[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez Quis » 6 lis 2014, o 11:18

Ostatnio odsyłałem tablet, też Teclasta. Wysyłasz go 'listem poleconym priorytetowym' http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_przesylka_listowa_polecona.html

Nie wypełniasz żadnych deklaracji. Adresujesz paczkę jak zwykły list polecony krajowy. Z tym że lepiej wydrukować dane na kartce i przykleić taśmą żeby było czytelnie.
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez Malojk » 6 lis 2014, o 11:26

Quis napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

dzieki za szybką odpowiedz , z tym że mi zależy na odzyskaniu vatu i kwota by się przydała że coś takiego wysłalem ...
własnie mi odpisała - wpisać 35 $ - no juz sam nie wiem .
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Postprzez Malojk » 6 lis 2014, o 14:06

Paczka wyslana. Z tego co sie w ostatniej chwili dowiedzialem to vatu jak w moim przypadku nie odzyskamy.w UC mowia ze mozna a urzedzie skarbowym sami nie wiedza .W koncu zadzwonilem na centrale w Warszawie US a tam jednoznacznie uzysklem odpowiedz - od osob prywatnych nie ma zqrotu VATu.Masakra ztymi ludzmi :). JesCze jedno pytanie bo wypelnilem deklaracje N22 i prawde mowiac myslalem ze bede mial kopie tego. Jak teraz udowodnic w UC ze wraca juz o vatowany jakbym przypadkiem jeszcze raz zamowil taki tablet od tego samego sprzedawcy albo jeszcse dogadal sie na wymiane na nowy ?
Malojk
AKTYWNY

Postprzez jlucjan » 8 lis 2014, o 21:19

O moim problemie pisałem już na innej stronie.Może tutaj mi ktoś pomoże w odzyskaniu mojego telefonu .Otóż 18,VIII.2014 odesłałem Poczta Polską uszkodzony telefon Newman K2s /przycisk włączenia nie działał/ na adres z którego przysłano mi ten telefon kurierem DHL.Drogą śledzenia przesyłki napisano z datą 5.X.2014 ,ze przesyłka jest zatrzymana ponieważ siedziba firmy jest zamknięta i mojej przesyłki nikt nie odebrał.Z informacji Poczty Polskiej dowiedziałem się,w takiej sytuacji przesyłka powinna wrócić na mój adres /adres nadawcy podałem/.Jeszcze jedno ,sporu nie otworzyłem ponieważ w terminie ,który przysługuje mi do otwarcia sporu nie zmieściłem się ponieważ akurat w tym czasie byłem za granicą.Po przyjeżdzie na stronie aliexpressu napisano o zakończeniu transakcji.Czy mogę mieć nadzieję na zwrot mojego telefonu.
jlucjan

Telefon:: newman k2s

Postprzez blue_voyager » 8 lis 2014, o 21:34

Kontaktowałeś się w ogóle ze sprzedawcą? Napisał dlaczego nie odebrał przesyłki?
Jeśli paczka nie zostanie odebrana w terminie (nie mam pojęcia jaki jest ten termin w wypadku poczty chińskiej) to zostanie odesłana do Ciebie. Licz się z tym, że przy odbiorze będziesz musiał opłacić koszt odesłania. Możliwe, że już została odesłana tylko idzie pod nowym numerem, którego Ty nie znasz, więc nie możesz go śledzić.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez mar76ek » 11 lis 2014, o 12:19

Mam kilka pytań ws zwrotu towaru do Chin:
1. Czy wysyłając towar listem naklejać deklarację celną CN22 i deklarować wartość np. taką samą jak zadeklarował chińczyk?. Oczywiście zaznaczone jako gift.
2. Jeżeli deklaracja celna musi być, to czy wystarczy ta z poczty polskiej (w języku polsko-francuskim) czy szukać coś w języku angielskim?
3. Czy wysłać paczkę dopiero po zatwierdzeniu sporu, czy wysłać wcześniej i jak paczka będzie w Chinach, to otworzyć spór z zaznaczeniem, że wysyłam towar i chcę full refund?

Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi.
mar76ek
AKTYWNY

Pochwały: 5
Telefon:: JY-G4S

Postprzez Quis » 11 lis 2014, o 12:43

Ad 1 i 2: Przedmiot wysyłasz Listem Poleconym Priorytetowym i nie wypełniasz żadnych deklaracji, adresujesz paczkę jak normalny list:
"Return Adress: <Twoje dane>
ADD: <dane maj frenda>"
Ad 3: zależy jak się umówisz z Chińczykiem
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez mar76ek » 11 lis 2014, o 13:05

@Quis
Dzięki za odpowiedź.
Jako list wysyłacie typową kopertę, czy np. paczkę/pudełko ale wysłane jako list?
Dopytuję się o to, gdyż wysłałem przedmiot do Chin (pudełko ale nadany jako list, z naklejoną deklaracją cn22 i wartością S10). Obecnie w trackingu mam alert, że przesyłka będzie mi zwrócona :evil: Deklaracje CN22 miałem z poczty polskiej. Zastanawiam się, co może być powodem zwrotu. Czy deklaracja, czy pudełko, czy coś innego.
Cóż pozostaje czekać na zwrot, zobaczyć co tam Chińczycy napisali (mam nadzieję, że będzie po EN) i wysłać ponownie, przed zakończeniem czasu ochrony, otwierając spór.
mar76ek
AKTYWNY

Pochwały: 5
Telefon:: JY-G4S

Postprzez egongrom » 12 lis 2014, o 17:03

Witam! Zamierzam się do wysłania telefonu ZOPO ZP998 na gwarancje do Chin. Mam dwa pytania:
1. Czy mogę mieć wgrane CWM w telefonie?
2. Czy mogę mieć custom ROM wgrany? Czy lepiej zainstalować oficjalny ROM?
egongrom

Pochwały: 1

Postprzez Malojk » 14 lis 2014, o 15:13

Orientuje się ktoś w następującej kwestii : jakiś czas temu otworzyłem spór, chińczyk zgodził się na full refund po wcześniejszym odesłaniu towaru. Tablet poleciał do Chin, teraz czekam na potwierdzenie odbioru i zwrot kasy.Zastanawia mnie jedno. Czas ochrony mija za 12 dni a czas potwierdzenia otrzymania przesyłki przez chińczyka mija za 23 dni. Co będzie jak czas ochrony się skończy a chińczyk nie potwierdzi otrzymania przesyłki ? Czy poprosić chińczyka o wydłużenie czasu ochrony? Ma to jakieś znaczenie ?
Malojk
AKTYWNY

Postprzez existe » 14 lis 2014, o 15:56

Malojk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

zgodzil sie ? wyslales nr trackingu ? wszystko zalezy od kontekstu
jesli sie zgodzil to powinien on zrobic accept, jesli nie to aby zakonczyc sprawe powinienes eskalowac
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez Malojk » 14 lis 2014, o 17:25

existe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

zgodzil sie ? wyslales nr trackingu ? wszystko zalezy od kontekstu
jesli sie zgodskonczy powinien on zrobic accept, jesli nie to aby zakonczyc sprawe powinienes eskalowac

Tak zgodzil sie.wyslalem nr. I od tego momentu leci czas . I teraz sa dwa czasy .Jest czas ochrony krotszy i czas na potwierdzenie otrzymania przesylki przez chinczyka.Co bedzie jak czas ochrony sie skonczy a czas na potwierdzenie bedzie jeszcze lecial? Czy wogole bedzie dalej lecial?
Troche pomieszane ale mam nadzieje ze cos z tego rozumievie.
Malojk
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI