[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez ferwus » 27 sie 2014, o 10:01

Mam pytanie może ktoś podpowie:
W jaki sposób otworzyć paczkę aby bez problemów w razie potrzeby można ją zareklamować, zwrócić?
Czy np nagranie filmiku podczas otwierania jest dobrym sposobem?
Bo chodzi o to, że np nie mogę osobiście odebrać paczki i np sprawdzić jej przy listonoszu czy wszystko jest ok, bo taki opis jest na stronie aukcji przedmiotu - by otworzyć paczkę przy listonoszu i jak są jakieś uszkodzenia to zwrócić ją albo żeby listonosz wypełnij jakieś tam papierki o uszkodzeniu w celu szybkiego załatwienia zwrotu czy reklamacji.
Czy np filmik będzie wystarczającym dowodem dla aliexpress podczas otwarcia sporu a nawet dla sprzedającego ( nie powie mi że to się nie liczy bo powinieneś otworzyć przy listonoszu)?
Czy może znacie inne sprawdzone metody otwierania przesyłek by później bez problemu odzyskać kasę albo nowy artykuł?
ferwus

Pochwały: 1
Telefon:: nie ma takiego numer
ROM: jeszcze bedzie

Postprzez majkel_94 » 27 sie 2014, o 11:41

ferwus napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niech Ci listonosz zostawi awizo, na poczcie odbierzesz i otworzysz przy urzędniczce :P

Ale IMO jak masz dobrą kamerę to wystarczy, że pokażesz paczkę przed kamerą że jest oryginalnie zapakowana i bez przerw i cięć będziesz otwierał i pokazywał przed kamerą wszystko, zwłaszcza jak będzie jakieś uszkodzenie mechaniczne :P
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez ferwus » 27 sie 2014, o 11:51

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niech Ci listonosz zostawi awizo, na poczcie odbierzesz i otworzysz przy urzędniczce :P

Ale IMO jak masz dobrą kamerę to wystarczy, że pokażesz paczkę przed kamerą że jest oryginalnie zapakowana i bez przerw i cięć będziesz otwierał i pokazywał przed kamerą wszystko, zwłaszcza jak będzie jakieś uszkodzenie mechaniczne :P

No właśnie o to chodzi, że paczka już odebrana przez młodszą siostrę, która zadzwoniła i mnie poinformowała, że odebrała paczkę a jak ją zapytałem czy otworzyła przy listonoszu i sprawdziła czy nic nie uszkodzone to mi powiedziała :
- o jejku zapomniałam, hehe :D
No i teraz właśnie dla tego pytam co zrobić jak sobie już listonosz poszedł?
ferwus

Pochwały: 1
Telefon:: nie ma takiego numer
ROM: jeszcze bedzie

Postprzez Quis » 27 sie 2014, o 12:04

Nie ma się czym przejmować. Ja nigdy nie otwieram przy listonoszu/nie nagrywam otwierania paczki i nie było nigdy problemów. Mimo, że 2 razy przyszły mi wadliwe telefony, sprzedawcy nie robili problemu z odesłaniem. Na Aliexpress jesteśmy dobrze chronieni. Co innego jak kupuje elektronikę z alledrogo - wtedy zawsze sprawdzam paczkę przy listonoszu :-)
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez bartazzz » 27 sie 2014, o 12:31

spór o całkowity refund z odesłaniem telefonu.
Dołącz opis i zdjęcia. Gdyby odmawiał ponawiaj żądanie a potem eskaluj
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez alukard88 » 28 sie 2014, o 14:12

Quis napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Problem w tym, że jak mi przynosi listonosz to nie bardzo mozna przy nim otworzyć bo nie ma wykupionej takiej opcji... Przynajmniej tak mi tłumaczą.
alukard88

Pochwały: 5
Telefon:: Desire Z

Postprzez mwait » 2 wrz 2014, o 07:26

Pytanie - jaką wartość zadeklarować na deklaracji CN 22 w przypadku wysyłki do chin telefonu na gwarancję? (chińczyk nie podał w tym przedmiocie żadnych wytycznych) Wartość telefonu?
mwait

Telefon:: Lenovo s650

Postprzez Robbo » 2 wrz 2014, o 07:32

Wpisz ze 30 $

Naklikane z Onda v989
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez basa » 2 wrz 2014, o 08:05

Jak wysylasz listem poleconym nie wypelniasz deklaracji CN22

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez mwait » 2 wrz 2014, o 15:54

basa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To by była super wiadomość ;) i problem z głowy. Jesteś pewny? (przepraszam, że tak dopytuje)
mwait

Postprzez basa » 2 wrz 2014, o 15:58

Tak , wysylalem juz telefon do chin i sam sie dopytywalem o to na poczcie deklaracje wypelnia sie tylko przy paczkach.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez mwait » 2 wrz 2014, o 19:17

Potwierdzam - poczta polska (przynajmniej w niektórych placówkach) nie wymaga deklaracji cn 22 przy wysyłaniu telefonu listem poleconym priorytetowym (Pani w okienku się bardzo zdziwiła, że w ogóle o to pytam. Tak więc co placówka to obyczaj ;) )
mwait

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI