JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez maksymilian » 25 maja 2015, o 12:21

maksymilian napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Może podobnie wyglądał proces do tego w jaki sposób to,, przedstawiłeś" . Dlatego korzystając z odpowiedzi przedmówcy, wysłałem stosowną wiadomość i obecny status wniosku to : ,, Status:Dispute escalated ".

Dziękuje za wszystkie porady i sugestie :-). Jak dobrze że Są Takie Osoby jak Wy + :-)

Obrazek

Dziękuje za mądre porady :-). Jak widać na załączonym screenie jest efekt :-). Może jeżeli Ktoś w podobnej sytuacji będzie ten przypadek posłuży jako podpowiedź w jaki sposób postarać się rozwiązać sytuację :-). Wspaniałego spędzenia dzisiejszego dnia + :-)
maksymilian

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez lajsta » 27 maja 2015, o 08:12

Hej, niedawno wszcząłem ze sprzedawca spór gdyż towar od ponad miesiąca jest "wysłany do kraju odbiorcy" a mijał termin ochrony. Sprzedawca oczywiście nie zgodził się na zwrot przedłużając okres ochrony o 20 dni zapewniając, że oczywiście zwróci kasę, jeśli towar nie dotrze w wyznaczonym terminie. Na jego odpowiedź w sporze mam 10 dni. Generalnie zgadzam się z jego propozycją jednak nie wiem co powinienem "nacisnąć" na stronie sporu: "accept" czy "cancel dispute" aby wrócić do stanu dalszego oczekiwania na przesyłkę? Pytam dlatego, że kiedyś przez nieuwagę, po podobnej odpowiedzi innego sprzedawcy, nacisnąłem niewłaściwy guzik i kasa natychmiast poleciała do sprzedawcy a ja towaru jeszcze nie dostałem (ostatecznie go dostałem i wszystko było OK, ale wiadomo o co chodzi). Chciałbym uniknąć tego typu sytuacji i spokojnie czekać na dostawę w terminie przedłużonej ochrony.
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez shayk » 27 maja 2015, o 08:37

Nic nie naciskaj. Po prostu przedłuż czas ochrony i czekaj lub eskaluj jeśli nie przyjdzie. Jeśli klikniesz cancel to wtedy nie będziesz mógł otworzyć sporu.
MEIZU MX4 < LENOVO K3 NOTE < MEIZU M2 < ELEPHONE P7000 < XIAOMI Mi3 < MEIZU M1 NOTE < EACHINE M1 < P6i < STAR N9800
Pomagam w zakupach z Chin
shayk
VIP

Pochwały: 41
Telefon:: elephone

Aliexpress zwrot towaru

Postprzez ArtemisNT » 29 maja 2015, o 18:03

Witam,

Telefon, który do mnie dotarł z Aliexpress jest porysowany i ma pękniętą obudowę z tyłu. Otworzyłem spór i poprosiłem o zwrot pełnej kwoty na co zgodził się sprzedawca, niestety już przesyłkę będę musiał opłacić sam :/ ale nie w tym problem.
Na zwrot towaru otrzymałem zaledwie 9dni kalendarzowych z dopiskiem, że jeżeli nie zwrócę w tym czasie towaru to moje pieniądze zostaną przekazane sprzedawcy.
Czy jest jakaś możliwość, żeby ewentualnie przedłużyć ten 9-dniowy termin ?
Boję się, że wyśle towar, on nie dojdzie na czas i zostanę z niczym.
Przez kogo najlepiej wysłać ten telefon, żebym zdążył w terminie i żeby było w miarę tanio ?

Pozdrawiam.
ArtemisNT

Telefon:: Nokia

Re: Aliexpress zwrot towaru

Postprzez swiezak82 » 29 maja 2015, o 18:11

Po pierwsze to nie wiem po co zakładasz kolejny temat jak jest już taki na forum viewtopic.php?t=3156. Po drugie to wydaje mi się, że jeszcze nie wysłałeś towaru a te 9 dni to nie jest na dostarczenie przesyłki do sprzedawcy tylko na pidanie przez Ciebie nr śledzenia. Racja?
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Re: Aliexpress zwrot towaru

Postprzez ArtemisNT » 31 maja 2015, o 13:20

swiezak82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Sorry, nie wiedziałem, że jest to temat zbiorczy do tego typu pytań.
Masz też rację z tymi 9-dniami, chodzi tutaj o czas wysłania towaru a nie o dostarczenie.

Mam jeszcze jedno pytanko ile będzie kosztowała taka przesyłka do Chin wysłana pocztą polską (paczka będzie większa niż w przypadku telefonu gdyż chodzi o buty)?
ArtemisNT

Postprzez blue_voyager » 31 maja 2015, o 13:30

Ludzie, czemu wy jesteście tacy niezaradni...

http://cennik.poczta-polska.pl/
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez ArtemisNT » 31 maja 2015, o 16:29

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niby wydaje się to takie proste ale ktoś kto nie ma doświadczenia z pocztą nie wie, że paczkę zagraniczną może wysłać jako przesyłkę listową i zaoszczędzić 40 złotych.
ArtemisNT

Re: Odp: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez MikeM » 31 maja 2015, o 19:09

ArtemisNT napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niby wydaje się to takie proste ale ktoś kto nie ma doświadczenia z pocztą nie wie, że paczkę zagraniczną może wysłać jako przesyłkę listową i zaoszczędzić 40 złotych.

Było nawet w tym temacie (ostatnio 5 stron temu).
jak-otworzyc-spor-na-aliexpress-t3156-1176.html#p175741 jak-otworzyc-spor-na-aliexpress-t3156-1188.html#p175792
Rozumiem że nie każdy wie co i jak, ale dobrze jest przejrzeć temat o zwrotach, ewentualnie poszukać w wyszukiwarce.
MikeM

Pochwały: 7
Telefon:: Asus Zenfone 5 2/16

Postprzez ska » 8 cze 2015, o 07:43

Panowie, mam taką sprawę. Kupiłem power bank Xiaomi, okazał się podróbką. Otworzyłem spór, Chińczyk odrzucił, eskalowałem, i sprzedawca zaproponował swoje warunki.
No i dostałem takiego dziwnego maila od Chińczyka:
Dear friend , Thanks for your email. And we are sincerely sorry for keeing you waiting so long ,
Dear friend, we have just refund the money to you ,and the money will be back to your account within 7-10 days ,so pls kindly help us to patient wait and check your account.
It would be much appreciated if you could leave us POSITIVE feedback for this transaction and we will also leave great feedback for you. Please don't leave us Neutral feedback because they are equal to Negative Also , dear ,once you receive the item, Would you please kindly give back the money to our paypal account: simitte001@gmail.com ?
Should you have any queries, please feel free to contact us.We will give you best service in here at any time.
Wonderful weekday.
Sincerely
Candy

Moja znajomość angielskiego nie jest najlepsza i powiedzcie mi czy dobrze rozumiem, że:
1. Po zwrocie pieniędzy z Aliexpress mam Chińczykowi wystawić pozytywna ocenę, i
2. Wpłacić Chińczykowi pieniądze na jego konto PayPal?
WTF?
ska

Pochwały: 6
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez marcoos1 » 8 cze 2015, o 18:18

Chinczyk chce pozytywna opinie (jak juz sie rozstrzygnie spor). Dosc czesta praktyka.
Ad2. Chinczyk twierdzi, ze juz wyslal pieniadze (Co jest dosc dziwne). Z tego co piszesz to spor jest nierozstrzygniety i jesli wygrasz to dostaniesz zwrot z ali.
Wtedy jesli Chinczyk nie sciemnia to dostaniesz kase 2 razy (od Chinczyka i od ali). Chyba wtedy chodzi mu o zwrot.
Nie napisales jakie warunki w sporze zaproponowal Chinczyk. W sporze walcz normalnie (nie uwzgledniaj jego obietnicy, ze niby juz wyslal kase).
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Torrence » 9 cze 2015, o 23:32

Kiedy eskalowałem spór to ile zwykle się czeka na jego rozstrzygnięcie? Minął właśnie tydzień odkąd eskalowałem spór, ale Ali na razie nie zareagowało na to.

Przy moim poprzednim sporze Ali odpowiedziało po 3 dniach chyba, stąd moje pytanie
Torrence

Telefon:: Xiaomi
ROM: Miui V6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI