[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Ch

Postprzez Saxroll » 18 gru 2015, o 12:43

Skończyło się szczęśliwie, myfrend polecił otworzyć spór i zaakceptował full refund.
Teraz czekam na zwrot kasy od Ali....

pzdr
Saxroll

Telefon:: Apple

Postprzez gr1sza » 23 gru 2015, o 14:25

Hej, odesłałem zepsuty telefon do chin, ostatni status w trackingu mam z 04.12 - wer warszawa, wysłanie przesyłki z polski, w dispute zostało jeszcze 9 dni na potwierdzenie odbioru przesyłki przez sprzedawcę, czy jak paczka w tym terminie nie dojdzie to można jakoś wydłużyć ten czas?
gr1sza

Telefon:: letv x600

Postprzez KubanskY » 20 lut 2016, o 19:08

Witam.
Mam ogromną prośbę do użytkowników tego forum posiadających LeTV x600. W zeszłym tygodniu pojawił się u mnie mały problem, telefon w jednej chwili stracił zasięg Wi-Fi, po prostu pech. Na szczęście udało mi się dogadać ze sprzedawcą i telefon poleci do Chin na gwarancję. Ale z jednego problemu wychodzi kolejny, z tego co mi wiadomo telefon musi mieć oryginalne TWRP i ROM. Wiadomo że każdy kto kupuje telefon z chin od razu na własną rękę zmienia sobie ROM, by w pełni z niego korzystać. Ale nie przewidziałem sytuacji że będę miał ten problem. Potrzebuje pomocy ponieważ nie wiem co mam wgrać żeby telefon został uznany na gwarancji : ( Dodatkowo dostałem adres do wysyłki ale się przeraziłem
;/ jeśli ktoś mógłby mi przedstawić sposób zapisu tego adresu na kopercie to bardzo proszę o wiadomość na PW. :( Pozdrawiam
KubanskY

Telefon:: Motorola Moto G 2gen
ROM: Lollipop 5.0

Postprzez marcoos1 » 20 lut 2016, o 19:29

KubanskY napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No to jestem w ciemnej d...ziurze. Pierwszy telefon kupiłem w Chinach ponad 2 lata temu i nie zmieniłem ROMu.
W grudniu kupiłem na prezent 2 sztuki i też im ROMu nie zmieniałem.
Nie wiem co zyskałbym gdybym zmienił ROM. Może ktoś wyjaśnić (telefon nie LeTV, ale przypuszczam, że w każdym wypadku odkryłbym ukryte możliwości telefonów)
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tego czyli którego?
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez KubanskY » 20 lut 2016, o 23:22

Adresu ktory podam na PW, prosze bez złosliwosci bo takie pisanie to ani mi ani nikomu sie nie przyda a zeby nabijac posty to prosze przejsc na jakis hydepark.
KubanskY

Postprzez Maniu82 » 22 lut 2016, o 21:03

Witajcie, nie dotyczy to dosłownie AliExpress ale jd.com. Mam nadzieję że mogę tu napisać ;) Temat pewnie wielu z Was znany zakup letv x600 od ewoo. Przyszło, wszystko bez problemu, ale ładowarka dołączona była od markowana jd, kompletne badziewie które ładuje telefon przez 6 godzin. Po wymianach maili, stwierdził że dośle, ale przesyłką nierejestrowaną.
Co robić, bo doświadczenia dużego nie mam w takich sporach, ale rozum mówi, że chińczyk takiej paczki nie wyśle i za 2 miesiące temat zacznie się od nowa. Mogę nawet za przesyłkę zapłacić przez PayPal, telefon w końcu tani był, zaproponować coś takiego? Jaką kwotę? Czy nie bawić się i założyć po prostu spór na PayPal na konkretną kwotę, za którą sam sobie kupię normalną ładowarkę?
Maniu82

Pochwały: 1
Telefon:: COOL1

Postprzez Setral » 22 lut 2016, o 21:26

Nie chcę bawić się we wróżkę, ale podejrzewam, że spór na PayPal'u zaowocowałby zwrotem w kwocie kilku dolarów jako rekompensata za niedziałającą ładowarkę. Oczywiście jeśli wszystko ładnie udowodnisz. Zaś jeśli ta ładowarka była gratis, to może chociaż spór zmotywuje chińczyka do wywiązania się ze słownej umowy na jd.
Ostatnio edytowano 22 lut 2016, o 23:50 przez Setral, łącznie edytowano 1 raz
Setral
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez Maniu82 » 22 lut 2016, o 22:08

Ale oczywiście kilka dolarów mnie satysfakcjonuje. Widzę np. Nillkin w okolicach 6 dolarów. Nie chcę absolutnie na tym zarabiać czy kombinować, chcę po prostu sprawną ładowarkę, nic więcej. Sprzedawca w aukcji pisał: charger pług standard: Eu. W rzeczywistości wyciągał oryginalną ładowarkę a załączał coś co ładuje max jakieś 0,5A mierzone miernikiem. Mimo że są w tej ładowarce 2 wyjścia 1A i 2,1A, na każdym wyjściu jest to samo - jak podróba za 1 zł. To tak dla rozjaśnienia sytuacji ;)
Maniu82

Pochwały: 1
Telefon:: COOL1

Postprzez Quis » 22 lut 2016, o 22:54

Wysyłał ktoś ostatnio paczkę do Chin?

Moje ostatnie statusy są z 2 lutego i zaczynam się trochę niepokoić:

Nadejście przesyłki 2016-02-02 02:02 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki z Polski 2016-02-02 17:46 WER Warszawa
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez woody » 22 lut 2016, o 23:34

Up.
Jeszcze z półtorej tygodnia i będzie na miejscu.

Meizu M2 Note
woody
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Huawei P10

Postprzez marcoos1 » 23 lut 2016, o 15:20

Maniu82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli oryginalna nie była w standardzie EU to zrobił dokładnie tak jak napisał.
Nie ma informacji, że to oryginalna ładowarka w standardzie EU. Skoro nie ma takiej oryginalnej to musiał włożyć inną, bo inaczej byś otworzył spór o brak ładowarki.
W temacie o zakupie Letv jest mnóstwo postów o tym, że ludzie pisali by wysłał im oryginalną ładowarkę a nie taką jak standardowo dorzuca do paczki.
Tak więc sprawa moim zdaniem nie jest ewidentnym jego błędem i wcale nie musisz z automatu wygrać spór moim zdaniem.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez KubanskY » 24 lut 2016, o 18:37

Witam, jak zapisać ten adres na kopercie?
NAME: WANG REN
Address:C-201, HuaFeng Headquarter Financial Building, Xixiang Road, Bao'an District, Shenzhen, GuangDong, China
TEL: 18688778776 ZIP Code : 518101
Ostatnio edytowano 24 lut 2016, o 18:41 przez KubanskY, łącznie edytowano 1 raz
KubanskY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI