[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez drago68 » 2 wrz 2014, o 21:16

U mnie na PP miła pani poinformowała mnie, abym dla świętego spokoju wypełnił deklaracje CN22 do listu poleconego priorytetowego.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Re:

Postprzez Zbyszko » 3 wrz 2014, o 12:09

espe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak, dostaniesz zwrot na kartę w ciągu ok 10 dni. Ja ostatnio otrzymałem zwrot, a płaciłem kartą mbanku przypisaną do konta.
Zbyszko
AKTYWNY

Pochwały: 6
Telefon:: Coolpad 7320
ROM: Xposed GravityMod v4

Postprzez pax » 3 wrz 2014, o 12:47

Jakbyś na koncie nie widział zaksięgowanego zwrotu, mimo iż dostałeś, to możesz zadzwonić na mLinię lub udać się do placówki mBanku i oni Ci tam potwierdzą zwrot pieniędzy na konto, bo miałem sytuację, że otrzymałem zwrot, a nie widziałem tej operacji u siebie i pisałem do ali kiedy mi zwrócą, mimo iż pieniądze były już u mnie.
pax

Pochwały: 4
Telefon:: SGS

Postprzez fido69 » 3 wrz 2014, o 20:44

Mam pytanie. nie wiem czy w dobrym temacie się wypowiadam, ale jak coś to proszę o przeniesienie.

Zamówiłem Coolpada F1 z chinatronica.
Paczka przyszla dzisiaj na pocztę, pani w okienku mówi, że jest adnotacja, że paczka przyszła do Polski uszkodzona i wsadzili ją w foliową torbę i zgrzali, żeby nic nie wyleciało.
Uszkodzona to mało powiedziane, wygląda to jakby ktoś zarąbał w pudełko siekierą...
Miałem nadzieje, że chociaż dobrze zapakowany jest telefon w bąbelki albo coś i nic się nie stało.
Ale chinole chyba oszczędzają na takich rozwiązaniach, w zwykłe pudełko było włożone oryginalne i jak łatwo się domyslić telefon też dostał strzała.
Niby nic wielkiego się nie stało bo tylko lekko wygięty, udało mi się go naprostować, uruchamia się, tylko jak jest czarne tło widać czerwone przebarwienie w jednym miejscu.
Ale do rzeczy, pani na poczcie powiedziała, żebym otworzył paczkę, sprawdził czy jest zawartośc uszkodzona i jak tak to wypełnimy protokół i będą się kontaktować z nadawcą i szukać osoby/firmy winnej tego uszkodzenia i od niej domagać się odszkodowania.
Ktoś miał taką sytuację? Dobrze zrobiłem wypełniając to? Pisać do Chińczyków z opisem sytuacji czy czekać żeby poczta to załatwiła?
Druga sprawa - uszkodzona została tez bateria, lekko się wygięła, ale tez dało się ją naprostować. Moje pytanie - czy bezpieczne jest korzystać z takiej baterii? Jak nie to kupię gdzieś w Polsce taką baterie?
fido69

Telefon:: Coolpad F1

Postprzez saperq » 3 wrz 2014, o 20:46

Trzeba było poczekać z odbiorem przesyłki z placówki pocztowej. Na odbiór masz 14 dni. Wtedy się zapytać tutaj, napisać do chinola etc ...
Teraz to może być po ptokach.
Aktualnie eksploatowane: Lenovo P2, Redmi note 5 4/64, Honor play :-)
Na sprzedaż: brak, wszystko poszło ;-)
Zobacz moje OLX
saperq
VIP

Pochwały: 32
Telefon:: Asus Zenfone Max

Postprzez r4v » 3 wrz 2014, o 20:51

Raczej nie, w końcu są zdjęcia naklejki itp. Z resztą poczta załatwiła sprawę. Raz miałem tak z koszulką, była przecięta nożyczkami, nic na poczcie nie załatwiałem, po prostu zrobiłem zdjęcie naklejki że przyszła w stanie uszkodzonym.
r4v

Pochwały: 14
Telefon:: Coolpad F1
ROM: MIUIv5

Postprzez bugmenot » 6 wrz 2014, o 14:31

Orientujecie się ile czasu przesyłki czekają w Chinach na odbiór zanim zostaną odesłane do nadawcy :?:

Wysłałem przesyłkę do Chin:
Wysłanie przesyłki z Polski 2014-08-13 WER Warszawa
Przyjęcie przesyłki 2014-08-19 BEIJING TRANSIT
Nieudane doręczenie - przesyłka zatrzymana - adresat powiadomiony 2014-08-26 International Postal System

Nie wiedziałem co oznacza ten status to zapytałem się Chinki: czy muszą iść, na pocztę, czy poczta sama dostarczy przesyłkę? Jej odpowiedź mnie powaliła: "ObrazekObrazekObrazekObrazek"

Wczoraj w nocy napisałem, czy byli już na poczcie, ale na razie nie odpisała.
bugmenot

Pochwały: 3

Postprzez Robbo » 6 wrz 2014, o 15:06

Nie martw się, przesyłka dotarła do adresata, jeśli nie odbierze otrzymasz zwrot.

Ja i G2
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez bugmenot » 7 wrz 2014, o 21:21

Właśnie boję się tego, że otrzymam zwrot. Tylko nie kasy a mojej przesyłki z telefonem. Telefon był kupiony 4 miesiące temu, popsuł się i został wysłany do sprzedawcy w celu wymiany na nowy.
bugmenot

Pochwały: 3

Postprzez mnka » 9 wrz 2014, o 10:03

Spokojnie, też miałam "przesyłka zatrzymana". HK Goldway odpisał:
"Hi friend,
Don't worry, the post office hand over parcel to us every week, I think we will get it these 2 days.
Thanks"

W rezultacie odebrali przesyłkę ponad 2 tygodnie później :roll: Ale wszystko jest ok.
mnka

Postprzez pax » 9 wrz 2014, o 12:10

Witam,
Otrzymałem wadliwy przedmiot i po kontakcie z chińczykiem zgodziliśmy się na wymianę, mianowicie ja odesłałem mu ten wadliwy, on nowy. Teraz otrzymałem nowy przedmiot i wszystko działa jak powinno, tylko powiedzcie kto powinien płacić za odesłanie w przypadku reklamacji. Chińczyk upiera się, że to ja powinienem płacić i na ali też pisze w prawach kupującego, że kupujący zwraca na swój koszt, co się zdziwiłem. Trochę dziwne to prawo w porównaniu do naszego, ale cóż. Wy jak odsyłaliście reklamację to też musieliście na własny koszt odsyłać?
pax

Pochwały: 4
Telefon:: SGS

Postprzez Gravis » 9 wrz 2014, o 12:15

pax napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak to wygląda.

Autor postu otrzymał pochwałę
Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi5 Prime > Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade
Gravis
VIP

Pochwały: 31
Telefon:: OnePlus 7

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI