Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Postprzez Puchaty86 » 23 sie 2017, o 20:33

marcoos1 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Troche późno (bo po zakupie) zacząłeś sie zastanawiać co będzie potrzebne. Bardzo podobne do sytuacji np kupię sobie bilet na mecz NBA a potem nagle zacznę się zastanawiać, że przecież nie mam wizy do USA i jak to teraz załatwić.
Sklep deklaruje niższą wartość bo dalej część osób wierzy w bajki, że deklaracja "gift" pomaga uniknąć opłat lub niska wartość (zadeklarowana) powoduje mniejsze opłaty. Tak więc to dla uspokojenia klienta.
To co będziesz musiał dostarczyć to się dowiesz...gdy będziesz musiał dostarczyć. DHL wtedy przyśle pismo co potrzebują i żebym im wysłał. Po co pytasz na forum, skoro sam widziałeś, że odpowiedzi są różne. Nikt nie wie jak ciebie obsłuży DHL. Dowiesz się tego w praktyce.

Już wcześniej skompletowałem sobie instrukcję, CE i deklarację zgodności jednak... przecież nie wiem czego wymaga DHL i dlatego napisałem.
Kolejnym powodem zadania pytania był właśnie ten rozdźwięk, wszak mói się - kto pyta nie błądzi.
Puchaty86

Telefon:: Sony

Postprzez leon84 » 24 sie 2017, o 08:33

wałkowany temat kilka razy właśnie dostałem email z UC brakuje deklaracji zgodności domoje xiaomi 4X ora instrukci obsługi prosze o pomoc mam 7 dni !!!!
leon84

Telefon:: htc

Postprzez Puchaty86 » 24 sie 2017, o 09:39

Instrukcję znajdź w j. angielskim i przetłumacz w google tłumaczu, na to chyba innej rady nie ma.
Który UC Ci to zatrzymał?
BTW
Dlaczego zamawiacie redmi note 4 x jeśli wiadomo, ze to wersja chińska i na w zasadzie 100% nie będzie mieć certyfikatów?
Puchaty86

Postprzez brateczek » 24 sie 2017, o 10:19

Panowie,

Dostalem informację, że mój telefon nie przeszedł.

"Jednocześnie informuję, iż Strona może zadysponować towarem poprzez zmianę procedury celnej i zgłoszeniem towaru do innej dopuszczalnej procedury celnej. W związku z powyższym, jeżeli w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma Strona nie podejmie działań zmierzających do uregulowania statusu prawnego towaru, organ celny podejmie z urzędu działania w tym zakresie."

Rozumiem, że mogę napisać, żeby odesłali go do Chin ASAP?

Pozdr
brateczek

Telefon:: Samsung S7 Edge
ROM: oryginalny

Postprzez clorox » 24 sie 2017, o 10:29

Tak.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez marcelus » 24 sie 2017, o 15:02

Puchaty86 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Np. ja nie zauważyłem że Global Version a Global ROM to duża różnica.
I że celnicy tak się up......wie trzymają przepisów.

Równie dobrze można by im odwdzięczyć się taką skupulatnością:
Wysłać im do Przemyśla zapytania dot.
-przewlekłości odpraw celnych,
-nieodbierania telefonów służbowch,
- statystyk niezapłaconego VAT-u wskutek ich działań,
-powódów upierdliwości mającej znamiona strajku włoskiego.

Zapytać w formie dostępu do informacji publicznej. Jest Panów Celników mało i nie mają czasu na odebranie telefonów, więc TYM BARDZIEJ nie będą mieć czasu na odpisywanie. A jak nie zdążą w terminie to ...:-)
marcelus

Telefon:: Samsung

Postprzez Puchaty86 » 24 sie 2017, o 15:36

marcelus napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Np. ja nie zauważyłem że Global Version a Global ROM to duża różnica.

Zapytać w formie dostępu do informacji publicznej. Jest Panów Celników mało i nie mają czasu na odebranie telefonów, więc TYM BARDZIEJ nie będą mieć czasu na odpisywanie. A jak nie zdążą w terminie to ...:-)

No właśnie. Na tak bardzo polecanym Goldwayu nie można kupić Redmi not 4 Global Version. Jest tam tylko dostępna opcja z poprawianym ROMem.
Puchaty86

Postprzez marcoos1 » 24 sie 2017, o 22:02

Puchaty86 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Troche późno (bo po zakupie) zacząłeś sie zastanawiać co będzie potrzebne. Bardzo podobne do sytuacji np kupię sobie bilet na mecz NBA a potem nagle zacznę się zastanawiać, że przecież nie mam wizy do USA i jak to teraz załatwić.
Sklep deklaruje niższą wartość bo dalej część osób wierzy w bajki, że deklaracja "gift" pomaga uniknąć opłat lub niska wartość (zadeklarowana) powoduje mniejsze opłaty. Tak więc to dla uspokojenia klienta.
To co będziesz musiał dostarczyć to się dowiesz...gdy będziesz musiał dostarczyć. DHL wtedy przyśle pismo co potrzebują i żebym im wysłał. Po co pytasz na forum, skoro sam widziałeś, że odpowiedzi są różne. Nikt nie wie jak ciebie obsłuży DHL. Dowiesz się tego w praktyce.

Już wcześniej skompletowałem sobie instrukcję, CE i deklarację zgodności jednak... przecież nie wiem czego wymaga DHL i dlatego napisałem.
Kolejnym powodem zadania pytania był właśnie ten rozdźwięk, wszak mói się - kto pyta nie błądzi.

Sam sobie odpwiedziałeś. Jeden mówi tak a drugi inaczej. Pytasz i też dostaniesz różne odpowiedzi i nie wiesz nic więcej niż wcześniej. Czekaj na pismo z DHL to się dowiesz co potrzebują konkretnie od ciebie
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Puchaty86 » 26 sie 2017, o 08:26

Dziwne rzeczy. Napisałem do sprzedawcy aby mi przesłał CE na maila, on odpowiedział, że ten telefon ma na pudełku i nim samym wszystkie oznakowania i, że na 100% nie będę potrzebował samego dokumentu. Ale uparłem się i poprosiłem o niego i tak. Dostąłem odpowiedź, że oni tego nie mają.
Jakim cudem mogą nie mieć? Przecież to jest Redmi Note 4, który CE ma? Nie rozumiem tego. Dlatego mam kolejne pytanie, czy ten telefon ma ten CE czy nie?
Dostałem od nich jedynie instrukcję w języku angielskim, tą która funkcjonuje na forum.
Puchaty86

Postprzez vaddiv » 26 sie 2017, o 09:06

Hej, czy w http://imgur.com/a/8iNkA takim przypadku muszę dosłać to wszystko co jest wylistowane? Czy muszę dzwonić czego konkretnie brakuje? Jest szansa jakoś to zrobić aby paczka trafiła do mnie po dosłaniu jakiegoś certyfikatu lub instrukcji? Dodam że w paczce były 2 telefony - Redmi Note 4x, Redmi 4A a w piśmie mowa jest tylko o tym drugim - czyżby do pierwszego nie mieli żadnych zastrzeżeń?
vaddiv

Telefon:: SGS 3 Neo

Postprzez marcoos1 » 26 sie 2017, o 11:16

Wyrób (telefon) nie posiada 4 rzeczy (wymienionych) i dlatego nie spełnia wymagań (które akurat ten WER wymaga).
Zupełnie niejasne jest twoje pytanie czy musisz dzwonić pytać czego brakuje. Przecież masz wyszczególnione czego brakuje. Potrzebujesz wersję mówioną (jesteś niewidomy)?
Dosłanie jednej (dwóch lub trzech) z brakujących rzeczy (brakuje czterech) nie spowoduje, że telefon spełni wszystkie wymagania, więc masz już również odpowiedź czy jakaś instrukcja wystarczy.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez vaddiv » 26 sie 2017, o 11:39

Po prostu myślałem że może to być pismo wysyłane hurtem typu kopiuj-wklej które wysyłają do wszystkich - tak w naszym kraju (i nie tylko) bywa zwłaszcza że majfrend twierdzi że telefon posiadał oznaczenia CE (wymóg z podpunktu 1) a mimo to jest to określone jako brakujące na otrzymanym piśmie. A co do następnego pytania to chciałem dowiedzieć się czy jest szansa żeby Ci urzędnicy (Przemyśl) nie byli aż takimi formalistami...Podobno niektóre rzekomo cofnięte telefony ostatecznie trafiły do nabywców. Aha, jakbyś napisał to trochę grzeczniej to nic by Ci się nie stało ;)
vaddiv

Telefon:: SGS 3 Neo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI