[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez Po_prostu_Marcin » 14 sty 2014, o 21:41

Hej wszystkim.
Co zrobić w sytuacji gdy chińczyk nie dołączył karty gwarancyjnej do paczki bo mu się "zapomniało"? Otwierać spór?
Po_prostu_Marcin

Telefon:: s750

Postprzez Quis » 14 sty 2014, o 22:42

A jaką kartę gwarancyjną byś chciał dostać? Dla Chińczyków to jest nic nie warty świstek. W razie W piszesz do chińczyka, od którego kupiłeś sprzęt i tyle.
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez markus70 » 14 sty 2014, o 22:49

Quis napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Musisz wypełnić. Sprzedawca ci podpowie, co napisać..
markus70
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: Z reguły Xiaomi :)

Postprzez Quis » 14 sty 2014, o 22:58

markus70 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Musisz wypełnić. Sprzedawca ci podpowie, co napisać..

Paczkę już wysłałem. Nie wypełniałem żadnej deklaracji, pani w okienku powiedziała mi, że nie muszę nic takiego wypełniać, nakleiłem tylko adres chińczyka i adres zwrotny. Za wysyłkę musiałem zapłacić 29,30zł. Podobno nie ma już możliwości wysłania listu poleconego ekonomicznego, jest tylko priorytet.
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez Wieslaw3 » 16 sty 2014, o 00:15

Chejka. jaj mam trochę inną sytuację. Przez swoje niedopatrzenie zamówiłem telefon ze slotem na kartę 3G w standardzie WCDMA 2100MHz :( Czy w takim przypadku jest szansa że sprzedawca mi to wymieni? czy powinienem w takim przypadku otwierać spór? czy będę ponosił koszty przesyłki z Chin do Polski?
Wiesiek
Wieslaw3

Telefon:: Lenovo

Postprzez rk.rk » 16 sty 2014, o 13:10

Dzisiaj odesłałem telefon do Chin. Koszt listu (517g) poleconego priorytetowego 50 zł. Ekonomicznym od nowego roku nie da się wysłać.
Czyli nie jest to tania zabawa.
rk.rk
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Z7 mini

Postprzez drago68 » 16 sty 2014, o 13:14

Jakbyś zmieścił się do 500g, to do zapłaty by było 29,30 zł a powyżej 500g właśnie 50,30 zł.
Trzeba było do styropianu włożyć i o taśmować.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Hardknox » 16 sty 2014, o 13:27

Chińczycy nie wymagają wysyłania wszystkich elementów w pudełku jak u nas w Polsce! jeśli deklaruje się naprawić to naprawiają i nie wymieniają na nowy, praktycznie nigdy mi się nie zdarzyło więc nie ma sensu wysyłac wszystkiego co fabryka dała. To przy wadze robi sporą różnicę
Hardknox
AKTYWNY

Pochwały: 5
Telefon:: Zopo,HTC,Moto

Postprzez rk.rk » 16 sty 2014, o 13:31

Zwrot ze sporu. Wiec wsadziłem wszystko, później by było ze za karte 8 odliczy 20$.
rk.rk
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Z7 mini

Postprzez ponczek » 16 sty 2014, o 13:53

Misiaki, jest sprawa

Chińczyk mnie orżnął i wcisnął podróbkę, ale po przeprosinach zaproponował mi sam, że zdobędzie nówkę oryginał + prześle foty itp dla pewności. Na standardowej zasadzie, że ja mu wyślę moją podróbkę, a on odeśle już właściwy. I tu pojawia się pytanie - bo on proponuje wydłużenie okresu przesyłki (o 45 dni) zamiast otwierania sporu (w przypadku sporu oferuje pełny zwrot ale nie chce zamiany) - nie jest to przypadkiem bardziej ryzykowne i czy wam tu nie śmierdzi jakims kantem?

Pytam, bo w sumie ta sytuacja byłaby mi nawet na rękę - fakt, straciłbym te 50 zł na przesyłkę, ale wypełnił parę papierków i w przypadku przyjścia nowej paczki - nie płacił VATu drugi raz (uszlachetnianie bierne czy coś).

Co radzicie?
ponczek

Telefon:: ZTE Geek, Nokia 5800

Postprzez Bazinga » 16 sty 2014, o 13:54

Wieslaw3 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A czemu przeszkadza Ci to 2100? Chodzi Ci o aero?
Bazinga

Pochwały: 1
Telefon:: Szukam

Postprzez Hardknox » 16 sty 2014, o 14:01

Chodzi o to że te telefony nie działają nigdzie poza terenem miejskim, dlatego koledze to przeszkadza. Szczególnie w Playu byłby jak w czarnej dupie znaczy dziurze poza miastem, a ładowałby jak katarynkę korbką przy takich skokach zasięgu
Hardknox
AKTYWNY

Pochwały: 5
Telefon:: Zopo,HTC,Moto

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI