[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Ch

Postprzez driller12 » 19 mar 2016, o 17:25

Witam, może mi ktoś powiedzieć co dokładnie zrobić? Padł mi telefon, nie działa, zero kontaktu itd. najpewniej płyta głowna. bateria jest ok. sprawdzana miernikiem napiecia. Telefon to Xiaomi Redmi Note 2, kupiony u Goldway'a. Napisałem maila jak wygląda problem, proponowali hard reset , sprawdzenie innej baterii itp. napisalem ze dalej to samo etc.
OK, napisali, żebym wysłał i dostałem takiego oto maila:
ok friend,
it seems phone hardware issue.
could you send it back to us for warranty?
below is the guide and the address for you to send it back:
1. please fill in attached form. print it and send it along with phone only, no battery and no back cover and no any other accessories via registered post.if the battery is built in, Don't remove it.
http://www.aliexpress.com/store/product ... 69422.html
2. address listed as below,
To: Enhe Liu
Addr.: 4C A building CuiQinGe,No. 2057 DongMenBei Road,Luohu district, Shenzhen City,518020,China
Tel./ Fax : +86-755-8369 8818
thanks
D

Czy otwierać jakiś spór? czy po prostu wysłać? Ile to będzie trwało? jak szybko Goldway załatwia takie sprawy? czy dostane zwrot kosztów wysyłki? jak to wysłać? to znaczy wiadomo, telefon bardzo dobrze zabezpieczyć, ale co z tym formularzem? musze przykleić jakąś dodatkową naklejke na koperte z danymi? itp? Proszę o pomoc.
driller12

Pochwały: 2
Telefon:: Microsoft

Postprzez kamil125 » 19 mar 2016, o 17:26

marcoos1 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

i
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Faktycznie trochę dziwnie zabrzmiało. To teraz precyzyjnie. Telefon kupiłem 1 stycznia, zanim dotarł i celnicy zwolnili kogo ze swoich rąk to zrobił się prawie luty... Nigdy wcześniej w tym sklepie nic nie kupowałem, ten telefon też nigdy wcześniej u nich nie był reklamowany.
W zasadzie pocieszyłem się nim nie cały tydzień, od tamtego czasu leży w szufladzie czekając na rozwiązanie sprawy.
Zaraz po zakupie nakleiłem szkiełko hartowane i ubrałem go w plecki z twardego plastiku, aby nic złego się nie stało...

swiezak82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No właśnie nie :) zabezpieczyłem się, bo coś miałem dziwne przeczucia co do tego sklepu. Mam tą transakcję na liście zakupów PayPal. Transakcja na koncie z 1 stycznia 2016. Nie wiem czy czas transakcji ma jakieś znaczenie?

Dodatkowo ostatnio kliknąłem na liście kupionych produktów w przycisk 'refund", napisałem wszystko raz jeszcze, dodałem, że nie ma z nimi w ogóle kontaktu... no i czekam. Na razie nikt nic mi nie odpisał.

Co polecacie zrobić w tej "słabej" sytuacji?

Dzięki za pomoc.
kamil125

Telefon:: 1+1

Postprzez marcoos1 » 19 mar 2016, o 18:25

Jeśli otworzyłeś spór na paypal to musisz czekać na rozstrzygnięcie tego sporu.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez kamil125 » 19 mar 2016, o 20:53

@marcoos1 niestety nie zakładałem jeszcze sporu w paypalu, rozumiem, że w tym momencie to najlepsza możliwość rozwiązania tej sprawy, albo przynajmniej próby rozwiązania? W sumie skoro sprzedawca mnie olewa od długiego już czasu to nic innego mi nie pozostaje, poza szukaniem możliwości naprawy w miejscu gdzie mieszkam (Warszawa).
kamil125

Telefon:: 1+1

Postprzez kotw » 20 mar 2016, o 11:24

Cześć

Piszę, bo może ktoś mnie wspomoże w 2 tematach.
Niedawno zakupiłem Fanless Mini PC i okazało się, że sprzęt nie działa prawidłowo.
Nauczony doświadczeniem innych z tego forum napisałem do Chińczyka i założyłem spór na "Full refund" dla bezpieczeństwa.
Sprzedawca jest kontaktowy, nawet wysłał mi pliki, które miały pomóc ale nic z tego nie wyszło dlatego i tak będę musiał odesłać towar do Chin.
Teraz mam 2 pytania:

1- Czy jak otworzyłem spór i odlicza mi czas do końca (aktualnie zostało ponad 2 dni, a całkowitą ochronę mam jeszcze na 34 dni).
I teraz ustalę ze sprzedawcą, że odeślę jemu wadliwy sprzęt, a on ponownie wyśle mi działający to co się stanie kiedy licznik sporu dobije do 0 ?
Czy muszę go przedłużać o kolejne dni opcją "Modify" , czy nawet jak czas sporu się skończy na moją korzyść (full refund) to mogę spokojnie czekać aż sprzedawca wyśle działający sprzęt i jak coś pójdzie nie tak (nie dojedzie do mnie itp.) to zwrócą mi kasę mimo, że czas sporu minie ale czas całkowitej ochrony jeszcze będzie trwał ?

2- Nie wiem czy w tym temacie ale może ktoś pomoże załatwić 2 sprawy naraz (najwyżej napiszę w innym temacie :) ).
Mini PC , który kupiłem wysłany był DHL, sprzęt kosztował mnie ponad 300 USD.
Udało mi się zapłacić tylko 75 zł VAT (Panu z DHL jak zadzwonił z pytaniem o zawartość powiedziałem, że jest to TV BOX i kosztował mnie ok 90 USD :) ) .
Teraz mam pytanie czy jak sprzedawca wysyłając mi ponownie towar wpisze , że sprzęt jest wymianą na gwarancji ( nie wpiszę wartości paczki itp.) to czy będę musiał zapłacić jeszcze raz VAT , mając wcześniejsze potwierdzenie zapłaty VAT z DHL ?

Z góry dzięki za pomoc :)
kotw

Telefon:: Acer

Postprzez fisiak24 » 23 mar 2016, o 13:01

witam. jeśli już było takie pytanie to przepraszam ale ciężko przewertować 60 stron tematu. może ktoś doradzi co zrobić: kupiłem telefon który został odesłany ponieważ nie działał poprawnie. odesłano naprawiony jednak sytuacja się powtórzyła. oczywiście w tym czasie minął czas gdy można było założyć spór. obiecano mi ze zwrócą pieniądze jednak od tamtego czasu nie otrzymałem ich a sprzedawca nie reaguje na próby kontaktu. proszę o pomoc i jakieś info gdzie i w jakim dziale na ali mogę złożyć jakaś reklamacje ? sytuacja jest o tyle skomplikowana ze wysyłałem pieniądze z konta przez przelewy24 a zwrot mieli zrobić na paypal. jeśli z kolei mam złożyć reklamacje to gdzie ? paypal, mój bank czy przelewy 24 ? czytałem że chyba trzeba zrobić reklamacje typu Chargeback jednak nie wiem gdzie ja złożyć
fisiak24

Telefon:: xiaomi

Postprzez driller12 » 23 mar 2016, o 22:02

witam, wysyłam telefon na gwarancje do Goldway, powinienem zakladac spor?

dzieki
driller12

Pochwały: 2
Telefon:: Microsoft

Postprzez R@lph » 6 kwi 2016, o 23:49

Witam. Czym teraz najlepiej wysłać telefon najtaniej do Chin?
R@lph

Telefon:: LeTv
ROM: 07sRL

Postprzez marx » 13 kwi 2016, o 18:49

pocztą polską najtaniej.
Fisiak, po co płaciłeś przez P24, to najgorsza opcja. Jak okres ochro y ali się zakończył to możesz liczyć na łaskę sprzedawcy.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez farmaceuta777 » 14 kwi 2016, o 23:18

Witam wszystkich...mam problem, przyszedl mi tel zamowiony na ali z uszkodzonym dotykiem chcialbym go odeslac i moje pytania...czy jezeli chcialbym wymiany sprzedajacy zgodzil by sie przedluzyc czas ochrony itd to czy musze otwierac spor przed wyslaniem? Czy wystarczy poprostu odeslac po wczesniejszym dogadaniu sie i czekac a w razie czego dopiero otwierac?...rozumiem ze w przypadku otwarcia sporu nr nadania i wiadomosci pisane przez zamowienie sa dowodem w razie czego...prosilbym o konkretne odpowiedzi bo to pierwsza taka sytuacja a nie chce kasy stracic...z gory dzieki...
farmaceuta777

Telefon:: samsung

Postprzez Bobix058 » 16 kwi 2016, o 14:50

Mam problem w sprawie wniosku o unieważnienie zgłoszenia celnego. Jakiś czas temu wysłałem ten wniosek do UC w celu odzyskania VATu za towar który odesłałem i dostałem już zwrot pieniędzy od sprzedawcy z Chin.
Nie dawno otrzymałem informację, że muszę jeszcze dostarczyć dowód, że otrzymałem zwrot pieniędzy oraz przesłanie korespondencji ze sprzedającym dotyczącej uznania reklamacji towaru.
W e-mailu od sprzedającego jest prośba bym zaniżył wartość przesyłki gdy będę ją odsyłał. Czy nie będę miał problemów gdy wyślę tą korespondencję do UC, w której sprzedawca sugeruje zaniżyć wartość w deklaracji celnej? Czy ktoś miał podobny przypadek?
Pozdrawiam
Bobix058

Telefon:: Prestigio

Postprzez blue_voyager » 16 kwi 2016, o 15:02

Ale jakie to ma znaczenie, skoro masz wysłać potwierdzenie zwrotu należności i to jest prawdziwa kwota?
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI