JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez pawel0414 » 10 cze 2015, o 00:28

Chińczyk chce wyłudzić od Ciebie pozytywny komentarz i jeszcze mówi o dodatkowym refundzie co jest ściemą.
pawel0414

Pochwały: 4
Telefon:: SG S3

Postprzez ska » 10 cze 2015, o 08:26

ska napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wracając do mojego posta z poniedziałku.
Po eskalacji spór wygrałem, dostałem refund, kasa w drodze.
Ale dalej nie rozumiem o co tak do końca chodzi Chińczykowi, zwłaszcza nie rozumiem tego tekstu: "Also , dear ,once you receive the item" - gość ma zamiar wysłać power bank jeszcze raz? Od tego zależy, ile gwiazdek Chińczyk dostanie, bo komentarz w treści i tak będzie negatywny.
Podane konto PayPal nie jest moje.
ska

Pochwały: 6
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez strus » 10 cze 2015, o 09:13

Witam
mam problem zakupilem na gearbest.com telefon LANDVO L500S, przyszedl dosc szybko ale okazuje sie ze dotyk zle dziala - wlasciwie nie dziala wcale ale tylko wtedy kiedy zalozymy tylna klapke telefonu, bez niej jest prawie OK,
pod bateria jest wypuklosc ktora po docisnieciu przyciska od spodu wyswietlacz i dotyk przestaje dzialac,
opsialem temat chinczykowi i ten proponuje odeslanie tel do nich do naprawy na moj koszt, lub zwrot polowy kasy w formie kuponu znizkowego, lub wyslanie do mnie nowego tel jesli zaplace znow polowe kasy +15 usd za przesylke,
wydaje mi sie ze nie pownienem ponosci kosztow za tol ze wyslali mi cos uszkodzonego, dodatkowo oczekiwalebym ladnych przeprosin za to ze znow musze czekac bez telefonu,
doradzcie cos co zrobic w tej sytuacji, jak z nimi gadac, co sie najlepiej oplaca ? za ile i jak ewentualnie odeslac tel?
a moze ktos mial podobny problem z tym lendvo i udaloby sie cos zrobic zeby naprawic samemu? tel wyglada mi poprostu na niedbale poskladany.
tutaj obraz sytuacji:
https://youtu.be/pK6mdCnvbSk
https://youtu.be/1GuAjeC0JAc
https://youtu.be/sygxEj_ERl8

poznizej zamieszczam calosc sporu:

Order Number: W150528123054****
Message Type: After-sale Order Enquiries /Order Tracking
Subject: screen touch problem
Phone start well but there is a problem with screen touch, it just do not work when I'm put on back cover, battery seems to push too much on back of the phone, and screen touch look like still pressed on the center of a screen,
moreover under battery there is a circular convexity,when battery is locked probably it pressing the bottom of a screen,
please give me information how can You intend to solve the situation, I'm very disappointed because I really urgent need this phone,
Ticket Status: Processing
Full Name: Marcin Struzek
Gearbest Customer Support  At :06/09/2015 01:42:38 AM
Dear Marcin,

Thank you very much for placing your order with us. Once again, we wish to apologize for the difficulties you have been experiencing.

Regarding the touch screen sensitivity and response, please follow the instruction:
Reset the phone to the original factory settings and try the following passwords: 1122, 1234, 0000 or 1111
If the touch screen is frozen during this, please turn off the phone and use another battery. Try resetting the screen again and let me know the result.

We will need to confirm the technical issue before accepting a product return; if it’s possible to provide technical support for the product(s), then we will always do our best to resolve it.

Thank you for your patience and kind support.

Best Regards
Chipo
Marcin Struzek  At :06/09/2015 02:15:33 AM
Hi,
I will try your suggestion, but I doubt that will help. In my opinion there is problem with assembling, fitting phone elements,
please take a look I make some video illustrating the issue:
https://youtu.be/pK6mdCnvbSk
https://youtu.be/1GuAjeC0JAc
and also photo of circular convexit under the battery,
attachment 1
Marcin Struzek  At :06/09/2015 02:18:23 AM
and moreover I noticed missing one screw on the corner of the phone,
so I thing there was some problem with phone assembling
Gearbest Customer Support  At :06/09/2015 09:17:05 PM
Dear Marcin,

Thank you for your pictures

We are extremely sorry for the inconvenience.

1)Return the items for a full refund or an exchange.
Please check our warranty return policy here
As you can see customer has to cover the shipping fees to send the item back. Once we receive the item we will refund the order in full.

2)Partial refund ( No return)
We can offer a partial refund of 50% your product value which is $35 on your wallet. This amount can be used for your future orders.

3)Resending a remplacement (No return)
We can resend you a replacement but we kindly ask you share 50% cost of item and the shipping fee.
The total cost will be 15 % of the product cost + shipping fee = $45.5 USD

Could you please let me know your decision?

Thank you for your cooperation and understanding

Best Regards
Chipo
Marcin Struzek  At :06/09/2015 11:43:34 PM
I am very disappointed about options you propose
I bought the phone, and expects that it will work, the Seller should take responsibility for defective goods and costs associated with this, I can not bear the cost of returning the goods because it's not my fault. I need a working phone quickly I can not wait for the return repair and so on.
My expectation is: You will send me a good tested phone by the end of this week,
Then I send back the broken one, the costs of the return we can eventually share 50%.
I am a customer, please treat me seriously, because an one unhappy customer can discourage the hundreds of the other.
strus

Telefon:: sony

Postprzez Jesion2 » 14 cze 2015, o 20:25

Witam , może mi ktoś pomóc ,mam problem ze sprzedawcą zakupiłem część elektroniczną w końcu marca, przez ponad miesiąc sprzedający wcale się nie odzywał mimo że cały czas pytałem ani razu się nie odezwał , po ponad miesiącu dostałem email że już wysyłał , przesyłka przyszła po następnym prawie miesiącu i się okazało że to całkiem co innego i do tego uszkodzona zapłaciłem 70 USD to co on mi przysłał jest wartości 10 USD , poza tym to jest złom , natychmiast zrobiłem zdjęcia i Open Dispute , czas wskazywał na 3 dni na decyzje sprzedającego , po tym czasie jakoś otrzymałem email na telefon że sprzedający zgodził się na Full zwrot ja zaznaczyłem że mu odeślę.
Minął prawie tydzień wchodzę na Alli a tu The seller has shipped your order 35days 15hours 42minutes 0seconds Purchase Protection will end.....Chcę zaznaczyć że jestem początkującym kupującym i za bardzo nie jestem obeznany co robić dalej a z angielskim "translator" pod ręką , może mi ktoś pomóc co zrobić w tej sytuacji? Z góry wielkie dzięki
Mam przy produkcie Dispute in Progress nie naciskam bo nie chcę czegoś sknocić > Mam napisać do sprzedawcy czy jak?
Jesion2

Telefon:: SG2

Postprzez marcoos1 » 15 cze 2015, o 20:19

Skoro napisałeś, że mu odeślesz to nie dostaniesz zwrotu pieniędzy nim Chińczyk nie dostanie towaru od ciebie.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez ded » 19 cze 2015, o 20:19

Zakupiłem żyletki, które po zdjęciach wyglądały na oryginał. Pomimo, że to żyletki uważane za najostrzejsze na rynku są straszliwie tępe- sprawdziłem kilka sztuk z 2 różnych opakowań aby wykluczyć przypadek (tak się zdarza). Do tego plastikowe opakowanie, folijka czy nawet oznaczenie na samym ostrzu są wyraźnie gorsze jakości niż w oryginałach których mam jeszcze trochę w zapasie. To wszystko najmniej istotne ale są tak tępe, że nie jestem w stanie raz się ogolić a identycznymi kupionymi w PL golę się nawet 2 tygodnie...

Na stronie sprzedawca napisał, że w razie "problemów" aby uderzać prosto do niego a nie otwierać spór, więc pewnie dobrze wie, że sprzedaje fejk albo trzeci gatunek. Zamierzam założyć spór bo domyślam się, że opcja "po dobroci" to będzie przeciąganie sprawy aby mnie oszukać. Czy wystarczy założyć spór i jedynie opisać to wszystko, czy może zrobić fotki takie porównania skoro mam dostęp do oryginału i od razu widać różnicę? Kosz wysyłki tego poleconym to połowa kosztu zakupu, czy mogę to jakoś przerzucić na Chińczyka skoro mnie oszukał?
Na stronie PP widzę dwie opcje:
Przesyłka listowa
Przesyłka listowa polecona priorytetowa
Czy jest polecony bez priorytetu, żeby trochę zaoszczędzić?
ded

Pochwały: 3
Telefon:: Moto G

Postprzez Maniek_84 » 22 cze 2015, o 22:09

Witam zakupiłem od chińczyka ten telefon:
http://www.aliexpress.com/snapshot/6706 ... 2482638233

w opisie przedmiotu jak byk pisze że:
we will send you the original umi earphone and original leather case as gifts~!!!!!

no i tu się pojawiają schody wszystko ładnie przyszło tylko brakło słuchawek :-/ mimo że pisałem mu przed wysyłką aby wysłał mi te słuchawki co radzicie??? Bo nie kupuje za dużo i chce jakiś refund od chińczyka. W razie pytań pisać na pw. Pozdr
Maniek_84

Postprzez fake4r » 22 cze 2015, o 22:58

To jak chcesz refund to zakładaj spór i częściowy zwrot $. Możesz wcześniej napisać do sprzedawcy o problemie i co on na to powie. Ewentualnie w grę może jeszcze wchodzić ich dosłanie przez sprzedawcę.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez ded » 23 cze 2015, o 08:08

Zakupiłem dwa pióra wieczne. Chciałem czarne i czerwone co ująłem w wiadomości do sprzedającego. Otrzymałem dwa granatowe :P Czy mogę chcieć jakiś symboliczny refund typu 10% wartości? Same pióra mi pasują, ale żona chciała koniecznie czerwone... Nie będę ich zwracał bo wysyłka to połowa wartości.
ded

Pochwały: 3
Telefon:: Moto G

Postprzez blue_voyager » 23 cze 2015, o 08:10

Tak, możesz, od Twoich zdolności negocjacyjnych zależy ile wytargujesz. Te 10% wydaje mi się sensowne.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Prośba o pomoc - zaginęła paczka? [wiadomość od sprzedawcy]

Postprzez djseba3 » 24 cze 2015, o 15:14

Witam. Zamówiłem etui do samsung galaxy s2.
Link: http://www.aliexpress.com/item/2015-Hot-Selling-8-Colors-Ultra-thin-0-5mm-Transparent-Matte-Cover-Case-For-Samsung-Galaxy/1937902636.html
Przelałem pieniądze. Potem pojawiła się informacja o nadaniu paczki oraz podany nr przesyłki. Lecz dziś otrzymałem poniższą wiadomość :
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie wiem czy dobrze rozumiem.
1. Niby wysłali paczkę ale dostali info od przewoźnika że paczka mogła zaginąć ?
2. Wysłali by ponownie ale nie mają na stanie tych etui?

Co teraz zrobić ? Otworzyć spór czy czekać bo może jednak przesyłka nie zaginęła ?
djseba3

Telefon:: lenovo a820
ROM: miui 4.6 litlle

Re: Prośba o pomoc - zaginęła paczka? [wiadomość od sprzedaw

Postprzez mortimer » 24 cze 2015, o 15:18

nie czekaj, otwórz spór z żądaniem pełnego zwrotu.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI