przez kotw » 20 mar 2016, o 11:24
Cześć
Piszę, bo może ktoś mnie wspomoże w 2 tematach.
Niedawno zakupiłem Fanless Mini PC i okazało się, że sprzęt nie działa prawidłowo.
Nauczony doświadczeniem innych z tego forum napisałem do Chińczyka i założyłem spór na "Full refund" dla bezpieczeństwa.
Sprzedawca jest kontaktowy, nawet wysłał mi pliki, które miały pomóc ale nic z tego nie wyszło dlatego i tak będę musiał odesłać towar do Chin.
Teraz mam 2 pytania:
1- Czy jak otworzyłem spór i odlicza mi czas do końca (aktualnie zostało ponad 2 dni, a całkowitą ochronę mam jeszcze na 34 dni).
I teraz ustalę ze sprzedawcą, że odeślę jemu wadliwy sprzęt, a on ponownie wyśle mi działający to co się stanie kiedy licznik sporu dobije do 0 ?
Czy muszę go przedłużać o kolejne dni opcją "Modify" , czy nawet jak czas sporu się skończy na moją korzyść (full refund) to mogę spokojnie czekać aż sprzedawca wyśle działający sprzęt i jak coś pójdzie nie tak (nie dojedzie do mnie itp.) to zwrócą mi kasę mimo, że czas sporu minie ale czas całkowitej ochrony jeszcze będzie trwał ?
2- Nie wiem czy w tym temacie ale może ktoś pomoże załatwić 2 sprawy naraz (najwyżej napiszę w innym temacie :) ).
Mini PC , który kupiłem wysłany był DHL, sprzęt kosztował mnie ponad 300 USD.
Udało mi się zapłacić tylko 75 zł VAT (Panu z DHL jak zadzwonił z pytaniem o zawartość powiedziałem, że jest to TV BOX i kosztował mnie ok 90 USD :) ) .
Teraz mam pytanie czy jak sprzedawca wysyłając mi ponownie towar wpisze , że sprzęt jest wymianą na gwarancji ( nie wpiszę wartości paczki itp.) to czy będę musiał zapłacić jeszcze raz VAT , mając wcześniejsze potwierdzenie zapłaty VAT z DHL ?
Z góry dzięki za pomoc :)