[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez TradeWheel » 2 lis 2014, o 16:28

existe mam pytanie, bo raz piszesz: 'odeslij listem poleconym z nr teackingu + eskalate' a innym razem piszesz 'mozliwa jest tylko wysylka z chin/hk do PeeL
w 2ga strone poczta NIE dziala'

wysyłałes odsyłke do Chin?

jest tu ktos kto ma doswiadczenie w odsyłce na aliexpress?
Osyłam i... co? Accept. Modify. czy Escalate Dispute. ? Zeby to aliexpress zabezpieczycl hajc na czas odsyłki
TradeWheel

Telefon:: Nokia

Postprzez existe » 2 lis 2014, o 16:34

nie wiem co mialem na mysli w 2giej czesci o hk, ani w jakim to bylo watku/kontekscie
pamietac musisz by miec nr trackingowy wysylajac, bo to jest twoj dowod w sprawie i ten nr musisz podac w dispute
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Re: Odp: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez swiezak82 » 2 lis 2014, o 17:42

Ostatnio odsyłałem telefon od sprzedawcy ET. Otworzyłem spór oczywiście wcześniej problem próbowaliśmy rozwiązać bez sporu ale się nie dało. Telefon uszkodzony wiec otworzyłem spór, wybrałem towar uszkodzony, zwrot towaru, pełna refundacja, sprzedawca zaakceptował spór, wysyłasz towar, poddajesz nr przesyłki i czekasz aż dojdzie. Za przesyłkę płaciłem z własnej kieszeni, wysyłka listem poleconym, koszt ok 30zl. Z tego co pamiętam przesyłka szła niecałe 3 tygodnie, sprzedawca przesyłkę odebrał, spór zaakceptował. Kasa wróciła na konto, jeden kupon zwrócili na 13$ drugi na 20$ poszedł się jeb.... Chcieli niby tam oddać 5$ ale niby jakby mieli to zrobić, jedynie na PayPal, którego nie posiadam lub upust przy następnym zamówieniu ale niestety następnego zakupu u tego sprzedawcy nie będzie więc olałem temat. Finał sprawy dwa miesiące, kupon na 33$ i 30zł za wysyłke w plecy. pozdrawiam
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez ebola1972 » 2 lis 2014, o 17:55

to niech chociaż Ci cos wyślą za te 30zł, na pewno da się coś wybrać. albo jeszcze plus te 5$ czyli plus minus towar za 10$-15$ . dobre i to ;-)

wyszło z Nubia z7 mini
ebola1972
VIP

Pochwały: 44
Telefon:: Xiaomi RR

Postprzez Malojk » 3 lis 2014, o 21:27

Panowie znacie jakieś chinskie apki typu Asphalt 8 lub coś innego ale bardzo wymagającego sprzętowo ? ?Moj sprzedawca dalej swoje i winę za restarty tabletu zwala na moje aplikacje. Chce koniecznie zobaczyć że restartuje się na chińskiej apce ... Już mi ręce opadają ...
Malojk
AKTYWNY

Telefon:: Zopo c2 Platinium
ROM: 32

Postprzez majkel_94 » 3 lis 2014, o 22:59

Nie bądź taki miękki - masz dodatkowe dowody w postaci filmiku porównującego sprawny i wadliwy tablet. Napisz też że to nie wina aplikacji, bo to nie jedna, więcej jest aplikacji zwieszających tablet, a na innych te programy nie wieszają ;)
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez Malojk » 4 lis 2014, o 00:25

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Pisałem już i nic, chinka upiera się przy swoim. Ma prawie 1000 tych tabletów sprzedanych i jeden wadliwy akurat trafił do mnie :)
Rozpocząłem spór.Przedstawiłem sprawę , podałem filmy i cytaty z xda. Zobaczymy teraz. Wkurza tylko że odpisuje raz na dobę :).
Mam 21 dni ochrony i 4 na odpowiedz sprzedającego.Ile maksymalnie może trwać taki spór ?
Jak uda się odzyskać kasę to chyba zamówię u innego sprzedawcy , ale mam obawy czy nie trafię na kolejny bubel. Orientuje się ktoś jak to jest w chinach, czy oni mają dostęp do sklepu PLAY? Bo jak pytałem sprzedawcy o pobranie aplikacji w celu sprawdzenia czy działa na innym tablecie to odpisała że nie może. Rzeczywiście tak jest czy jej się nie chce?
Malojk
AKTYWNY

Postprzez szymon_rysiu » 4 lis 2014, o 10:23

Na pewno zablokowane mają google a chyba sklep play jest też od google. Wydaje mi się, że to prawda iż nie może sobie ściągnąć. Jak filmiki chciałem wysłać do chinola to przez maila bo na youtube nie mógł wejść.
Jiayu G3/Star W450/Elephone P6i/iOcean X8 mini/Meizu M2 Note
szymon_rysiu
AKTYWNY

Pochwały: 35
Telefon:: Jiayu G3

Postprzez Malojk » 5 lis 2014, o 13:01

Spór zaakceptowany przez sprzedającego tablet poleci do chin. Ale Mam kolejny problem a mianowicie zapłaciłem cło (150 zł) od niego i chciąłbym go dzyskać. Wiem że jest to możliwe ale muszę wypełnić deklarację CN22 lu CN23 ale sprzedawca chce żebym puscił ją z niską wartością. Oni też tam mają jazde taką jak u nas z podatkiem VAT? I tam też naliczyli by chinczykowi ten podatek ?
Malojk
AKTYWNY

Postprzez Malojk » 5 lis 2014, o 23:45

Pomoze ktos? polecony prioretytowy czy priorytetowy z zadeklarowana wartoscia?
Malojk
AKTYWNY

Postprzez swiezak82 » 6 lis 2014, o 02:00

To raczej zależy ile chcesz wydać na przesyłkę. Jak odsyłałem telefon to listem poleconym bez deklarowana żadnej wartości. Wypełniasz jeden mały druczek na poczcie na którym pani ci wpisuje nr śledzenia, stępluje i oddaje. Wpisujesz adres na paczce i idzie.
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez Malojk » 6 lis 2014, o 11:03

swiezak82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Róznica między jednym a drugim 13 zł. Mi chodzi o to czy chinka nie bedzie miała problemów z tego tytułu ?i zeby przypadkiem paczki nie cofneli do Polski jak nie bedzie chciała jej odebrac bo jej cło narzucą ...
Malojk
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI