Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez wojtas1777 » 29 mar 2016, o 12:49
Witam
Przede mną pierwszy spór na Ali wiec mam pytanie.
Sprzedawca podał nr" trakingowy" 70452891207 do śledzenia na
http://www.mtytrack.com/ Status przesyłki to: "Your order is processing right now" od 04.02.2016. Czy jako powód sporu wybrać "Purchase Protection is running out ,but package is still in transit" (fizycznie paczka nie została wysłana tylko został zarezerwowany numer ), czy możne wybrać inną opcje ?
Do zakończenia czasu ochrony pozostało 6 dni .
Będę wdzięczny za odpowiedź .
-

wojtas1777
-
- Pochwały: 2
- Telefon:: L200
przez marcoos1 » 29 mar 2016, o 16:55
@blpawel
Miałem podobnie (chociaż ładowanie nie dochodziło aż do 100%).
Winny był chyba flash. Dodałem tylko zdjęcie (coś musi być dodane) a w opisie dałem link do filmu wtedy.
I poszło normalnie
-
marcoos1
- VIP
-
- Pochwały: 84
- Telefon:: samsung
przez marcoos1 » 29 mar 2016, o 16:57
@wojtas1777
Ten powód jest dobry
-
marcoos1
- VIP
-
przez Maniok » 31 mar 2016, o 21:16
Jak przysyłają wam produkt niezgodny z opisem to na ile wyceniacie częściowy zwrot w procentach? Zamówiłem 2 myszki bezprzewodowe po 2,6USD które wg opisu miały być zasilane 1 baterią AA każda a przyszły z zasilaniem po 2 baterie AAA. Z doświadczenia wiem że te na małe paluszki szybciej się rozładowują. Jak zamawiałem była masa modeli z AAA dlatego też kupiłem u gościa bo konkretnie chodziło mi o tą z AA... Facet mi proponuje 1USD ale jak na moje oko to ewidentnie jest rozbieżność z opisem, głównie się kierowałem tym typem zasilania. wiem że chodzi o małe pieniądze i nie ma sensu sie kłócić o byle grosz ale chodzi o zasadę.
-
Maniok
-
- Telefon:: LG
przez marcoos1 » 31 mar 2016, o 21:25
Nie ma reguły. Wszystko zależy od przedmiotu. Sam musisz wycenić na ile to jest ważne.
Może spróbuj porównując ceny. Czy te myszki na AAA były tańsze? Zaproponuj różnicę w cenie między tymi AA i AAA.
-
marcoos1
- VIP
-
przez Maniok » 1 kwi 2016, o 16:09
Dobra, zaproponowałem mu konkretną kwotę, on się zgodził i napisał mi coś w stylu że mam zmienić powód sporu na "personal reasons" bo niby każdy inny powód ma tam negatywny wpływ na ich sklep. ustawić taką kwotę jaką wynegocjowałem. On to niby zaakceptuje i Aliexpress zwróci mi tą wartość którą ustaliliśmy. Czy mi się wydaje czy jak zmienię na powód "personal reasons" to wtedy gdyby się facet nie zgodził i bym musiał eskalować spór to wtedy Ali by było po jego stronie? Z tego co wyczytałem tu w FAQ to po sporze nie można wystawiać feedbacku a Majfriend mi napisał że zależy im żeby zmienić powód właśnie żeby im tam reputacji nie psuć czy coś. Osobiście nie będę miał żadnych zastrzeżeń jeżeli spór się zakończy po mojej stronie.
-
Maniok
-
- Telefon:: LG
przez marcoos1 » 1 kwi 2016, o 16:11
Masz rację, że ci się wydaje (przy eskalowaniu masz czas na dostarczenie dowodów itd).
-
marcoos1
- VIP
-
przez KubanskY » 2 kwi 2016, o 09:35
Witam, mam pewien problem otóż kilka kilka miesięcy po zakupie mój telefon stracił zasięg wi-fi, nie było możliwości z tym nic zrobić dlatego zwróciłem się do sprzedawców z chin, Ci kazali mi go zanieść do lokalnego serwisu napraw żeby dowiedzieć się co mogło się stać ew. naprowadzić na coś. W serwisie telefon został otworzony po to by sprawdzić co było powodem tej awarii, ostatecznie nic nie zrobili bo nie dało się, nawet nie wiadomo gdzie leży przyczyna. Ponownie zwróciłem się do chińczyków tłumacząc im że nie można zdiagnozować awarii, na co oni kazali mi go wysłać do siebie. Mija około 30 dni telefon jest w centrum napraw letv (być może) i oni żądają 60 dolarów za naprawę tego. Pytam czemu 60 dolarów skoro wysłałem go na gwarancje. A oni do mnie że telefon był otwierany i gwarancja przepadła. Co mam dalej robić? Sporu nie założę bo transakcja sfinalizowana. Nie mam pojęcia. Proszę o pomoc.
-
KubanskY
-
- Telefon:: Motorola Moto G 2gen
- ROM: Lollipop 5.0
przez Setral » 2 kwi 2016, o 10:20
Niestety, ale mają rację. Raczej nic Tobie nie pozostaje. Chociaż jeśli rzeczywiście kazali, a nie poradzili, to może mógłbyś próbować domagać się przy pomocy załogi AliExpress wywarcia presji na sprzedawcę za wprowadzenie w błąd, ale ja szczerze w to wątpię. Dziwne, że w pierwszej kolejności nie zaproponował Tobie właśnie wysłania telefonu na naprawę w ramach gwarancji albo po prostu tę informację zataiłeś.
-

Setral
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 17
- Telefon:: Sony Ericsson
przez KubanskY » 2 kwi 2016, o 10:44
Nie zaproponował mi wysłania. Wszystko jest udokumentowane w rozmowie. Na prawdę nic nie zrobię?
-
KubanskY
-
- Telefon:: Motorola Moto G 2gen
- ROM: Lollipop 5.0
przez dmlakers1979 » 5 kwi 2016, o 16:28
Jeśli płatność wykonałem wirtualną kartą mBanku to przy zakladaniu sporu z myfriendem mam podać swój nr rachunku bankowego złotówkowego? Jak to wyglada?
Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka
-

dmlakers1979
-
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI