JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez ded » 5 lip 2015, o 20:10

Zamówiłem trochę elementów elektronicznych. Cena za całość to kilka tyś, waga paczki ok 15 kg więc majfrend zamiast Cina Post wysłał to DHLem. W sumie to mnie tonie zdziwiło ale od momentu kiedy dostałem @ o wysłaniu przesyłki mija 8 dni i na stronie DHL wyświetla, że nie ma takiej przesyłki. Okres ochrony wyraźnie się skrócił (pewnie dlatego, że paczki DHL idą szybciej) i dziś pokazuje 15 dni. Czy mam powód do zmartwień? Majfrend przesłał info o nadaniu przesyłki 2 dni po złożeniu zamówienia więc chyba nie gra na czas. Domyślam się, że numer nadania jest fałszywy i mimo, że sprzedawca ma FB 99% to zaczynam się zastanawiać co jest grane? Ile czasu idą paczki DHL?
ded

Pochwały: 3
Telefon:: Moto G

Postprzez blue_voyager » 5 lip 2015, o 20:38

Ile by nie szły to w trackingu powinny być widoczne, DHL raczej nie ma problemów ze śledzeniem. Pewnie przesyłka wcale nie została nadana, duże zamówienie zwiększa takie prawdopodobieństwo, pewnie nie ma wszystkiego i dopiero kompletuje.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez ded » 6 lip 2015, o 00:09

Też tak pomyślałem, ale w aukcji jest wysyłka w ciągu 8 dni roboczych a nr nadania dostałem po dwóch. Jak by chińczyk chciał grać na czas to by chyba 8go dnia mi podesłał fejkowy numer. To konkretnie ta aukcja http://www.aliexpress.com/item/100W-0-2 ... 66269.html

W ogóle to nr śledzenia ma 10 cyfr a wg strony DHL powinien mieć 11 lub 8 i literę. :/ Dopiero zauważyłem. Z tego co czytam, to niektórym paczki wysłane DHLem dochodzą w 3-5 dni. Za tydzień to już muszę wiedzieć na czym stoję, bo teraz mam szczyt sezonu i albo zamówię w kraju albo u innego chińczyka.

Pisać do nich, czy poczekać jeszcze z tydzień i zakładać spór? Zamrożona kasa mnie nie boli. Gorzej jak bym musiał dwa zamówienia opłacić.
ded

Postprzez ded » 7 lip 2015, o 12:37

Faktycznie, podał fejkowy numer ale dzisiaj wysłał paczkę i podał poprawny więc mam nadzieję, że szybko otrzymam towar.
ded

Postprzez befake » 8 lip 2015, o 00:08

Drodzy forumowicze :)

Proszę o pomoc. Otrzymałem zniszczony towar - oczywista wina sprzedawcy. Chciałem się dogadać - niestety. Otwarłem spór z pięknym materiałem dowodowym, dostałem odpowiedź sprzedawcy, eskalowałem spór. Po paru dniach dostałem odpowiedź od "mediatorów" :), a wraz z nią dwie propozycje zakończenia sporu: 1 i 2. Propozycja numer 1 jest w pełni satysfakcjonująca, kliknąłem "Respond", odpisałem że wybieram opcję numer 1. Licznik nadal odlicza 3 dni, status sporu bez zmian: Dispute Escalated - Waiting for both parties to respond. Sprzedawca milczy - jak wspominałem, sprawa prosta i oczywista, więc co mógłby napisać ...

Przeczytałem wszystko 10 razy. Wolę jednak się upewnić od kogoś kto był w podobnej sytuacji: rozumiem, że po zakończeniu odliczania, ktoś ponownie popatrzy na spór i przeczyta moją odpowiedź, po czym zakończy spór wedle satysfakcjonujących mnie ustaleń? Czy to wszystko co powinienem zrobić, czy jest jeszcze coś napisane gdzieś małymi literkami, o czym nie wiem?

Dopytuję, ponieważ zostałem ewidentnie zrobiony w bambuko i nie chcę przez niedopatrzenie stracić szansy na pozytywne zakończenie sprawy. Z góry dzięki za pomoc!
befake

Telefon:: Nokia

Postprzez yusuf » 8 lip 2015, o 09:43

Wszystko jest w porządku, wybrałeś opcję 1, sprzedawca dostał o tym informację i macie 3 dni na ew. ustosunkowanie się, dosłanie jakichś dodatkowych zdjęć czy dowodów. Przy braku odpowiedzi od sprzedawcy, sprawa zostaje zamknięta zgodnie z Twoim wyborem
yusuf

Telefon:: Jiayu G4s | Monster

Postprzez Dziekanows » 8 lip 2015, o 15:12

Witam. Zakupiłem na Aliexpress radia samochodowe 4 szt. Wg opisu aukcji fabrycznie nowe, wymontowane z salonowych samochodów. Przesyłka została zatrzymana na cle, po odprawie i opłatach otrzymałem ją w dniu dzisiejszym. Po rozpakowaniu okazało się że dwie sztuki radioodbiorników wyglądają na nowe, mają folie na wyświetlaczach. Natomiast dwa pozostałe nie zgadzają się z opisem aukcji - ewidentnie używane. Do końca ochrony pozostało jeszcze 20 dni, natomiast użytkownik od którego kupiłem radia ma usunięte konto na Alim. Jak w tym przypadku postąpi administracja serwisu jeśli otworzę spór i będę chciał się domagać zwrotu części wpłaconej kwoty?
Dziekanows

Telefon:: SONY

Postprzez fake4r » 8 lip 2015, o 15:20

Nie jestem pewny ale w tej sytuacji chyba nie możesz otworzyć sporu. W każdym bądź razie chyba i tak już nie masz nic do stracenia więc próbuj.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez befake » 8 lip 2015, o 17:39

Dlaczego nie może? Przecież odliczanie trwa - pieniądze nadal nie zostały przelane do sprzedawcy.
befake

Telefon:: Nokia

Postprzez fake4r » 8 lip 2015, o 21:26

Nie wiem jakie reguły obowiązują gdy konto sprzedawcy zostanie usunięte, teoretycznie jeśli widać odliczany czas to niby można kliknąć na dispute ale jaki będzie efekt? Dispute służy do konfrontowania 2 stron, sprzedawca vs kupujący, z tym że w tej chwili sprzedawca tak jak by nie istnieje... Niech kolega Dziekanows da znać co i jak gdy już będzie coś wiedział.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez blue_voyager » 8 lip 2015, o 22:19

Też nie miałem takiej sytuacji ale na chłopski rozum - po tym jak otworzysz spór sprzedawca ma czas na odpowiedź. Jeśli nie odpowie, spór rozstrzygany jest po Twojej myśli. A nie odpowie bo ma zawieszone konto. No chyba, że zawieszenie (usunięcie) jest częściowe i ma dostęp do pewnych opcji, np. związanych ze sporami.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Dziekanows » 8 lip 2015, o 22:39

Jutro rozpocznę spór, wcześniej jednak muszę te radia podłączyć i sprawdzić. Napiszę potem jak poszło. Dziękuję za odpowiedzi.
Dziekanows

Telefon:: SONY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI