Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

21 mar 2016, o 23:48

Co jest niejasnego w tym zdaniu?
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Stawka 0% oznacza brak cła

22 mar 2016, o 00:03

Zmyliło mnie to, co było poniżej:

"P: Od jakich wartości muszę się liczyć z zapłatą cła i podatku?
O: Cło powyżej 150 Euro, Vat powyżej 22 Euro (w praktyce ta druga kwota często jest wyższa)"

22 mar 2016, o 00:16

A myślisz, że tylko telefony ludzie sprowadzają? Na inne rzeczy jest cło dlatego taki jest zapis w FAQ.

26 mar 2016, o 13:12

Mam pytanie do zamawiających z Chin. Kupując telefon z aliexpress z wysyłką z Chin jaka jest szansa, że zapłacę VAT? (Najlepiej w procentach)

26 mar 2016, o 13:14

losowa ("pól na pół" czyli zapłacisz lub nie zapłacisz)

26 mar 2016, o 13:15

A jaką masz próbkę? (ile telefonów zamówiłeś?)

26 mar 2016, o 13:23

A jakie to ma znaczenie? Możesz kupić 50 telefonów i nie zapłacić ani razu, możesz kupić 10 i 10 razy zapłacić VAT. To jest loteria i liczenie statystyk jest bez sensu.

26 mar 2016, o 13:34

kjnm napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wszystkie telefony, które kupiłem w piątek 13ego między 14:23 a 15:38, i które opłaciłem między 17:34 a 18:29 tego samego dnia (w dodatku w nazwie miesiąca musiała być literka "r" i miesiąc nie mógł mieć więcej niż 30 dni) przyszły bez VAT

26 mar 2016, o 13:47

Jeśli zapytasz się każdego człowieka na ziemi jak często wygrywa w totka. To na tej podstawie można lepiej przewidzieć wygraną niż poprzez stwierdzenie to jest losowe.

26 mar 2016, o 13:53

Została Ci udzielona odpowiedź, wiec nie wiem po co drążysz temat. Jeszcze raz - każde liczenie średniej i innych statystyk w tym wypadku jest bez sensu bo i tak nic Ci to nie powie, nic tej podstawie nie zaplanujesz. Jak może nabedziesz trochę doświadczenia w zakupach z Chin to zrozumiesz to.

26 mar 2016, o 18:16

Nie do końca się z tym zgodzę. Kupuję z Chin od jakiś trzech, czterech lat i jakieś 20-25% paczek wpada na tak zwane cło. Mowa oczywiście o towarze który podlega opodatkowaniu, drobnicy nie brałem pod uwagę. Aczkolwiek zauwarzyłem że z roku na rok jest coraz gorzej, i więcej paczek trafia na cło. Na początku moich zakupów, gdy zamawiałem między innymi legendarne Lenowo A820, a trochę tego było, żaden nie załapał się na podatek. Dodam że mieszkam w woj. Lubelskim

26 mar 2016, o 18:30

No ok. Ja mam większe szczęście, ok 10-15% moich przesyłek jest ovatowanych. Ktoś inny pisał, że praktycznie każda jego paczka dostaje vat. I co wg Ciebie ma z tego wynikać? Jak i w czym ma to pomóc pytajacemu?
Odpowiedz