przez Zakzz » 15 maja 2015, o 18:36
Witam,
zakupiłem tablet na Aliexpress, niestety okazało się, że ekran nie jest sprawny (przepalone piksele oraz obraz). Sprzedawca wpierw oferował 5$ zadośćuczynienia, następnie stwierdził, że to wina PFC i jeżeli kwota naprawy w polsce nie będzie dużo większa niż w chinach, to oni pokryją wydatek; gdy się nie zgodziłem na to - zresztą mało który serwis chce się podjąć naprawy chińskich tabletów a dodatkowo wiem ze to nie PFC tylko ewidentnie cała matryca - nie zgodziłem się na to. Na sam koniec koniec napisał, iż wysyłka z polski do chin wynosi 13$ i oni mi to zwrócą, a tablet postarają się jak najszybciej wymienić. Moje pytania są więc takie:
- Przesyłka przeszła przez urząd celny i zapłaciłem VAT - Czy jeżeli teraz wyślę normalnie z dopiskiem Naprawa Gwarancyjna i oni wymienią na nowy - to nie będzie sytuacji, że będę musiał płacić ponownie VAT? Czy to też będzie tyczyło się wysyłką DHLem, który sprawdzają w 99%?
- Nie zatwierdziłem odbioru przesyłki więc nadal mam "Purchase Protection Time" - Czy powinienem otwierać dispute przed wysłaniem? Gdy napisałem do sprzedawcy napisał, iż przedłużą mi ten "Purchase Protection Time".
- Ile mniej więcej czasu trwa cały taki zabieg gwarancyjny? od mojej wysyłki do ich wysyłki do polski? Nie po to brałem kuriera, żeby było szybciej i płacić VAT, żeby teraz czekać 25-50 dni aż wyślą paczkę Singapure Postem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc