Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez KurtisStryker » 2 lis 2013, o 09:32
Ok, czyli czekać na kontakt od nich i potem dosłać skany, zapłacić podatek i odebrać telefon? Nie będą robić żadnych problemów?
-
KurtisStryker
-
- Pochwały: 1
przez blue_voyager » 2 lis 2013, o 23:53
Za podróbkę czego mieliby go uznać? Nie wiem czy wiesz, ale Lenovo jest trzecią lub czwartą największą firmą produkującą telefony i jeśli już to ich telefony się podrabia a nie oni to robią.
-
blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez iqique » 3 lis 2013, o 19:58
Mam pytanie do ludzi którzy zapłacili podatek na poczcie. Dostajecie jakieś potwierdzenie zapłaconego podatku? Ciekawe jak wygląda sprawa gdybym chciał tak zakupiony towar sprzedać? Czy dostaję jakąś fakturę od UC?
-
iqique
-
przez adix1310 » 5 lis 2013, o 17:53
Dostałem papierek w którym jest wszystko opisane. Jest kwota wyliczona taka jakby fakturka vat. Dostałem gdy zapłaciłem.
Zapłaciłem 150 zł vat + 30 zł za ich pracę ....
-
adix1310
-
- Telefon:: ZTE v987 od EBE
przez szatri » 5 lis 2013, o 18:15
może za przesyłki ale nie za ich pracę, to dostają od tuska
-
szatri
-
przez tacim » 5 lis 2013, o 18:36
Ja się zastanawiam co będzie jak wróci z naprawy telefon , który był dopuszczony do obrotu bez vat-u :) czy prawnie mogę naliczyć podatek skoro towar był w RP. Mam podejrzenia, że nie, ale czas pokarze. Acer miał serwis w Czechach chyba i jak szły lapki to nikt się nie czepiał :)
-
tacim
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 4
- Telefon:: SE K510
przez Robbo » 5 lis 2013, o 19:31
Wypełniałeś deklaracje, że wysyłasz tel do naprawy to nie mogą nic naliczać. Masz dowód.
-
Robbo
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 16
- Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
- ROM: MIUI V5
przez dytruff » 6 lis 2013, o 09:53
Czechy są w unii. Jest procedura celna zwana uszlachetnieniem biernym właśnie do napraw. Jak zatrzymają teraz to podatek. Rzeczy używane traktuje się tak samo jak nowe w sprawie cła.
-
dytruff
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 8
- Telefon:: ZTE v975
- ROM: B06
przez kawonnd » 6 lis 2013, o 12:12
Cześć.
Kupiłem na ali Free Runy (Wiadomo, że NIKE, ale na aukcji nic o tym nie pisze a na zdj. nie ma znaczka). Moja paczka bd przechodzić przez WER Zabrze (z racji miejsca zam.) a że w Zabrzu trzepią ostatnio na potęgę to już się pogodziłem z faktem że moja paczka na 99% zostanie odstawiona na bok. Teraz mam następujące pytanie, wybrałem zawód w którym posiadanie jakiejkolwiek kartotetki jest ogromnym problemem. Jestem w stanie poświęcić te pare $ dla świętego spokoju. W takim razie jeżeli dostanę pismo z Urzedu Celnego co powinienem zrobić, żeby mieć sprawę z głowy? Zadzwonić że nic o takiej paczce nie wiem i że na pewno nic takiego nie zamawiałem? Czy taka opcja przejdzie? Zamawiałem sporo rzeczy z chin ale głównie były to akcesoria do tel. przez co taka sytuacja jest dla mnie nowością a sprawą zainteresowałem się już po wysłaniu paczki. Proszę o w miarę szybką odpowiedź.
-
kawonnd
-
- Telefon:: NOKIA
przez fake4r » 6 lis 2013, o 12:16
Jeżeli na aukcji nie ma widocznych logo, znaków zastrzeżonych to sprawa jest raczej jasna. Dostałeś zupełnie inny produkt niż na aukcji i nie możesz ponosić odpowiedzialności za to. Ewentualnie w ogóle wyrzec się paczki, w razie stwierdzenia podróbki. Niech odsyłają do nadawcy, jeśli się z nim dobrze dogadasz to powinieneś odzyskać większość kasy, w najgorszym przypadku poświecisz te pare $ jak sam mówiłeś.
-
fake4r
- VIP
-
- Pochwały: 215
- Telefon:: Redmi Note 8
przez kawonnd » 6 lis 2013, o 12:20
Ok, tylko co w takim razie zrobić? Na aukcji
http://www.aliexpress.com/snapshot/288539256.html nie ma słowa o NIKE.
Tylko jeżeli przyznam się do paczki to jeżeli zostanie wykryta podróbka, nie będę ciągany po kancelariach?
Czy zrzut z aukcji jest jakimkolwiek dowodem?
A czy opcja z nieprzyznaniem się do paczki przechodzi?
Dzięki za szybką odpowiedź ;)
-
kawonnd
-
- Telefon:: NOKIA
przez bartazzz » 6 lis 2013, o 12:22
wg mnie nie ma tu żadnego logo więc nie mam mowy o podróbce (podrabianiu znaku firmowego)
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
-
bartazzz
- VIP
-
- Pochwały: 100
- Telefon:: Redmi
- ROM: MIUI POLSKA
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI