[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Ch

Postprzez balek » 1 maja 2016, o 12:50

Witam
Taki problem. Kupiłem w sierpniu 2015 telefon Doogee F3 od Black Peach Digital przez Aliexpress. Telefon był innego koloru niż zamówiony i trafił mi się brzydko poskładany (posklejany) egzemplarz. Nie było tragedii więc po prostu zgłosiłem ten fakt do sprzedawcy i otworzyłem spór. Ten zaproponował dodatkowe 10$ upustu i gratisowe słuchawki. Zgodziłem się, pieniądze dostałem, o słuchawkach chyba zapomnieli (nieważne).
Ostatnio pękł wyświetlacz w telefonie (w rogu na dole). Sprawa o tyle dziwna, że telefon noszę w kieszeni, nie rzucam. Telefon nie upadł. Po prostu rano podnosząc go ze stołu zauważyłem to dziwne pęknięcie. Obawiam się, że może to być efektem złego złożenia. Ekran został nierówno wpasowany w ramkę. U góry jest szparka między ramką a ekranem a na dole może jest za duży ścisk (i stąd pęknięcie). Takie moje podejrzenie.
I pytanie. Czy zgłosić to do sprzedawcy i z nim próbować coś załatwić (tyle, że drugiego sporu już nie otworzę), czy do producenta? Jak u nich wygląda ta procedura? A druga sprawa w przysłanym pudełku z telefonem nie było żadnej karty gwarancyjnej. Tylko instrukcja i karta bezpieczeństwa. Czy to stanowi jakiś problem?
balek

Postprzez fake4r » 1 maja 2016, o 15:04

O ile gwarancja była na rok to wątpię że coś wskorasz bo widocznie wywarłeś gdzieś nacisk i dlatego pękł ekran i to nie będzie podlegało gwarancji. A co do karty gwarancyjnej to nic takiego nie ma praktycznie nigdy w pudełku tak że to norma. Do producenta też chyba nie ma sensu pisać. Ale jak to mówią próba nie strzelba, próbuj.

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez automacik1 » 7 maja 2016, o 11:04

Witam, mam takie pytanie do bywalców forum. Na everbuing.net dokonałem zakupu telefonu Oukitel k6000. Po 2-3 tygodniach paczka przyszła ( niestety do zapłacenia było jeszcze cło). Po 2 pełnym naładowaniu baterii zaczęły mi się pojawiać poziome paski na wyświetlaczu ( wygląda to jakby matryca była naruszona). Wysłałem do sklepu informację z reklamacją i otrzymałem 3 opcje rozwiązania problemu :
a) Zwrot telefonu do nich pod warunkiem ,że nie minęło jeszcze 30 dni , nastąpi zwrot pieniędzy w postaci ich punktów EB.
b) Zostawiam u siebie telefon a oni dają mi 20 $ częściowej rekompensaty
c) Wysyłają mi Zastępczy telefon za 70 $ , tutaj też bez zwrotu tego , który już mam.

Nie dali w ogóle opcji naprawy obecnego ...

Co byście mi doradzali wybrać ?
automacik1

Telefon:: Oukitel k6000

Postprzez marcoos1 » 7 maja 2016, o 19:19

Wybierasz co chcesz. Nikt nie wie, co dla ciebie będzie najlepsze
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez zaqwsx » 15 maja 2016, o 21:11

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czy może mi ktoś napisać, jak to zaadresować na kopercie, bo strasznie dużo tego. Napiszcie jak wypełnić kopertę.
zaqwsx

Telefon:: k800i

Postprzez woody » 15 maja 2016, o 21:13

Wydrukuj przyjacielu dwa razy , raz na kopertę , dwa na potwierdzenie nadania.
woody
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Huawei P10

Postprzez fake4r » 15 maja 2016, o 21:22

zaqwsx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czy może mi ktoś napisać, jak to zaadresować na kopercie, bo strasznie dużo tego. Napiszcie jak wypełnić kopertę.

Nie ma znaczenia, bylebyś to wszystko zmieścił.
fake4r
VIP

Postprzez zaqwsx » 15 maja 2016, o 21:23

Ale gdzie tu jest ulica, weź to przyjacielu rozpisz, bo koperty zabraknie, jak dam za dużą czcionkę. :mrgreen:
zaqwsx

Postprzez woody » 15 maja 2016, o 21:26

Pisz tak jak jest - myślisz że pani z okienka się zapyta o ulicę w nie tej rubryczce?

Wydrukuj i naklej - robiłem tak dwa razy i nie było najmniejszego problemu.A z czcionką popracujesz ,popieścisz to zmieścisz.
woody
AKTYWNY

Postprzez fake4r » 15 maja 2016, o 21:29

To też mówię. Pisz jak chcesz. Jak Ci to pomoże to zobacz jak ja adresowałem. Tak jak mówię bez znaczenia. To samo na kwicie.
Obrazek
Obrazek
fake4r
VIP

Postprzez zaqwsx » 15 maja 2016, o 21:33

A paczkę poleconym ekonomicznym wysłać czy priorytetem. I czy jest możliwość od nich w rekompensacie za wysłanie jakiś bonusik dostać.
zaqwsx

Postprzez woody » 15 maja 2016, o 21:35

Jest tylko jedna opcja-priorytet a o bonusik to musisz już walczyć , zależy od sprzedającego.
woody
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI