Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez shayk » 23 maja 2015, o 18:42
Najlepiej wstaw tutaj screeny dispute oraz ujęte wszystkie rozmowy, skoro sam nie umiesz logicznie tego pojąć rozumem.
MEIZU MX4 < LENOVO K3 NOTE < MEIZU M2 < ELEPHONE P7000 < XIAOMI Mi3 < MEIZU M1 NOTE < EACHINE M1 < P6i < STAR N9800
Pomagam w zakupach z Chin
-

shayk
- VIP
-
- Pochwały: 41
- Telefon:: elephone
przez swiezak82 » 23 maja 2015, o 21:05
@up
Ze wcześniejszych wypowiedzi wynika, że telefon juz wysyłałeś, wiec masz jakiś nr przesyłki tak?
Jeżeli tak to modyfikuj ten spór i zaznacz, że chcesz odesłać towar i koniecznie ustaw ponownie kwotę bo jak widzisz sprzedawca wpisał zwrot 0$. Czekasz co zrobi sprzedawca. Jeżeli się zgodzi to wpiszesz nr przesyłki. Natomiast jak znowu się nie zgodzi to już to eskaluj.
-

swiezak82
- VIP
-
- Pochwały: 51
- Telefon:: Pentagram
- ROM: 4.1.2
przez shayk » 23 maja 2015, o 21:06
Eskaluj, napisz że chcesz pełen zwrot pieniędzy w zamian odsyłasz szit do chińczyka, problem z głowy.
MEIZU MX4 < LENOVO K3 NOTE < MEIZU M2 < ELEPHONE P7000 < XIAOMI Mi3 < MEIZU M1 NOTE < EACHINE M1 < P6i < STAR N9800
-

shayk
- VIP
-
przez swiezak82 » 23 maja 2015, o 21:41
Proponuje koledze cofnąć się w czasie i zobaczyć jakie pytania zdawałeś na początku swojej przygody z Chinami. Czy tak wszystko na początku pojmowałeś to rozumem?
-

swiezak82
- VIP
-
przez shayk » 23 maja 2015, o 21:45
@swiezak82
Oczywiście, że nie pojmowałem, tak samo jak każdy. Lecz w sporze powinno się pytać o opcje, żeby je wytłumaczyć a nie jakie podejmować działania, bo nie wiemy na czym zależy osobie która założyła spór. Więc my nie możemy decydować za tą osobę, jedynie podpowiedzieć co udało mi się napisać wcześniej, więc w czym problem?
-

shayk
- VIP
-
przez swiezak82 » 23 maja 2015, o 21:58
Chodzi mi o to, że mogłeś sobie darować ten tekst. Natomiast to, że kolega nie za bardzo wyjaśnił o co mu chodzi to jedno ale na pewno każdy początkujący chce mieć 100% pewności zanim coś zrobi. Z tego co wiem to zdarzały się tu sytuacje, że ktoś zaakceptował warunki sprzedawcy z 0$ zwrotu nie zmieniając kwoty zwrotu. A mowa tu o prawie 200$.
-

swiezak82
- VIP
-
przez shayk » 23 maja 2015, o 22:02
Zanim coś zrobi pewnie tak, ale kolega tak na prawdę nie chciał nic zrobić, tylko pytał co ma zrobić. To zasadnicza różnica i podstawowa różnica. Poza tym, zabrakło konkretów. Napisałem co powinien zrobić, i sprawa się wyjaśniła (mam taką nadzieję), nie rozumiem po co drążyć temat? Jeśli ktoś się zapyta tutaj o pomoc w sporze, to chętnie pomogę. Ale decydować za kogoś co ma robić to przesada.
-

shayk
- VIP
-
przez maksymilian » 23 maja 2015, o 22:13
Dziękuje Wam za próbę pomocy. Wiecie łatwo jest coś kliknąć i potem żałować. Dlatego pytania mogą co dla Niektórych wydać się naiwne , jednak w razie czego to nie Oni mogą ponieść,, konsekwencje ". Telefon został wysłany w czwartek. Poinformowałem o tym sprzedawcę w wiadomości. Wcześniej wysyłając nagranie i filmik ukazujące odmienne parametry odsyłanego produktu ( oczywiście wraz z numerem imeil). Dlatego. Wcześniej już w formularzu zwrotu wykazałem full refund i odesłanie produktu. Dlatego ja teraz może nie za bardzo rozumiem o co w tej sytuacji chodzi i staram się poszukać porady o Osób doświadczonych i posiadających wiedzę w temacie. Wysyłam screen, który może coś rozjaśni. Obecnie skłaniał bym się ku opcji,, escalacji " by nie zaakceptować zwrotu z kwotą 0. Jednak pragnę się jeszcze upewnić czy to dobre rozwiązanie. Wysyłam screen i raz jeszcze Wszystkim pragnę podziękować i życzę wszystkiego co najlepsze +

-
maksymilian
-
- Pochwały: 2
- Telefon:: Samsung
przez shayk » 23 maja 2015, o 22:19
Sprzedawca próbuje Cie oszukać, że dostanie zwrot a Ty zostaniesz bez pieniędzy. Więc napisz mu, że chcesz pełen zwrot i odesłałeś mu to co zamawiałeś i eskaluj. Wtedy powinien się przestraszyć (jak to u chińczyków po eskalacji) i zaakceptować Twoje rozwiązanie, lub zarząd aliexpress podejmie decyzje.
-

shayk
- VIP
-
przez swiezak82 » 23 maja 2015, o 22:43
Przede wszystkim to zrobiłeś to od dupy strony bo najpierw powinieneś otworzyć spór. Przedstawić swoje roszczenia czyli w tym przypadku pełna refundacja z odesłaniem towaru. Następnie sprzedawca akceptuje twoje warunki jak nie to eskalacja i pewnie Ali przedstawi ci taka opcje. Później masz czas na wysyłkę i podanie nr śledzenia sprzedawcy. Po otrzymaniu i sprawdzeniu towaru sprzedawca potwierdza, że wszystko ok. Wtedy otrzymujesz zwrot. Tak to powinno wyglądać.
-

swiezak82
- VIP
-
przez maksymilian » 23 maja 2015, o 22:55
Może podobnie wyglądał proces do tego w jaki sposób to,, przedstawiłeś" . Dlatego korzystając z odpowiedzi przedmówcy, wysłałem stosowną wiadomość i obecny status wniosku to : ,, Status:Dispute escalated ".
Dziękuje za wszystkie porady i sugestie

. Jak dobrze że Są Takie Osoby jak Wy +

-
maksymilian
-
- Pochwały: 2
- Telefon:: Samsung
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI