Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

1 kwi 2016, o 12:52

do tego WER Szczecin naparza i nie przepuszcza juz niczego

1 kwi 2016, o 13:03

Potwierdzam Wer Warszawa szaleje ale mogą sobie na to pozwolić bo większości wypadków ich rola sprowadza się do oznaczenia paczek a cała robota spada na lokalne uc.

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

1 kwi 2016, o 13:25

prawda

1 kwi 2016, o 14:07

Przemysl już mi 2 raz zwolnił telefon bez naliczania, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. ;-)

1 kwi 2016, o 14:17

areq1987 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jest tak jak było, nic nie szaleje. W dalszym ciągu loteria, a to że jednemu oznaczą więcej drugiemu mniej to właśnie loteria.

1 kwi 2016, o 14:29

fake4r napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jest tak jak było, nic nie szaleje. W dalszym ciągu loteria, a to że jednemu oznaczą więcej drugiemu mniej to właśnie loteria.

A czym wytlumaczysz zwiększone przepuszczanie paczek przez UC Przemyśl ? Rok temu jak trafiła paczka do nich to VAT był pewny a teraz często tam zwalniają wystarczy poczytać forum..

1 kwi 2016, o 14:38

Nie wiem, może faktycznie więcej roboty mają, albo działania ukierunkowane na innego rodzaju towary. Nie mam pojęcia. Ale nie zauważyłem żeby Wawa jakoś nadmiernie oznaczała niż dawniej. Lecz z tym Przemyślem to prawda...

4 kwi 2016, o 17:37

Dzisiaj przyszła do mnie paczka zamawiana 29 marca przez DHL, 97zł vatu do zapłaty. Duży karton więc wiedziałem, że będę musiał zapłacić. Miałem invoice wypełniony przez chińczyka na 60$ wartość rzeczywista 110$ nikt z DHL do mnie nie dzwonił z pytaniem co jest w środku i za ile a mimo to 23% vat do zapłaty zgadza się z rzeczywistą wartością. Na nocie księgowej te 97zł jest wyszczególnione tylko jako "należność podatkowa vat" bez innych prowizji dla dhl

Inna mniejsza paczka jest jeszcze na kontroli celnej w Poznaniu (poczta NL). Ostatnia (2-3 tyg temu) podobna wymiarowo paczka też była na kontroli celnej ale udało się bez opłat.

4 kwi 2016, o 21:27

fzfzfz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z DHL miałem zawsze tak samo, nie dzwonili vat był nakładany od kwoty jaka była napisana na fakturze.

5 kwi 2016, o 10:46

Ponieważ pierwszy raz otarłem się o celny to mam do Was pytanie :)
Dostałem 2 listy z celnego na dwie paczki, obie paczki dotyczą jednego zamówienia tylko geekbuying nie wiem dlaczego rozdzielił je na 2 przesyłki chociaż w środku jest to samo :/ Płatność była jedna
Stąd pytanie, czy w jednym mailu do WER mogę wyjaśniać sprawy 2 paczek? I czy pliki w PDF są akceptowane?

5 kwi 2016, o 11:14

Tak i tak.

5 kwi 2016, o 11:18

dzięki za szybką odpowiedź ;)
Odpowiedz