Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
11 mar 2016, o 14:36
W FAQ jest, że cli (czy vatuje) się wszystko tylko po do dostarczeniu odpowiednich dokumentów idzie do Ciebie dalej kurierem w moim przypadku albo jak ktoś zamawiał np NL to zwykłą pocztą i dlatego nie wiem co mam robić więc się pytam...
11 mar 2016, o 15:20
to dziwne bo DHL Szczecin dzwoni do kupujacego, potwierdza dane podaje mniej wiecej ile bezie vatu a potem płaci sie przy odbiorze
15 mar 2016, o 12:55
Witam, kupiłem buty dla siebie i okazało się że zostały zatrzymane w cle, czy normalnie zapłacę VAT i tyle, czy będą w jakieś problemy z kupnem podrobek? Buty to New Balance. Proszę o odpowiedz, z góry dziękuję.
15 mar 2016, o 16:48
Czekaj na korespondencję z urzędu. Trudno tu udawać wyrocznię, ale w przypadku zatrzymania podrobionego towaru sam ten fakt powinien być już sygnałem ostrzegawczym. Możesz nie złożyć deklaracji celnej i tym samym nie przyznasz się do butów, a one zostaną zniszczone lub odesłane albo w odpowiedzi wyślesz odpowiednie dokumenty licząc na to, że nikt nie kontrolował ich oryginalności niejako przyznając się do obrotu towarem podrobionym.
15 mar 2016, o 18:39
- Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
U mnie mam nadzieje obylo sie bez VATu ale mam pierwszy raz taką systuacje ze Przemyśl zwalnia mi paczkę bez papierów..
16 mar 2016, o 16:05
A jak zdecydować w takiej sytuacji: sprzedawca (Top ONe) naciska, żeby zapłacić 25 $ za DHL zamiast darmowej przesyłki Singapore Post. Straszy, że paczka zginie lub na pewno będzie custom duty. Ale 25 $ to 20 % ceny telefonu (RN2), a z DHL -em z tego, co czytam, to i tak ludzie mają 75 % pewności, że zapłacą i cło i Vat, bo DHL ma ponoć z tego profity.
16 mar 2016, o 16:12
Poczytaj FAQ.
16 mar 2016, o 16:20
dhl to raczej wiećej niż 75 procent pewności że bezie vat, w dodatku mogą jednorazowo niczego nie doliczyć ale mogą tez wziąć cennikową opłatę za obsługę 73 PLN
16 mar 2016, o 16:58
dhl to raczej wiećej niż 75 procent pewności że bezie vat, w dodatku mogą jednorazowo niczego nie doliczyć ale mogą tez wziąć cennikową opłatę za obsługę 73 PLN
czyli SINGAPORE POST nie taka straszna? Też jest szansa na zapłatę Vat. To wtedy zapłącę 23 %, a nie 43% wartosci telefonu. A czy przez Singapore Post komuś coś zginęło? Te kable USB, co przychodzą zamiast telefonu, to przez jaką pocztę było? pamięta ktoś?
16 mar 2016, o 17:09
Kable nie mają nic wspólnego z pocztą tylko z nieuczciwym sprzedawcą, żadna poczta nie będzie Ci podmieniała zawartości przesyłki. A jesli przesyłka zginie, to od tego masz ochrone kupujących.
A tak w ogóle to robisz offtop, bo to jest watek o opłatach celnych a nie o przesyłkach.
16 mar 2016, o 17:14
Zaczęło się od cła podczas transportu DHL-em więc jaki to offtop? Czy może o Vacie jest oddzielny wątek?
16 mar 2016, o 17:18
To jest wątek o opłatach celnych, czyli o VACie, od przesyłek są inne wątki.