Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez KurtisStryker » 2 lis 2013, o 09:32

Ok, czyli czekać na kontakt od nich i potem dosłać skany, zapłacić podatek i odebrać telefon? Nie będą robić żadnych problemów?
KurtisStryker

Pochwały: 1

Postprzez blue_voyager » 2 lis 2013, o 23:53

Za podróbkę czego mieliby go uznać? Nie wiem czy wiesz, ale Lenovo jest trzecią lub czwartą największą firmą produkującą telefony i jeśli już to ich telefony się podrabia a nie oni to robią.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez iqique » 3 lis 2013, o 19:58

Mam pytanie do ludzi którzy zapłacili podatek na poczcie. Dostajecie jakieś potwierdzenie zapłaconego podatku? Ciekawe jak wygląda sprawa gdybym chciał tak zakupiony towar sprzedać? Czy dostaję jakąś fakturę od UC?
iqique

Postprzez adix1310 » 5 lis 2013, o 17:53

iqique napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dostałem papierek w którym jest wszystko opisane. Jest kwota wyliczona taka jakby fakturka vat. Dostałem gdy zapłaciłem.

Zapłaciłem 150 zł vat + 30 zł za ich pracę ....
adix1310

Telefon:: ZTE v987 od EBE

Postprzez szatri » 5 lis 2013, o 18:15

może za przesyłki ale nie za ich pracę, to dostają od tuska
szatri

Postprzez tacim » 5 lis 2013, o 18:36

Ja się zastanawiam co będzie jak wróci z naprawy telefon , który był dopuszczony do obrotu bez vat-u :) czy prawnie mogę naliczyć podatek skoro towar był w RP. Mam podejrzenia, że nie, ale czas pokarze. Acer miał serwis w Czechach chyba i jak szły lapki to nikt się nie czepiał :)
tacim
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: SE K510

Postprzez Robbo » 5 lis 2013, o 19:31

Wypełniałeś deklaracje, że wysyłasz tel do naprawy to nie mogą nic naliczać. Masz dowód.
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez dytruff » 6 lis 2013, o 09:53

tacim napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czechy są w unii. Jest procedura celna zwana uszlachetnieniem biernym właśnie do napraw. Jak zatrzymają teraz to podatek. Rzeczy używane traktuje się tak samo jak nowe w sprawie cła.
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez kawonnd » 6 lis 2013, o 12:12

Cześć.
Kupiłem na ali Free Runy (Wiadomo, że NIKE, ale na aukcji nic o tym nie pisze a na zdj. nie ma znaczka). Moja paczka bd przechodzić przez WER Zabrze (z racji miejsca zam.) a że w Zabrzu trzepią ostatnio na potęgę to już się pogodziłem z faktem że moja paczka na 99% zostanie odstawiona na bok. Teraz mam następujące pytanie, wybrałem zawód w którym posiadanie jakiejkolwiek kartotetki jest ogromnym problemem. Jestem w stanie poświęcić te pare $ dla świętego spokoju. W takim razie jeżeli dostanę pismo z Urzedu Celnego co powinienem zrobić, żeby mieć sprawę z głowy? Zadzwonić że nic o takiej paczce nie wiem i że na pewno nic takiego nie zamawiałem? Czy taka opcja przejdzie? Zamawiałem sporo rzeczy z chin ale głównie były to akcesoria do tel. przez co taka sytuacja jest dla mnie nowością a sprawą zainteresowałem się już po wysłaniu paczki. Proszę o w miarę szybką odpowiedź.
kawonnd

Telefon:: NOKIA

Postprzez fake4r » 6 lis 2013, o 12:16

Jeżeli na aukcji nie ma widocznych logo, znaków zastrzeżonych to sprawa jest raczej jasna. Dostałeś zupełnie inny produkt niż na aukcji i nie możesz ponosić odpowiedzialności za to. Ewentualnie w ogóle wyrzec się paczki, w razie stwierdzenia podróbki. Niech odsyłają do nadawcy, jeśli się z nim dobrze dogadasz to powinieneś odzyskać większość kasy, w najgorszym przypadku poświecisz te pare $ jak sam mówiłeś.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez kawonnd » 6 lis 2013, o 12:20

fake4r napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ok, tylko co w takim razie zrobić? Na aukcji http://www.aliexpress.com/snapshot/288539256.html nie ma słowa o NIKE.
Tylko jeżeli przyznam się do paczki to jeżeli zostanie wykryta podróbka, nie będę ciągany po kancelariach?
Czy zrzut z aukcji jest jakimkolwiek dowodem?
A czy opcja z nieprzyznaniem się do paczki przechodzi?
Dzięki za szybką odpowiedź ;)
kawonnd

Telefon:: NOKIA

Postprzez bartazzz » 6 lis 2013, o 12:22

wg mnie nie ma tu żadnego logo więc nie mam mowy o podróbce (podrabianiu znaku firmowego)
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI