JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez blue_voyager » 18 mar 2016, o 11:34

Jak Ci się nie spieszy żeby dostac kasę z powrotem to możesz się z nim kopać. Tylko po co? Dla zasady? Zrób jak chce, dostaniesz szybciej zwrot.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez fake4r » 18 mar 2016, o 11:40

Dokładnie. Chciało by się dla zasady, ale lepiej wybierz taką opcję anulacji jaką Ci napisał to szybciej dostaniesz zwrot. W innym razie tylko wszystko przeciągnie się w czasie a Ty i tak na tym nic nie zyskasz. Już to przerabiałem niestety.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez blue_voyager » 18 mar 2016, o 11:45

Ja też. Właśnie dla zasady upierałem sie przy swoim, to dostałem jakiś tarcking, który jak sie okazało był do Australii czy na inny koniec świata i musiałem swoje odczekać - spór, eskalacja itd. Nie warto.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Setral » 18 mar 2016, o 12:21

kerad napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Eskaluj, bo nie dogadasz się z nim. Ewidentnie kręci.
Setral
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez kerad » 18 mar 2016, o 16:39

Ale najpierw go modyfikować na full refund, bo teraz chińczyk zrobił "Refund Amount: US $ 0.00 " a później eskalować? Czy przy eskalacji beda brane moje roszczenia z otwartego dispute i nie muszę go wcześniej modyfikować?
kerad

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez mortimer » 18 mar 2016, o 16:58

kerad napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak, zawsze przed eskalacją sporu należy zmienić tak, aby status był zgodny z Twoim żądaniem zwrotu. Po pomyślnym dokonaniu tej zmiany możesz eskalować spór.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez marcoos1 » 18 mar 2016, o 21:11

mortimer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak, zawsze przed eskalacją sporu należy zmienić tak, aby status był zgodny z Twoim żądaniem zwrotu. Po pomyślnym dokonaniu tej zmiany możesz eskalować spór.

Wcale nie trzeba.
Eskalacja sporu to odrzucenie oferty sprzedawcy i pozostanie przy swoim żądaniu i poproszenie o wkroczenie arbitrażu.
Czyli robiąc eskalację żądam tego co chciałem wcześniej, nie muszę wcześniej zmieniać żądania na pierwotne.
Chyba, że najpierw chciałem zwrot powiedzmy 20$, sprzedawca odrzucił, wtedy modyfikuję na 10$ i eskaluję. Jeśli dalej chcę 20$ to nie trzeba zmieniać.
Zawsze tak prowadziłem spory i było dobrze.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez kerad » 19 mar 2016, o 15:06

Skorzystałem z 17track i faktycznie Chińczyk wysłał paczkę i dotarła do Polski 19.11.2015 lecz do mnie już nie...
Z racji tego że nie kłamał, modyfikowałem dispute znów na full refund ale w komentarzu napisałem aby wysłał ponownie i przedłużył ochronę.
I tu pytanie jak on edytuje i zaznaczy zwrot 0 dolarów to skąd będę wiedział że przedłużył ochronę, bo teraz jak zaakceptuje jego warunki i zamkne dispute, a w momencie otwierania było 1 dzień do końca ochrony, to teraz po zamknięciu nie będzie ochrony i on dostanie kasę to na pewno nie wyśle drugiego zegarka

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
kerad

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez kkarwowski » 21 mar 2016, o 12:43

Witam.
Zakupiłem dwa nieduże wyświetlacze LCD. Przyszły do mnie popękane, były po prostu słabo wg mnie zabezpieczone (za małe pudełko i tylko folia bąbelkowa).
Otworzyłem spór z żądaniem zwrotu pieniędzy, załączyłem zdjęcia. Sprzedawca jak na razie nie zaakceptował ani nie odrzucił sporu, tylko napisał wiadomość że wyśle ponownie i żebym anulował spór (I resend it, please cancel disputes, thank you). Spór ma status "Awaiting the seller's dispute approval" i kończy się za 1,5 dnia. Poradźcie co robić, żądać przedłużenia przez sprzedawcę okresu ochronnego i przysłania nowego "tracking number"? Obawiam się że jak anuluję spór to nie zobaczę już ani pieniędzy ani towaru. Za 38 dni kończy mi się okres ochronny, anulować teraz spór i czekać na przesyłkę a jak się okres będzie zbliżał do końca to otworzyć nowy spór? Nie klikałem jeszcze przycisku "confirm goods received" ale teraz mam spór i nie ma go w ogóle.
Pozdrawiam.
kkarwowski

Telefon:: Nokia

Postprzez marcoos1 » 21 mar 2016, o 14:32

Jak masz 38 dni ochrony to spokojnie możesz anulować spór i czekać (jak się będzie zbliżał koniec to możesz poprosić o przedłużenie i czekać).
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez kkarwowski » 21 mar 2016, o 16:10

Ok, czyli jak anuluję spór to wróci przycisk "Confirm Goods Received" i dopóki go nie kliknę to będę mógł w razie czego otworzyć spór na nowo? Aktualnie w szczegółach trackingu mam już status: "your package Delivered" ale rozumiem że to jest tylko potwierdzenie z poczty o dostarczeniu zupełnie nie związane z ręcznym potwierdzeniem na ALI, które to dopiero zamyka transakcję i sprzedający otrzymuje zapłatę? Trochę mnie martwi że sklep aktualnie nic nie ma wystawionego i ciągle jest offline.
kkarwowski

Telefon:: Nokia

Postprzez Setral » 21 mar 2016, o 17:56

Tak, wg FAQ:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak, jest to jedynie informacja z systemu śledzenia paczek.
Setral
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Sony Ericsson

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI