Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez krul_lef » 24 mar 2015, o 13:44
Wczoraj doszly mi 2 pary okularow, zamowilem identyczne rozmiary, ale przyszly nieco rozniace sie od siebie.
I tu mam pytanie: Czy jest sens zakladac spor i pisac, zeby mi przeslal wiekszy rozmiar jednego z modeli czy olac to bo i tak nic nie ugram? Dodam, ze na pudelkach oznaczenia sa identyczne, ale jedne okulary sa mniejsze od drugich
Pozdrawiam
-
krul_lef
-
- Telefon:: SGS2
przez Albin » 24 mar 2015, o 20:13
Ja kupiłem kiedyś słynne bokserki. 4 sztuki, wszystkie taki sam rozmiar i materiał tylko kolory inne. Jedna para przyszła wyraźnie mniejsza od innych i mniejsza niż opis aukcji. Dostałem pełny zwrot za jedną parę - oczywiście trzeba było trochę się pospierać ale co mi z za małych gaci... Jeżeli okulary nie zgadzają się z rozmiarami z aukcji to reklamuj - wg mnie lepiej refund i zamówić drugie nawet u tego samego sprzedawcy bo z tym dosyłaniem to różnie bywa a czas sporu jest ograniczony...
Ja mam inne pytanie - czy otwarty spór można zamknąć? Pytał ktoś o to ale nie dostał konkretnej odpowiedzi tylko pytania po co chce tak robić...
Otworzyłem spór bo po dwóch tygodniach nie widzę paczki w żadnym śledzeniu. Niedawno NL post miał duże opóźnienia dlatego tak długo zgodziłem się poczekać. Chińczyk się upiera, że wysłał. Teraz upomniał się u firmy obsługującej przesyłki i paczka gdzieś się zawieruszyła i lada dzień ma się pokazać w śledzeniu. Teraz pytanie - jak paczka się pokaże i zamknę spór (cancel) to w razie czego mogę otworzyć go ponownie? Jakby się okazało, że paczka dojdzie ale nie wszystko będzie jak w opisie...
-
Albin
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 16
- Telefon:: Redmi Note 3 Pro
przez Albin » 24 mar 2015, o 22:37
Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dziękuję.
-
Albin
- AKTYWNY
-
przez Geralt » 25 mar 2015, o 10:52
Moją sprawą zajmuje się już aliexpress. Muszę odpowiedzieć na wiadomość i przesłać informacje dotyczące przesyłki, w tym, że mojej nie otrzymałem. Co mogę im wysłać poza linkiem do serwisu trackingowego/poczty polskiej oraz wiadomości z singapore postu (którą dostałem po kontakcie z nimi) o braku zgłoszenia zaginięcia paczki przez sprzedającego?
-
Geralt
-
przez mortimer » 25 mar 2015, o 10:56
Screena zrób lepiej z tego trackingu i wrzuć jako załącznik. Z wiadomością podobnie. Opisz co i jak i czego oczekujesz. Gdyby czegoś im brakowało, to poproszą sami o uzupełnienie.
-

mortimer
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 96
- Telefon:: , a w nim bateria.
przez marcoos1 » 25 mar 2015, o 18:37
Sprzedawca zaakceptował częściowy refund a mam podobną sytuację.
Płaciłem z jednej karty ale kilka ostatnich zakupów robiłem już z innej karty.
Refund powinien trafić na kartę starszą (tej z której płaciłem).
Jest to nawet opisane na stronie FAQ refund
http://help.aliexpress.com/faq_about_refund.htmlZa kilka dni będę miał pewność.
-
marcoos1
- VIP
-
- Pochwały: 84
- Telefon:: samsung
przez Salioner » 26 mar 2015, o 16:24
Witam, zakupiłem na aliexpress dwie klapki na telefon tylko jedna doszła a druga w niektórych miejscach nie ma farby (wcześniej kupowałem tą samą po niższej cenie i wszystko było dobrze). Stworzyłem spór gdzie napisałem że chcę full refund (nic mi po zniszczonej klapce). Sprzedawca napisał ze może oddać refund za jedną, oczywiście napisałem mu że się nie zgadzam. Od tamtego momentu 2 dni sprzedawca nie odpisuje. Czy zamienić spór w roszczenie ?
-
Salioner
-
- Pochwały: 4
- Telefon:: Meizu MX4
-
przez Albin » 26 mar 2015, o 17:22
Skoro jedna jest ok a druga nie to czemu chcesz refund za obydwie?
Wysłane z mojego Coolpad 8675 przy użyciu Tapatalka
-
Albin
- AKTYWNY
-
przez blue_voyager » 26 mar 2015, o 17:28
Salioner pisze dość niejasno, ale faktycznie wygląda na to, że chce wyłudzić refund także za pełnowartościowy towar. Wytłumacz nam dlaczego...
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez marcoos1 » 26 mar 2015, o 18:30
Salioner, kilka spraw.
1. Skoro jedna klapka jest ok (brak drugiej nie wpływa w żaden sposób na działanie drugiej) to czemu chcesz zwrot za obie?
2. Otworzyłeś spór i sprzedawca odpowiedział na niego (odrzucił) więc twoja kolej.
3. O co chodzi w stwierdzeniu "Czy zamienić spór w roszczenie?" ? Czy do tej pory spór nie był roszczeniem o pełen zwrot?
Moim zdaniem powinieneś zmodyfikować żądanie w sporze na połowę ceny i wtedy sprzedawca zaakceptuje i będzie git.
BTW.
Miałem podobną sytuację. Kupiłem zegarek z dwoma mechanizmami (analog + LED). Analog działał ok, ale LEDowy się spieszył. Mimo tego, że niedziałający poprawnie mechanizm LED wpływał na całość (zegarek z dwoma mechanizmami ale tylko jednym poprawnym jest gorszy niż zegarek z jednym mechanizmem ale działającym prawidłowo), to otworzyłem spór o 50% wartości i sprzedawca się zgodził.
-
marcoos1
- VIP
-
- Pochwały: 84
- Telefon:: samsung
przez Salioner » 26 mar 2015, o 22:34
Bo druga jest uszkodzona, ma widoczne odpryski/braki w farbie.
-
Salioner
-
- Pochwały: 4
- Telefon:: Meizu MX4
-
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI