[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez Malojk » 30 paź 2014, o 18:43

Witam!
Proszę o poradę.Zamówiłem ostatnio tablet teclast X98 air 3G i okazało się że tablet ma problemy z GPU albo z pamięcią RAM, w każdym bądź razie ma wadę sprzętową ( przez co resetuje się przy znacznym obciążeniu GPU. I teraz co zrobić, jak rozsądnie podejść do sprawy?
Mam jeszcze 25 dni na potwierdzenie odbioru.Jak szybko odzyskać kase ( albo wymiana jeszcze nie wiem)? Otworzyć spór?
Chinczyk zaproponował mi żebym to sprawdził w lokalnym serwisie. Wiem już na 100% że jest uszkodzony.
Poradźcie co zrobić ??
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Postprzez majkel_94 » 30 paź 2014, o 19:43

Otwierasz spór, opisujesz problem, mile widziany filmik gdzie włączasz aplikację i się tablet restartuje.
Od Ciebie zależy czy wybierzesz opcję odesłania za te 20zł do Chin i zwrot kasy, czy tablet zostanie u Ciebie i dostaniesz 30% refund albo ile tam wynegocjujesz, potem możesz go używać dalej jeśli Ci to nie przeszkadza lub sprzedać bo a nóż ktoś kupi te 2 stówy taniej bo nie używa tableta do gier 3D :P
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez Malojk » 30 paź 2014, o 20:23

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

widze że jesteś w temacie :) to Ty pytałeś na xda o fife 2015 ?
czyli spór koniecznie otworzyć , a jeżeli zapłaciłem cło można starać się o zwrot kasy?Sam nie wiem co zrobić.Na pewno albo zwrot(naprawa,wymiana na nowy) albo kasa.
Jeżeli wybiorę kasę to kiedy najwcześniej dostane gotówkę- jak paczka będzie u sprzedawcy ??
Malojk
AKTYWNY

Postprzez majkel_94 » 30 paź 2014, o 20:30

Tak, przecież nick ten sam jest.
Możesz nie otwierać i zostawić tak jak jest, więc koniecznie nie musisz otwierać :P
Jak wybierasz opcję gwarancji to przy wysyłaniu warto napisać do UC że jest taka a taka sprawa, żeby przy powrotnej przesyłce naprawionego nie naliczyli ponownie VATu.
Nikt chyba jednak nie przechodził przez procedurę odesłania i dostania full refundu po wcześniejszym zapłaceniu VATU, ale najlepiej napisz od UC zapytanie.
I kasę dostaniesz jak chińczyk odbierze paczkę i to potwierdzi.

Szkoda że nie masz Win8 postawionego, bo mnie ciekawi sprawa fify ;)
majkel_94
VIP

Postprzez jlucjan » 30 paź 2014, o 23:52

Odesłałem telefon na adres z którego wysłano do mnie telefon i cisza .Po przez śledzenie przesyłki /Poczta Polska / dowiedziałem się ,że przesyłka jest zatrzymana ponieważ siedziba adresata jest zamknięta .Cierpliwie czekam na zwrot mojego telefonu od 05.10.2014.
jlucjan

Telefon:: newman k2s

Postprzez Malojk » 31 paź 2014, o 21:07

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dzwoniłem dzisiaj do UC. Można odzyskać kasę tylko trzeba pisać do naczelnika urzędu w Rybniku ( w moim przypadku), dodatkowo należy wypełnić deklaracje że wysyła się uszkodzony sprzęt za granicę za porozumieniem stron (udokumentowane korespondencja ze sprzedającym)

Na razie mam problem ze sprzedającym który upiera się że to wina programów które musiałem zainstalować i to one powodują resety a nie GPU. Szkoda tylko że już 4 osoby na xda mają podobny przypadek. Z tego co gada ta babka a dokładnie - Anna Fang, od której co nie którzy tutaj też kupili ten tablet, wynika że nie można wszystkiego instalować na nim :)
Poprosiła mnie o film z nagraniem resetów, ale zaznaczyła żebym wszystkie swoje aplikacje odinstalował i zdaje sobie sprawę że ciężko będzie to nagrać ale jako sprzedawca musi mieć taki dowód. Coś czuje że nie będzie z nią lekko . Jak myślicie otwierać spór? Kto w sporze podejmuje ostateczną decyzję ?
Malojk
AKTYWNY

Postprzez majkel_94 » 31 paź 2014, o 21:21

Aliexpressa obsługa podejmuje ostateczną decyzję, dopóki nie potwierdzisz odbioru to oni trzymają kasę i nią dysponują :P

Jeśli masz dowody w postaci nagrań, możesz także zacytować wypowiedzi z xda że to nie odosobniony przypadek, to przez spór będzie najpewniejsze, gwarancja chińczyka to różnie wygląda i kilka miesięcy możesz czekać :P
majkel_94
VIP

Postprzez Malojk » 31 paź 2014, o 21:36

Wysłałem jej film z nagraniem uruchomionego programu OPENGL 3.0 , zobaczymy co powie ... założę się że zwali to na program i będzie oczekiwać żebym 24 na dobe czyhał, a nóż się zresetuje bez powodu :)
Malojk
AKTYWNY

Postprzez TradeWheel » 2 lis 2014, o 01:53

Witam mam pytanie do tych co robili odsyłkę:
moj seller nie jest za dobry - 85% pozytywow tylko ma i może być nieuczciwy. w kazdym razie ten seller chce odsyłki. mam w sporze opcje:

Accept. Modify. Cancel Dispute. Escalate Dispute.

Chcę, żeby program ochrony kupujących objął tą odsyłke, żeby nie było tak, że seller dostanie telefony z powrotem a kasy nie odda.
Którą opcję wybrać zeby się przed tym zabezpieczyć? bo kasa jest w sumie chyba jeszcze w aliexpress, skoro jest spór to chyba jeszcze chinol kasy nie dostał. Wybrać Accept czy Escalate Dispute żeby aliexpress zwrócił mi hajc jak seller dostanie telefony z powrotem?
TradeWheel

Telefon:: Nokia

Postprzez existe » 2 lis 2014, o 02:02

TradeWheel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

odeslij listem poleconym z nr teackingu + eskalate

Autor postu otrzymał pochwałę
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez Malojk » 2 lis 2014, o 13:19

Proszę mi powiedzieć bo będę odsyłał tablet. Kto powinien pokryć koszty wysyłki do chin , jeżeli tablet ma problemy hardware ?? co będzie szybsze wymiana na nowy czy zwrot kasy ?? Teoretycznie niby zwrot kasy a jak jest w praktyce?
I ostatnie .ponieważ zapłaciłem VAT będę wypełniał deklarację przy wysyłce i teraz, jak bym dogadał się ze sprzedającym żeby wysyłał DHLem to czy oni z góry jakoś naliczają swoje opłaty ?
Malojk
AKTYWNY

Postprzez blue_voyager » 2 lis 2014, o 13:48

Nie wiem jak chcesz zmusić sprzedawcę do wymiany na nowy, a tym bardziej do zwrotu pieniędzy. Dobrze będzie jeśli go naprawi i odeśle, bo jak pokazują komentarze innych to różnie z tym bywa, np. częsta jest sytuacja, że sprzedawca w ogóle nie odbiera przesyłki z poczty.
A co do kosztów wysyłki do Chin, to Ty je pokrywasz.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI