Forum użytkowników chińskich telefonów DUAL SIM Android pomoc, opinie, zakupy na aliexpress
Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj') Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Spytaj go na czym polega ta ich umowa. Ja ostatnio rozmawiałem z kurierem od DHL. Chińczyk miał wysłać towar china postem i ku mojemu zdziwieniu odbieram telefon a tu DHL. Rozmawiając z całkiem miłym panem dowiedziałem się, iż opłata jest duża przy wysokich wartościach towaru(oczywiście chodziło mu o 23%). Mój był warty około 700zł i nic nie doliczono. Możliwe, że paczki nie są sprawdzane i wierzą zadeklarowanym wartościom. Jeśli twoja paczka nie ma wymiarów jak kałasznikow to jest szansa, że dojdzie szybko i bez VATu.
Z tego co widzę wygląda to tak. Wysyła paczkę jako gift DHL do Wielkiej Brytanii. Stamtąd paczka idzie już Fedexem do Polski i ponoć omija cło. Jeśli jest nadana z Anglii to okay ma to sens, ale wysyłka na drodze China-GB? przecież tam też mogą dowalić podatek. Jest tam ciekawy zapis:
Z tego wynika, że bank ma niezłą prowizję... Zawsze tak jest, że na 50 zł znika 5 zł..? Czy to jest stała prowizja czy %-towa? (Tu tylko 50 zł ale jak by było 5000) To był przelew Walutomat - mój mbank.
Jakbyś poczytał dobrze na walutomacie koszty przelewu USD do mBanku to byś wiedział, że mBank pobiera prowizję od przelewu. Wypłata kosztuje 5 PLN w przeliczeniu na USD wg kursu NBP. Niektóre banki mają 0PLN za wypłacanie i wpłacanie do walutomatu jak m.in T-mobile (Alior Sync). Poczytaj sobie:
a czy ktos używał / używa pomaranczarnia.pl ? ponoc ma jedne z najnizszych kursow i jest dosc znanym poznanskim kantorem , a zastanawia mnie czy tez nie ma jakis ukrytych oplat miedzy bankami.
@basa, jest jeszcze sprawdzony internetowykantor.pl, który należy do tego samego właściciela, co walutomat.pl. Kursy ma gorsze od pomarańczarni tylko o ok. 0,2 gr, a za rejestrację z reflinka dostaje się przywilej na wymianę 1000 jednostek waluty bez prowizji (po kursie średnim).
Zaktualizujcie temat, bo na screenach jest pokazany stary design strony mbank. Mógłby mnie ktoś pokierować do złożenia wniosku o kartę ( jak najniższe koszty) w ekoncie.