[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez DarsonCule » 15 gru 2014, o 13:31

Na poczcie mi powiedziano ze to ksoztuje ponad 40 zł. zgadza sie?
DarsonCule

Telefon:: Xiaomi Red Rice

Postprzez markus70 » 15 gru 2014, o 13:53

markus70
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: Z reguły Xiaomi :)

Postprzez DarsonCule » 15 gru 2014, o 14:28

wysłać Przesyłka listowa polecona priorytetowa czy Przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością priorytetowa?
DarsonCule

Telefon:: Xiaomi Red Rice

Postprzez swiezak82 » 15 gru 2014, o 21:12

Chłopie wybierz taka przesyłkę na jaka Cie stać. Ja wysyłałem zwykłym listem poleconym bez żadnych priorytetów sretów czy innych deklarowania wartości. Paczka doszła do Chin cała i zdrowa.
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez muszyna2 » 16 gru 2014, o 12:53

Panowie za 4 dni kończy mi się termin potwierdzenia zakupu. Telefon pojechał na reklamację do chinatronica. Z numeru przewozowego wynika że tel już jest w chinach. Co robić wydłużyć okres oczekiwania czy otwierać spór?
muszyna2
AKTYWNY

Pochwały: 3

Postprzez existe » 16 gru 2014, o 13:12

skoro to reklamacja zepsutego - to chyba oczywiste ?
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez muszyna2 » 16 gru 2014, o 13:44

Nie do końca. Tel przyjechał do mnie uszkodzony. Zmiana softu nie pomogła. Nie potwierdziłem odbioru więc rozumiem że chińczyk nie dostał pieniążków. Kazał mi tel odesłać do siebie na reklamację. Więc nie wiem czy przedłużyć oczekiwanie i dać im czas na wymianę i odesłanie telefonu czy otwierać spór. Rozumiem że przedłużenie oczekiwania dalej nie udostępnia chińczykowi pieniędzy za tel. Chyba że się mylę to pewnie od razu otwieram spór.
muszyna2
AKTYWNY

Postprzez existe » 16 gru 2014, o 14:00

kurde - to dla mnie az zbyt oczywiste - moze dla Ciebie nie - wiec - jesli nie zalozysz sporu sprawa sama sie zakonczy za owe 4 dni - tak jabys otrzymal sprawny telefon
wnioski dalej sa juz proste
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez muszyna2 » 16 gru 2014, o 14:22

O o taką odpowiedz mi chodziło. Czyli nic nie daje przedłużenie tylko trzeba otwierać spór teraz kumam. Myślałem że przedłużając odbiór automatycznie wydłuża się cała procedura otrzymania telefonu. Tak jak bym dalej oczekiwał na przesyłkę. Pierwszy raz reklamuję coś w chinach :)
muszyna2
AKTYWNY

Postprzez TwojPsycholog » 16 gru 2014, o 16:39

Dostałem adres do zwrotu

Obrazek

Spoiler:

I jak to teraz wysłać ? Chodzi mi o adres.
Pośrednicze w zamawianiu telefonów z Chin ! Najniższe prowizje ! http://telchina.pl/kupno-telefonu-na-twoj-adres-t10812.html
TwojPsycholog

Pochwały: 9
Telefon:: Zenfone 5 2/16

Postprzez aQua » 5 sty 2015, o 16:29

Mam pytanie w spawie adresu do wysyłki

To: Liu Xiong
Address: 3A16,HaoYe Nga Court,Xinhu Road,Xixiang,Bao'an,shenzhen, China 518000
Tel: 86-755-29761915 or 86-18823427994

czy mogę to w takiej formie po prostu wydrukować i nakleić na paczkę, czy musi być jakoś inaczej zapisany, oraz czy muszę podawać 2 numery telefonu ?
aQua

Telefon:: Xiaomi Mi4

Postprzez lagarto » 14 sty 2015, o 21:25

Od jakiego momentu jest liczona gwarancja na telefon? Od momentu odebrania przesyłki czy od momentu kliknięcia "Confirm...."?
Pytanie o tyle istotne dla mnie gdyż jak się okazało na telefon mam pół roku gwarancji (a jakoś dziwnie byłem przekonany, że rok). Teoretycznie pół roku od odebrania przesyłki minęło 10 dni temu... A się właśnie zepsuł... A 235$ piechotą nie chodzi... (a naprawa w Polsce 390PLN).

Teraz najciekawsze: myślałem, że wszystko stracone i przeglądałem sobie tracking aby dokładnie sprawdzić moment otrzymania przesyłki. I jak to mówią "głupi ma zawsze szczęście".
Chyba poczta źle sobie zaznaczyła moment odbioru przesyłki. Odebrałem ją z poczty 4.07.2014 (bo awizo dostałem dzień wcześniej). A w trackingach (na 4 stronach sprawdzałem) data odbioru jest miesiąć późniejsza!

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Myślicie, że Chińczyk nie doczepi się dlaczego wcześniej potwierdziłem na Aliexpress odbiór? "Łyknie", że mogłem to zrobić przez pomyłkę?
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI