Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez fake4r » 17 lip 2015, o 14:25
Ciężko czasem ich zrozumieć. Możesz ewentualnie eskalować spór bo i tak to potrwa jeszcze kilka dni, może przyspieszy to wysyłkę. Oni poproszą od niego o dowód nadania pewnie, jeśli będzie ok to każą czekać do końca czasu ochrony.
-

fake4r
- VIP
-
- Pochwały: 215
- Telefon:: Redmi Note 8
przez nwc » 17 lip 2015, o 15:39
Zostawię tak jak jest, poczekam 4 dni, zobaczymy co zrobi sprzedawca, 14 dni to chyba aż nadto aby pojawiły się informacje o trackingu
-
nwc
-
- Telefon:: LG G3 / Iphone 4g
przez wmk73 » 20 lip 2015, o 12:48
Witam.
To moj pierwszy post tutaj wiec prosze o wyrozumialosc.
Juz kilkanascie razy kupowalem na Ali.Wszystkie placone karta kredytowa. Teraz jednak zalozylem spór. Zamowione 3 rzeczy (1rzecz to - 2szt) do telefonu, szybka i etui. jednak ani jedno ani drugie nie od mojego zamowienia, kompletnie nie pasujace do mojego telefonu. Zalozylem spor o pelny zwrot. chinczyk ze moze wyslac nowa paczke z poprawnymi rzeczami lub zwrocic czesc bez oplaty pocztowej. Ze mi sie nie spieszy odpisalem ze zgadzam sie na opcje poprawnej paczki w zamowieniu. Potem 2 dni nie odzywal sie ( weekend) , napisalem kiedy moze spodziewac sie przesylki. Odpisal ze 2 dni i ze ma prosbe bym wycofal spór. Odpisalem ze jak zobacze tracking przesylki do mnie.
Od tej pory chinczyk nie odzywa sie, mam jeszcze 2 dni na spór i nie wiem jak dalej postapic. Czy anulowac spor ? Modyfikacje dispute jest tylko jaka kase chce dostac, znikla opcja by wyslal poprawny towar. Co bedzie jak mina te 2 dni do konca sporu a chinol nie odezwie sie nic? Jak by mozna w skrocie mi to rozjasnic lub opis/link takiego przypadku bo pierwszy raz zakladam spór tam.
-
wmk73
-
- Telefon:: Motorolla
- ROM: 5.1.1
przez Marashino » 20 lip 2015, o 19:43
Witam
przymierzam się do zakupu części elektronicznych , głównie diody led i scalaki na własny użytek, wartość szacowanej paczki waha się od 5-18 $ z tego co przeczytałem cło nie zostanie naliczone gdyż nie przekroczę wartości a co z VAT-em teoretycznie tez nie przekroczę 22 € lecz jak zostało napisane :
Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.
2. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do:
1) napojów alkoholowych;
2) tytoniu i wyrobów tytoniowych;
3) perfum i wód toaletowych.
3. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego
dręczy mnie punkt 3 jak traktowane są zakupy z aliexpress czy podciągają to pod sprzedaż wysyłkową i ni ważne czy zapłacę 5 czy 10 € i tak będę musiał uiścić vat gdyż wątpię aby paczki były nadawane z Chin pod opisem osoby prywatnej tylko raczej nazwy sklepu czy firmy.
-
Marashino
-
- Telefon:: samsung
przez ddr » 20 lip 2015, o 20:08
Olej to, po prostu kup.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Uwaga!
GEARBEST oszukuje kupujących!
-

ddr
- VIP
-
- Pochwały: 135
- Telefon:: Xiaomi Mi MIX 2
- ROM: MIUI 10
przez marcoos1 » 20 lip 2015, o 21:07
Ile masz jeszcze ochrony kupujacego? Jak dlugo to spokojnie mozesz anulowac. Jak krotko to mozesz poprosic o wydluzenie.
Wtedy caly czas jestes jeszcze bezpieczny i mozesz czekac na dobra paczke. Jak juz masz dlugi czas ochrony to mozesz anulowac spor. Zawsze mozesz go potem otworzyc od nowa.
-
marcoos1
- VIP
-
- Pochwały: 84
przez wmk73 » 21 lip 2015, o 06:56
Dzisiaj zauwazylem ze ponownie pojawilo sie 82 dni ochrony. Wycofalalem spor i napisalem do chinczyka by wyslal nowa paczke i podal nowy numer trackingowy.
-
wmk73
-
- Telefon:: Motorolla
- ROM: 5.1.1
przez ded » 23 lip 2015, o 10:11
Założyłem dwa spory, które skończyły się zwrotem (pełnym i częściowym) bez konieczności zwracania towaru. Minął miesiąc i refund nie wpłynął na kartę (walutowa w mbanku). Jak mogę pogonić ali, bo to czytam gdzieś, że max 15 dni roboczych sobie dają.
-

ded
-
- Pochwały: 3
- Telefon:: Moto G
przez blue_voyager » 23 lip 2015, o 10:14
Sprawdź czy księgowanie zwrotne nie nastąpiło z datą zapłaty. Jeśli nie, to pisz do Aliexpress wiadomość, że minął termin za zwrotu nie ma.
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez marcoos1 » 23 lip 2015, o 10:52
W mbanku refund jest wlasnie z data ksiegowania zakupu.
-
marcoos1
- VIP
-
- Pochwały: 84
przez ded » 23 lip 2015, o 18:27
Zgadza się, wszystko jest. Myślałem, że karta po prostu będzie doładowana w dolcach i będę ją musiał rozładować.
-

ded
-
- Pochwały: 3
- Telefon:: Moto G
przez razer84 » 24 lip 2015, o 07:57
Potrzebuję pomocy :) Kupiłem na alli telefon i okazało się że uszkodzony. Otworzyłem dispute i zażądałem full refund i po paru dniach przepychanek chińczyk zgodził się na wymianę telefonu na nowy. Ja odsyłam stary on wysyła nowy, ale mam zamknąć dispute. Do końca dispute mam 2 dni i 13 godzin, a do końca Purchase Protection mam 30 dni.
Czy jak zamknę tego dospute, wyślę telefon i nie dostanę nic z powrotem to mogę otworzyć jeszcze kolejny dispute w przeciągu 30 dni, czy już nie będzie opcji dispute jeśli ten zakończę? Zależy mi trochę na tym bo nie było cła, ale jakbym miał zostać z niczym to wolę full refund. Purchase Protection mógłbym poprosić o przedłużenie, bo raczej mała szansa że w 30 dni uda mi się odesłać towar i dostać nowy.
Czy uszlachetnienie bierne obejmuje tez telefon który został dopuszczony do obrotu i nie zostało naliczone cło? Czytałem że trzeba trzymać dokumenty potwierdzające, ale ja żadnych nie mam bo cła nie płaciłem
Czy jak odeślę ten telefon to nie doczepią się do przesyłki w chinach że ma być oclona i chińczyk który odbiera ma zapłacić to cło?
-
razer84
-
- Telefon:: lt18
- ROM: 2.3.4
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI