SHARP AQUOS S2

pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: SHARP AQUOS S2

Postprzez adamuadamu » 27 sie 2018, o 21:07

https://photos.app.goo.gl/DvAPwE1h1mv834LQA
ikea koppla, czyli nominalnie 5v/2.1A max na wyjściu + jakiś chiński kabel z trzema końcówkami, jak widać na obrazku - zmierzone 5v/~1.4A
adamuadamu

Pochwały: 14
Telefon:: sharp s2
ROM: trebled

Postprzez HaPPe » 27 sie 2018, o 23:17

Telefon jakoś sygnalizuje ładowanie qc? jakaś ikonka czy coś, jak w xiaomi? na taiwan oreo? I rozumiem że ładowarka z pudełka nie wspiera qc
HaPPe

Telefon:: Sharp Aquos S2

Postprzez ddr » 28 sie 2018, o 03:46

Ładowarka z pudełka nie wspiera QC, a telefon obsługuje w wersji 2.0 i to ograniczonej.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.

Uwaga!
GEARBEST oszukuje kupujących!
ddr
VIP

Pochwały: 135
Telefon:: Xiaomi Mi MIX 2
ROM: MIUI 10

Postprzez gta » 28 sie 2018, o 06:37

Hej.
Z innej beczki - co zrobić, żeby działał Snapchat?
Dość kluczowa apka dla córki. Obecnie jest zainstalowany ROM trebled z odblokowanym bootloaderem.

[edit] Po zablokowaniu bootloadera dalej nie działa. Snapchat odpalał się poprawnie na tajwańskim 7.1.1 z odblokowanym BL...
gta

Pochwały: 12
Telefon:: MiMix2s
ROM: global

Postprzez adamuadamu » 28 sie 2018, o 08:19

jeśli odblokowałeś BL, to tylko Magisk Hide może Ci pomóc

co do działania/nie działania apek na 8.0 dla S2 to heineken gdzieś na xda pisał, że urządzenie nie ma certyfikacji - dlatego te wszystkie patche, by telefon przedstawiał się jako s3, który wg tego samego autora certyfikację już ma

z ładowaniem S2 jest trochę jakby dziwnie po przesiadce z telefonu, który korzystał w 100% z QC - tu jest bardziej zachowawczo i umiarkowanie. Teoretycznie QC2 to kilka określonych napięć (5,9,12,20v), natomiast standard QC3 reguluje bezstopniowo - czyli faktycznie jest tu jakaś implementacja QC3, bo napięcie lata dowolnie pomiędzy 5 a 9v w moim przypadku - obserwowany cykl ładowania z miernikiem z ładowarką tronsmart W2TF;

ps. chyba znalazłem niechcący dodatkowy gest - dwukrotne szybkie tapnięcie czytnika linii papilarnych usypia telefon
adamuadamu

Postprzez gta » 28 sie 2018, o 09:11

adamuadamu napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wczoraj wieczorem w ogóle zapomniałem o bootloaderze i z zablokowanym zflashowałem trebled - Snapchat nie działał. Z tego powodu wróciłem do 7.1.1, odblokowałem bootloader i dopiero wgrałem trebled ...nie pomogło.

Wychodzi, że to te brakujące fixy od Heinekena. Szczerze to myślałem, że wszystko jest już zawarte w jego backupie ..widocznie nie jest :)
Wszystkie patche po kolei?
gta

Postprzez adamuadamu » 28 sie 2018, o 09:34

nie do końca wiem, bo nie robiłem więcej flashowania niż ori rom->root->ugpgrade do 135 tajwańskiego->trebled->jakieś rozproszone poprawki (słabo działało)-> zbiorcza poprawka backupem TWRP: ttps://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=77416960&postcount=1379
teoretycznie powinno wystarczyć trebled+zbiorcza poprawka, jako że nadpsuje ona wszystkie partycje 'poprawiane' przez wcześniejsze rozproszone poprawki publikowane wcześniej
adamuadamu

Postprzez gta » 28 sie 2018, o 17:36

Wystarczył magisk.
Zcegliłem dzisiaj telefon, więc wszystko od zera robiłem.
1) odbl. bootloader
2) flash Trebled v3 od heinekena
3) backup od heinekena
4) twój skrypt przywracający kamerę z S2 (zrobiłem jedno kontrolne zdjęcie przed i po - u mnie wielkiej różnicy w barwach nie dostrzegłem)
5) najświeższy Magisk spod TWRP, potem w ustawieniach magisk hide ...i tyle - Snapchat myka, wszystko działa :)

Btw. Jakaś lepsza apka od kamery jest, czy stockowa daje radę?
gta

Postprzez adamuadamu » 28 sie 2018, o 17:54

do zdjęć tylko google camera: https://drive.google.com/file/d/19uVVow ... PC32B/view
to wersja polecana kilka stron temu na xda - działa chyna wszystko poza slow motion. Oczywiście camera2api niezbędne - najprościej przez modul magisk

Autor postu otrzymał pochwałę
adamuadamu

Postprzez aquos11 » 28 sie 2018, o 20:26

Dziękuję wszystkim za pomoc z instalacją tajwańskiego ROM-u. :) Udało się.
Mam też odblokowany bootloader.
Zaznaczę, że jestem laikiem, więc trochę poczytałem o tym, ale im więcej czytam, tym mniej rozumiem, dlatego zapytam tutaj:
jak mam zainstalować ten Magisk, mając oficjalny tajwański ROM i odblokowany bootloader? Nie chcę od razu blokować boota tylko do Google Pay, bo być może niedługo zdecyduję się jednak na ten custom ROM, o którym piszecie i nie chciałbym znowu przechodzić całej procedury odblokowywania boota.
Czytałem coś o jakichś patchach, ale nie chcę niczego schrzanić na dobre.
I jeszcze mam pytanie o TWRP - czy mogę je wgrać za pomocą oficjalnej aplikacji na Google Play, czy również czeka mnie zabawa (jak miałbym to zrobić)?
Jeszcze raz sorry, że męczę was tutaj, ale generalnie o Sharpie poza angielskimi i rosyjskimi formami nie ma za bardzo dyskusji.
aquos11

Telefon:: Sharp

Postprzez adamuadamu » 28 sie 2018, o 22:03

wgrywając ROM trebled od razu będziesz miał TWRP
po wgraniu romu restart, daj się systemowi uruchomić i w twrp będziesz mógł wgrać magiska
'duży' patch od heinekena jest w formie backupu partycji TWRP -wykonaj swój backup dowolnej partycji i w te samo miejsce, tj. w powstałą ścieżkę w pamięci wewn. telefonu, tj ''TWRP/Backups/{serial twojego tel}/' wrzucasz folder (nazwa zaczyna się od daty) z patchem i wykonujesz restore, wskazujesz ww. folder; odpowiednie partycje będą automatycznie zaznaczone -> potwierdzasz, czekasz, wychodzisz do głównego menu TWRP, instalujesz z pliku .zip poprawkę na zieleninę w aparcie -> reboot; w Magisk Hide zaznaczasz wszystkie niezbędne apki, którym ukrywasz roota i używasz.

Autor postu otrzymał pochwałę
adamuadamu

Postprzez Esper » 29 sie 2018, o 11:49

kolejne pytanie laika :)
ta rozmowa o camera2api itp to jedynie dla treble rom itp? Majac oficjalnego roma da sie cos dodatkowego wycisnac z telefonu jesli chodzi o zdjecia?
Esper
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.0.1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jaki telefon kupić ?