś awizo odbiorcy? Mój sprzedawca twierdzi że nie ma go na pobliskiej poczcie i może być gdzieś indziej bo miasto jest duże. To jak to jest dostają informację że jest przesyłka dla nich czy mają sobie szukać po pocztach. Czy może mój sprzedawca po prostu ściemnia ... OKQI z Shenzhen
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI