Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

5 kwi 2016, o 11:56

jeszcze jedno szybkie pytanie, czy toto to musze jakos uzupelnic zeskanowac i dolaczyc do papierow? czy wystarczy pdf ze sklepu, z paypala i dane dowodu?
Obrazek

5 kwi 2016, o 11:57

Opcja nr 2. BTW czytaj FAQ.

5 kwi 2016, o 14:49

bartazzz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dokładnie teraz każda paczka vat

5 kwi 2016, o 16:31

Albo kradną (oficjalnie gubią przesyłki) albo nakładają vat w tym WER. Co za kraj...
Ovatować mogą nawet przesyłki "gift" z wartością od 1-20$ ??

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

9 kwi 2016, o 11:09

Witam. Mam zamiar dokonać pierwszego zakupu online z Państwa Środka, poprzez ebay. Chodzi o te układy scalone: http://www.ebay.com/itm/TMS4464-10NL-TM ... Z#shpCntId . Z tego co widzę wysyłka jest darmowa. Chcę zamówić 5 sztuk. Przyjmując, że dolar kosztuje 4 PLN za całość zapłacę 27,6 PLN. Czy mam doliczyć do tego jeszcze jakieś koszty ? Cło ? VAT ? Jakie są procedury ? Wystarczy zamówić przez ebay czy trzeba coś jeszcze wypełnić ? Jest to pilna sprawa ....

9 kwi 2016, o 11:13

dmlakers1979 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Juz raz Ci napisałem - poczytaj FAQ. Za chwilę dostaniesz warna za zadawanie pytań na które odpowiedź masz w FAQ.

hexagon95, Ciebie tez się to dotyczy.

9 kwi 2016, o 11:21

Faq swoje a WER czy UC swoje. Mojemu kumplowi naliczyli cło i podatek od przedmiotu o wartości niecałe 8$ tylko dlatego ze byl to przedmiot elektroniczny (pad do grania na smartfonie).

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

9 kwi 2016, o 11:24

Tak, jasne... Celnicy nie znają prawa i łamią je...
Jeśli nie wierzysz, zawartym w FAQ informacjom, dowiedz się w UC, ale tu o to kolejny raz nie pytaj.

9 kwi 2016, o 12:57

Dobra, przeczytałem i dalej nie czaję.
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie przekroczy - w złotówkach wyniesie ok. 30 zł

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czyli, jednak zapłacę, skoro jest to paczka, czyli zamówienie wysyłkowe ?

9 kwi 2016, o 12:59

Tu poczytaj:

faq-dzialu-zakupy-zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-t15077.html

14 kwi 2016, o 12:45

Witam, jeśli jest gdzieś na forum odpowiedź na moje pytanie, to przepraszam, ale szukałem, dział FAQ także przeczytałem i niestety nie znalazłem na moje pytanie odpowiedzi.

Sprowadziłem pewien towar z Chin na firmę na handel. Specjalnie złożyłem większe zamówienie, żeby mi urząd celny zatrzymał paczkę do oclenia, jednak chińczyk (pewnie żeby oszczędzić na kosztach wysyłki) wysłał moje zamówienie w dwóch mniejszych paczkach i dotarły one do mnie bez odprawy celnej. Ja jednak chciałbym je oclić, zapłacić VAT bym mógł to legalnie na firmę odsprzedać w Polsce.

Moje pytanie jest następuje: Czy jeśli ta paczka dotarła do mnie, to mogę osobiście pojechać do najbliższego Urzędu Celnego z dokumentami tj. EORI, CEIDG, faktura handlowa z tłumaczeniem na polski i dokonają mi odprawy, czy takie sprawy można załatwić tylko przez agencje celne, których przy danym Urzędzie Celnym jest sporo.

Wcześniej sprowadzałem inne przedmioty z wysyłkę DHL-em i u nich koszt odprawy wynosił ok 80zł, a tu przy pytaniu do jednej z pobliskich agencji celnych zaproponowali mi kwotę 200zł dla nich+koszt odprawy co staje się trochę mało opłacalne.

Proszę mądrzejszych w tym temacie o informację.

Z góry dzięki :)

14 kwi 2016, o 12:50

Czy nie prościej jest zadzwonić do UC? Tu będziesz czekał, czy ktoś tak robił, kiedy, gdzie, jak itd a najlepiej zapytać w konkretnym urzędzie.
Odpowiedz