[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez rk.rk » 2 lut 2014, o 20:09

Mojej z Pekinu do Shenzen zajelo 16 dni ,jako priorytet wysłane . :mrgreen:
rk.rk
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Z7 mini

Postprzez gregor72 » 3 lut 2014, o 12:36

Witam , kupiłem telefon na Aliexpress i ma uszkodzony obiektyw aparatu ,wysłałem wiadomość i fotki sprzedawcy .W międzyczasie kupiłem u niego drugi taki sam lenovo a760 porównałem fotki i jest różnica. Otworzyłem spór i teraz mam 5 dni do końca zakupu i 7dni do końca sporu . Co jak te 5 dni minie a spór otwarty mam dać wniosek o przedłużenie ochrony czy przy sporze się automatycznie przedłuża. Dostałem wiadomość że sprzedawca nie zaakceptował sporu i chce negocjować i pod spodem
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

spór otwarty 26-01-2014
odpowiedź chińczyka 31-01-2014
I nie wiem czy gość gra na czas ? Czy mam ecalować spór , w sumie z gościem był kontakt ok ,ale teraz jakieś święto mieli .
Proszę o radę
gregor72

Telefon:: A760

Postprzez szatri » 3 lut 2014, o 23:59

Nie jakieś tylko chiński nowy rok,
http://skosnymokiem.wordpress.com/2013/ ... 2014-roku/
szatri

Postprzez Quis » 6 lut 2014, o 17:03

Wie ktoś może co się stanie jeśli minie czas na odesłanie paczki (w sporze), a sprzedawca nie potwierdzi że ją dostał? Od 29 stycznia paczka leży na poczcie w chinach i czeka na odbiór. Wiem że mają teraz święta i mam nadzieje że na dniach ją chińczyk odbierze. No ale za niecałe 7 dni mija czas wyznaczony przez aliexpress na odesłanie zakupu i się zastanawiam co się stanie jeśli sprzedawca nie potwierdzi że dostał zwrot. Aliexpress zakończy transakcje i sprzedawca dostanie pieniądze czy jak?
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez dytruff » 6 lut 2014, o 22:16

Wklej zdjęcie potwierdzenia nadania przesyłki.

Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez existe » 6 lut 2014, o 22:25

Quis napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

sprzedawca musi zanegowac - aby zatrzymac forse
z tego co widze na forach, to jednak mimo swiat - sa oddalegowani pracownicy biurowi do pracy (zazwyczaj po to by pisac - tak mamy na stanie - zamawiaj) :-)
wiec jesli jedynym Twoim zmartwieniem jest fakt swiat - to jest on po Twojej stronie :-)
ps
tez tak jak i Ty czekam na zwrot kasy - moja przesylka lezy od stycznia - ale jestem pozytywnie nastawiony - czego i Tobie zycze :-)
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez Quis » 7 lut 2014, o 01:15

Udało mi się pogadać z chińczykiem, powiedział, że jutro pójdzie na pocztę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez rk.rk » 7 lut 2014, o 09:03

Jak nie odbierze ,a czas się skończy - to kase zwrócą. Taką odpowiedz dostałem od Aliexpress " For Order , you will be refunded after the supplier confirms delivery or confirmation time running out."
rk.rk
AKTYWNY

Postprzez orek » 7 lut 2014, o 10:09

22.1.2014 wysłałem paczkę na gwarancję do Chin - na telefonie zaczęły pojawiać się żółte plamy wywołane przez wysoką temperaturę znane m.in. ze srajfonów...

Tracking wygląda tak:

A z trackingu China Post uzyskałem info:

I teraz pytanie: długo im zajmuje wysyłka z Pekinu do Shenzen? Rozumiem, że w Pekinie leży od 27.1.2014 z uwagi na ich nowy rok, ale od dzisiaj oni normalnie pracują i jak długo może potrwać przesyłka?
orek

Telefon:: Amoi A862W

Postprzez bzyczka1 » 7 lut 2014, o 11:18

A ja mam pytanie takie...kupiliśmy telefon vownej v5 ale okazało się że ekran w jednej linii nie działa, naprawa całkowicie nie opłacalna. Za telefon zapłaciłam 150 dolarów niecałe, vat również wpadł. Napisałam do chińczyka, odpowiedział żebym mu odesłała telefon to odda kasę. No fakt opłacać mi się to będzie :/ założyłam spór, teraz sprzedawca odpowiedział, jednak nie zgadzam się na jego warunki co powinnam zrobić? co kliknąć by odpisać w sporze?? modyfikować? eskalować?
bzyczka1

Telefon:: Samsung

Postprzez rk.rk » 7 lut 2014, o 11:26

Modyfikować , tak by tobie pasowało i escalować.
rk.rk
AKTYWNY

Postprzez bzyczka1 » 7 lut 2014, o 11:36

Czyli najpierw w modyfikacji skopiować to co wcześniej + dopisać że przesyłka to koszt ok 20 $ (da sie taniej??? nie PP?) i od razu escalować? Mąż ma zakaz kupowania na ali przez to ;) bo on kupuje a ja się muszę zajmować :/
bzyczka1

Telefon:: Samsung

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI