Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Jak płacić na aliexpress

22 cze 2014, o 23:38

Spytaj go na czym polega ta ich umowa. Ja ostatnio rozmawiałem z kurierem od DHL. Chińczyk miał wysłać towar china postem i ku mojemu zdziwieniu odbieram telefon a tu DHL. Rozmawiając z całkiem miłym panem dowiedziałem się, iż opłata jest duża przy wysokich wartościach towaru(oczywiście chodziło mu o 23%). Mój był warty około 700zł i nic nie doliczono. Możliwe, że paczki nie są sprawdzane i wierzą zadeklarowanym wartościom. Jeśli twoja paczka nie ma wymiarów jak kałasznikow to jest szansa, że dojdzie szybko i bez VATu.

22 cze 2014, o 23:58

Z tego co widzę wygląda to tak. Wysyła paczkę jako gift DHL do Wielkiej Brytanii. Stamtąd paczka idzie już Fedexem do Polski i ponoć omija cło. Jeśli jest nadana z Anglii to okay ma to sens, ale wysyłka na drodze China-GB? przecież tam też mogą dowalić podatek.
Jest tam ciekawy zapis:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Hmmm albo na prawdę ktoś za nich to płaci, ale jest to po prostu ryzykowne.

23 cze 2014, o 06:43

z HonKongu do UK jeszcze niedawno szło wszystko bez opłat, i raczej dalej maja ulgowa taryfę

23 cze 2014, o 06:50

Czyli to co mówi może mieć sens. No nic zaryzykuję i dam znać za jakiś czas jak poszło.

23 cze 2014, o 12:25

W takim razie czekamy na rezultat transakcji ;) Miło byłoby znaleźć takiego sprzedawcę z Chin :)

24 cze 2014, o 07:20

Witam.
Czy to jest normalne:
Spoiler:

Z tego wynika, że bank ma niezłą prowizję...
Zawsze tak jest, że na 50 zł znika 5 zł..?
Czy to jest stała prowizja czy %-towa?
(Tu tylko 50 zł ale jak by było 5000)
To był przelew Walutomat - mój mbank.

24 cze 2014, o 07:37

Powinna być tylko symboliczna prowizja od zlecenia dla walutomatu, te 3 centy zapewne.

24 cze 2014, o 08:33

Jakbyś poczytał dobrze na walutomacie koszty przelewu USD do mBanku to byś wiedział, że mBank pobiera prowizję od przelewu. Wypłata kosztuje 5 PLN w przeliczeniu na USD wg kursu NBP. Niektóre banki mają 0PLN za wypłacanie i wpłacanie do walutomatu jak m.in T-mobile (Alior Sync).
Poczytaj sobie:
Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

24 cze 2014, o 09:12

a czy ktos używał / używa pomaranczarnia.pl ? ponoc ma jedne z najnizszych kursow i jest dosc znanym poznanskim kantorem , a zastanawia mnie czy tez nie ma jakis ukrytych oplat miedzy bankami.

24 cze 2014, o 09:15

Lepiej się trzymać sprawdzonych rozwiązań, po za tym nie widzę aby te kursy były jakieś atrakcyjne.
A tu tabela dziwnych opłat

http://pomaranczarnia.pl/kantor/tabela-oplat-i-prowizji

24 cze 2014, o 15:46

@basa, jest jeszcze sprawdzony internetowykantor.pl, który należy do tego samego właściciela, co walutomat.pl. Kursy ma gorsze od pomarańczarni tylko o ok. 0,2 gr, a za rejestrację z reflinka dostaje się przywilej na wymianę 1000 jednostek waluty bez prowizji (po kursie średnim).

24 cze 2014, o 20:14

Zaktualizujcie temat, bo na screenach jest pokazany stary design strony mbank.
Mógłby mnie ktoś pokierować do złożenia wniosku o kartę ( jak najniższe koszty) w ekoncie.
Odpowiedz