przez wkexe » 29 paź 2013, o 23:21
Nie chcę robić offtopa. Zamierzam w przyszłości kupić telefon na aliexpress. I teraz, jak wyczytałem, celnicy jak zatrzymają paczkę, to przeważnie żądają rachunku/screena z aukcji/screena z przelewu i teraz, czy ktoś zrobił po prostu tak, że przerobił screena np. z aukcji z 300 dolarów na np. jakieś racjonalne 100 dolarów/150 dolarów mniej w przypadku tańszych telefonów? Bo raczej przerobienie na 10 dolców nie przejdzie :). Wiem, że nie jest to legalne itd. ale czy oni mogą w jakiś sposób sprawdzić dane np. jak podaje screena z przelewu to jest numer mojego konta i numer przelewu i czy mogą sprawdzić na jaką kwotę faktycznie był dany przelew? Bo mógłbym sobie np. wydruk z pdf czy screena przerobić w programie graficznym, tak by nie było różnicy. Wiem, że to zabawa po bandzie, ale jestem ciekaw, czy są tacy odważni co tak zrobili.
Rozważam różne opcje. Czego ZAWSZE żądają w UC? Czy ktoś z autopsji może powiedzieć co zawsze należy przedstawić w UC jak złapią paczkę?
Bo jak np. wystarczy tylko rachunek/faktura od chinola to co to za problem np. poprosić chińczyka, by wystawił rachunek na 100 dolarów i przesłać do UC? Ale jak żądają rachunku I do tego potwierdzenia z konta no to już większy przekręt.
Jakby osoby "w temacie" się wypowiedziały na ten temat :). Zaznaczam, że nie planuje kariery na aliexpress :), tylko raz na jakiś czas planuje tam coś kupić a celuje w telefony po 300 - 400 dolarów. Więc od tego 23% to już konkretny grosz.
I do tego pytanko z innej beczki: w wielu postach ludzie pisali, że np. DHL dolicza sobie kaskę, za obsługę celniczą np. 70zł i 99% paczek jest clonych. Czy mam rozumieć, że w przypadku poczty polskiej w zależności od wypadku:
a) paczka poszła normalnie, nikt jej nie zatrzymał w UC - nie ma dodatkowej opłaty,
b) paczkę przetrzymali na urzędzie i coś jest nie tak - dodatkowa opłata oprócz VATU i cła - ile?
I jeszcze jedno pytanko: jak wygląda ubezpieczenie - paczka wysłana jako gift 20 USD- i zaginie co wtedy? Z chinolem mam się przepychać o kasę? Czy z Ali? Czy ktoś miał już taki wypadek?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.