[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez kv77 » 15 sty 2015, o 14:48

Chciałem reklamować tel. kupiony w Chinatronic.
Nie pamiętam jednak jak szybko wystawiłem feedback a od tego jest uzależniona długość gwarancji.
Czy można to jakoś sprawdzić bo zakładam że pisanie do Nich skończy się najkrótszym 6-cio miesięcznym okresem, który już mi minął.
kv77

Pochwały: 10
Telefon:: LeEco Le Pro3 x720
ROM: AICP 13.1

Postprzez blue_voyager » 15 sty 2015, o 15:34

Zakładka Manage Feedback, dalej Active Feedback, tam masz wszystkie komentarze, które wystawiłeś i obok każdego z nich datę Order Completed. Jeśli tego samego dnia potwierdzasz Confirm Goods Received i wystawiasz komentarz, to masz datę i możesz sobie policzyć jak szybko wystawiłeś komentarz.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez kv77 » 15 sty 2015, o 23:36

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dzięki za odpowiedź.
To mnie zmyliło bo myślałem, że to data dostawy bo tego samego dnia o prawie tej samej godzinie odebrałem przesyłkę. A nie mogłem wystawić od razu feedbacku bo telefon odbierałem w Zabrzu na cle bo byłem przejazdem. Musiało by przynajmniej minąć kilka godzin a nie kilkanaście minut jak widać przy Order Completed.
Ale w takim razie wygląda na to, że mam jeszcze gwarancję :-)
kv77

Pochwały: 10
Telefon:: LeEco Le Pro3 x720
ROM: AICP 13.1

Postprzez lagarto » 16 sty 2015, o 10:09

Jak szybko Chińczycy odpisują na zgłoszenia reklamacyjne? I gdzie je najlepiej umieścić - pod aukcją zakupu telefonu, czy wysłać mailem, czy na "contact" na stronie danego sklepu? Często im trzeba o sobie przypominać? Jedną wiadomość wysłałem 5 dni temu na maila; drugą 3 dni temu na "contact". Na razie bez odzewu.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez lagarto » 17 sty 2015, o 23:25

EDIT: Odpisali; na razie uprzejmie współpracują ;) Chcą żeby im odesłać telefon do naprawy więc poza tym, że jakieś 3 miesiące będę bez telefonu to nie jest źle.
lagarto
AKTYWNY

Postprzez existe » 19 sty 2015, o 00:57

jezeli cala twoja korespondencja na ali opiera sie na mailach - to jednak radze oczytac o "dispute"
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez lagarto » 19 sty 2015, o 11:05

Mógłbyś rozwinąć swą myśl? To moja pierwsza reklamacja telefonu na ali dlatego trochę być może błądzę po omacku.
Dispute już nie mogę dać gdyż dawno już potwierdziłem odbiór przesyłki. Telefonu używam ponad pół roku - wada ujawniła się dopiero teraz.
Korespondencję prowadzę poprzez "message center" na ali. Sprzedawca ma niezły pięciocyfrowy feedback 99,2%. I nie rozdaje nic za pięć gwiazdek więc można uznać, że to realna ocena interesów z nim.
Aczkolwiek wszelkie dobre rady bardziej doświadczonego kolegi mile widziane.
Pozdrawiam
lagarto
AKTYWNY

Postprzez szymon_rysiu » 19 sty 2015, o 11:32

ar2rc napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A dlaczego masz taką ciężką tą paczkę?? Ja za telefon płaciłem ostanio ok 20 zł. Odsyłasz go do reklamacji czy do zwrotu? Bo jak reklamacje to wyslij jak można bez baterii i innych zbednych obciażeń i zapakuj w bąbelkową paczkę a nie karton. Myślę, że jesteś w stanie się zmieścić w 0,5 kg i wtedy za przesyłkę zaplacisz ok 30 zł.
Jiayu G3/Star W450/Elephone P6i/iOcean X8 mini/Meizu M2 Note
szymon_rysiu
AKTYWNY

Pochwały: 35
Telefon:: Jiayu G3

Postprzez szymon_rysiu » 19 sty 2015, o 11:42

Panowie mam takie pytanie. Wysłałem telefon do chinolka w ramach gwarancji - uszkodzony dotyk w elephone. Od tygodnia paczka leży na poczcie w Chinach i cały czas chinole mi odpisują że odbiorą paczkę i naprawią to wtedy mnie powiadomią co i jak dalej.

Stąd też tak, na zapas moje pytanie, telefon mam od 3 miesięcy i już mam potwierdzoną odbiór przesyłki i wszystko przyklepane.
Czy w przypadku jak chinol nie odbierze przesyłki i odeślą ją z powrotem do mnie to jest szansa na jakiś zwrot lub odzyskanie kasy na naprawę od aliexpress??
Po jakim czasie telefon zostanie odesłany?? Czy będę musiał płacić 2 raz za tą przesyłkę??
szymon_rysiu
AKTYWNY

Postprzez existe » 19 sty 2015, o 21:28

lagarto napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

spoko - albo nie pisales ze to juz stara sprawa albo nie doczytalem
oczywiscie jesli to dotyczy sprawy z przed pol roku - to normalna jest droga korespondencji przez maile i milo, ze chinczyk podejmuje wspoprace !
nic tylko pozazdroscic
jest ok

Autor postu otrzymał pochwałę
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez lagarto » 19 sty 2015, o 22:20

No to mnie uspokoiłeś. Ale i tak z tym "dispute" nie pobiłeś w konkursie na dobrą radę Chinki, która zapytała czy ściągnąłem folię z ekranu... :-P
lagarto
AKTYWNY

Postprzez szymon_rysiu » 22 sty 2015, o 10:04

Panowie czy jeżeli już wystawiłem feedback i wszystko jest przyklepane przez ali to w późniejszym czasie jest jeszcze szansa na odzyskanie jakieś kasy za telefon zepsuty?? Jeżeli telefon mi się zepsuł po 3 miesiącach i chinolek by mnie olewał to jest szansa że od ali coś się odzyska ??
szymon_rysiu
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI