Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
17 mar 2016, o 21:19
Pierwszy raz trafiło mi się coś dziwnego. Z Chin zamawiam od kilku lat, w sumie może było już 100 przesyłek, z tego kilkanaście mogło pójść na kontrole celną i zawsze jak widziałem wpis "Held by customs.WER Warszawa" to paczka po dojściu do Komornik szła na "Held by customs.PP Poznań P102" i tak też było tym razem ale zamiast listu z wypełnieniem deklaracji przyszła do mnie paczka bez dodatkowych opłat. Zamawiałem kamerę IP za 73$ na paczce było napisane, że to kamera o wartości 15$.
18 mar 2016, o 13:32
A jak Przemyśl sobie radzi z vatowaniem? Na podkarpacie pójdzie tam, czy przez Zabrze?
18 mar 2016, o 14:30
przemyśl vatuje
19 mar 2016, o 21:44
Czy zamawiając telefon (200$) z magazynu EU na Gearbest mam pewność, że nie zapłacę VATu?
Pytałem na live czacie i odpisali, że niektóre paczki mogą zostać opodatkowane. Jak to wygląda rzeczywiście?
19 mar 2016, o 22:07
Jeżeli będzie wysłane z magazynu EU to nie zapłacisz
19 mar 2016, o 22:20
Tak odpisali bo jak nie mają na stanie to wyślą z chin
19 mar 2016, o 22:29
Raczej nie było by fair jakby wysłali z Chińskiego. Można z tego tytułu zakładać spór na Paypalu? (Jakby naliczyli VAT, bez by to jakoś przeszło)
21 mar 2016, o 18:10
MAm pytanie, złapali mi w WER zabrze kamerkę z JD, oczywiście te chinśkie łosie na deklaracji dali cenę sprzed kuponu, od razu wysłałem po statusie WER Zabrze screeny do nich, z wartością towaru, niestety dziś przyszło awizo i widzę iż naliczyli od kwoty którą napisało JD, teraz pytanie, czy ktoś reklamował za duży podatek ? bądź czy mogę otworzyc spór w Paypal, że sprzedawca napisał za dużą deklarację i przez to poniosłem za duże koszta ? nie chodzi mi o te 10zł ale o zasady jakieś, bo jak 5$ za mało na deklaracji to listy ślą itd a jak za dużo to już olewają maile, a JD wali deklarację niezgodne z prawdą to raz, a dwa przez miesiąc towar nie wysyłają i potem dają refund, zapraszając do ponownego zakupu tego towaru za x2, dlatego chcę dla zasady powalczyć.
21 mar 2016, o 18:36
PayPal nie ma nic do tego.
Napisz odwołanie do UC, załącz skany. I tyle.
21 mar 2016, o 23:34
Mam takie pytanie, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem zapis z FAQ - telefony są ZAWSZE zwolnione z cła czy tylko jeżeli nie przekraczają określonej wartości? (150 EUR)?
21 mar 2016, o 23:45
Zawsze, stawka celna na telefony wynosi 0%.
21 mar 2016, o 23:47
dzięki :)