JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Prośba o pomoc - zaginęła paczka? [wiadomość od sprzedaw

Postprzez bartazzz » 24 cze 2015, o 15:29

niczego nie zgubili. nie mieli na stanie więc nie wysłali. Jak dali numer to fejkowy. Zakładaj spór
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez djseba3 » 24 cze 2015, o 15:40

Próbowałem otworzyć spór. Pojawia się komunikat:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
djseba3

Telefon:: lenovo a820
ROM: miui 4.6 litlle

Postprzez fake4r » 24 cze 2015, o 15:50

Musisz poczekać 5 dni od momentu nadania. Czyli jak Ci licznik bije od 60 dni to jak będzie 55 to wtedy możesz otworzyć spór.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

escalate dispute - zmienione roszczenia

Postprzez befake » 26 cze 2015, o 08:37

Witajcie

Mam problem. Sprawa banalna - przedmiot dotarł uszkodzony, uszkodzenie jest winą niedoróbki, zdjęcia jasno to pokazują - nie ma teoretycznie nad czym dyskutować.

Kontaktowałem się ze sprzedawcą, zażyczył sobie odesłania. Tłumaczyłem że to przewyższy wartość przedmiotu i nie będę inwestował, ale sprzedawca miał chyba przygotowaną jedną formułkę po angielsku którą ciągle mi kopiował :). Otworzyłem spór, wszystko ładnie, zdjęcie, full refund. Sprzedawca odpowiedział znowu swoją formułką, pomyślałem - nic z tego, trzeba klikać escalate dispute . Tak zrobiłem i tutaj mój błąd i brak wystarczającej czujności :) . Sprzedawca zmienił roszczenia, które teraz widnieją w Dispute info na 0 zwrot i odesłanie towaru, a pod nimi oczywiście jego oklepana formułka o odesłaniu towaru.

Przyznaję - nie zwróciłem an to uwagi. Wydało mi się intuicyjne, że jeśli o coś wnioskuję, to ktoś może się z tym zgodzić lub nie. Ewentualnie ja mogę zmienić swoje roszczenia po rozmowie i jakimś kompromisie. W życiu nie wpadłbym na to, że sprzedawca może modyfikować mój wniosek.

W historii sporu jest zapisane o co wniosłem, jest też pokazane na co zmienił moje roszczenia sprzedawca - czy to ma jakiekolwiek znaczenie dla oceniającego spór, czy już po herbacie? Albo może czy da się to jakiś uratować?

Proszę o pomoc. Najbardziej będę wdzięczny, jeśli wypowie się ktoś, kto był w podobnej sytuacji.
befake

Telefon:: Nokia

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez blue_voyager » 26 cze 2015, o 09:10

Po pierwsze, sprzedawca nie mógł zmienić Twojego roszczenia, nie ma takiej możliwości. Może je odrzucić i podać swoją kontrpropozycję.
Po drugie jeśli faktycznie koszt zwrotu przekracza wartość towaru, napisz to w sporze, opisz całą sytuację. Żądaj full refund bez odsyłania towaru lub pokrycie kosztów zwrotu przez sprzedającego. Nie oczekuj, że sprzedawca na to przystanie tylko zdaj się na mediację Aliexpress, od tego jest eskalacja sporu.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez drago68 » 26 cze 2015, o 09:18

Jeżeli eskalowałeś spór, a nie zaznaczyłeś swojego żądania całego zwrotu, tylko sprzedawca zmienił znowu na swoje to i tak NIE ma to znaczenia dla aliexpress, ponieważ rozpatrują to co było napisane w sporze oraz jak napisałeś zostały dołączone fotki to się nie przejmuj bo aliexpress rozpatrzy także Twoje żądania. Jak będą mieli coś niejasnego to napiszą do Ciebie lub sprzedawcy. Zostaje czekać.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Artur711 » 26 cze 2015, o 18:42

Witam.
Kupiłem 2 pary "raybanów" na alieexpress. Najpierw kupiłem czarny model a po dwóch dniach brązowy, oczywiście na jednej aukcji. Najpierw zapytałem sprzedawcę czy okulary posiadają logo, na co on odpowiedział twierdząco.
Najpierw przyszły okulary czarne i wszystko było ok, a następnie brązowe i okazało się, że nie mają żadnego loga. Podkreślam, że były kupione na jednej i tej samej aukcji: http://www.aliexpress.com/snapshot/6712 ... 6564638594
Napisałem do sprzedawcy i on stwierdził początkowo, że na tej aukcji są okulary bez loga. Jednak zmienił zdanie i teraz oferuje mi rabat na następne zakupy.
Oczywiście nie ukrywam, że ten rabat nie jest mi do niczego potrzebny.
Zastanawiam się czy powinienem go przycisnąć i kazać mu przysłać okulary które mają logo, bo takie w gruncie rzeczy zamawiałem czy raczej pójść na ustępstwa bo nic nie ugram w tej sprawie?
A może powinienem odesłać mu te okulary? Tylko, że obawiam się kosztów przesyłki które mogę przewyższyć ich wartość.
Artur711

Telefon:: LG

Postprzez blue_voyager » 26 cze 2015, o 18:50

Nic nie ugrasz, nawet jeśli założysz spór. Wiadomo, że te okulary to podróbki, na aukcji nie mogło więc być logo. Co napiszesz w sporze, że sprzedawca obiecał Ci podróbki ale zamiast tego przysłała okulary bez logo? Dostałeś towar zgodny z opisem - przecież na tej aukcji na zdjęciach nie ma logo. To już prędzej możesz się spierać, o to, że dostałeś jedne okulary z logo, ale to byłoby już świństwo, nie sądzisz?
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez Artur711 » 26 cze 2015, o 19:31

Sęk w tym, że miały być z logo. Sprzedawca zapewniał, że są. Ale rozumiem, że kupiłem to co jest na aukcji i tam niestety nigdzie nie jest napisane, że posiadają logo itd...
Trudno, spróbuję jeszcze negocjować, może coś ugram. Chińczyk chwilowo proponował, że wyśle drugie okulary ale wycofał się z tego, także może się uda, a jak nie to trudno.
Artur711

Telefon:: LG

Postprzez blue_voyager » 26 cze 2015, o 20:06

Pisząc "nie ugrasz" miałem na myśli ewentualną mediację Aliexpress, dostałeś to co kupiłeś, nie ma podstaw do sporu. Podnoszenie argumentu, że chciałeś podróbki i ich nie dostałeś byłoby niepoważne, bo jest to nielegalne.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez Pytajnik » 1 lip 2015, o 22:21

Hej.
Przeczytałem FAQ, przeczytałem ostatnich kilka stron tego tematu z podobnymi (i nie tylko) problemami. Ale mam pytania.
Streszczenie dla ciekawskich, nie wymagane do udzielenia odpowiedzi ;) : kupiłem elementy elektroniczne, chińczyk wysłał coś zupełnie innego, założyłem spór żądając refundacji 100% lub wysłania właściwego towaru, ze zdjęciem niewłaściwego towaru, i informacją że niewłaściwy towar mogę odesłać ale przy pokryciu kosztów 7$.
Chińczyk odpisał że proponuje mi zatrzymanie towaru i refund 60%, nie zgodziłem się powracając do pierwotnych żądań.
Nie zgodziłem się.

Właściwy problem:
Teraz przedstawił kontrpropozycję: wyśle mi towar raz jeszcze, zaś refundację ustawił na 0$.

1. Co się dzieje przy kliknięciu Accept, czy mam możliwość zmiany refundacji, czy powinienem najpierw kliknąć Modify a później ew. Accept. czy może unikać obu opcji. Innymi słowy czy przyciski typu Accept działają na zasadzie: kliknąłeś to poszło, czy otwierają jednak jakieś okno edycji?
2. Czy jeśli opis dysputy wygląda tak:
i go zaakceptuję, to jest to w jakiś sposób wiążące - do wyegzekwowania, czy dostanę nowy okres ochrony na wysyłkę poprawnego towaru, czy może sprzedawca dostaje kasę a ja mam liczyć na jego prawdomówność?

Najchętniej poczekałbym na właściwy towar, ale zastanawiam się czy ta druga wysyłka jest objęta ochroną aliexpress?
Tego nie ma jasno w FAQ, moje wątpliwości dotyczą zwłaszcza tych 2 punktów z FAQ

Z tego nie wynika czy kliknięcie Accept przy propozycji sprzedawcy że wyśle towar ponownie, spowoduje że on natychmiast dostaje kasę? Czy jednak jest to w jakiś sposób sprytniejsze?

Pozdrawiam i na dobre rady liczę ;)
Pytajnik

Telefon:: SE

Postprzez MrMajst3r » 1 lip 2015, o 22:57

Jeżeli klikniesz Accept, spór zostanie zakończony, a zamówienie potwierdzone - sprzedawca otrzyma pieniądze.

Najlepszym rozwiązaniem będzie anulowanie sporu i poproszenie o przedłużenie ochrony, do czasu otrzymania właściwego towaru.
MrMajst3r

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Mi4
ROM: xiaomi.eu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI