Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez dmisieekk » 22 lut 2014, o 16:06

mam do Ciebie pytanko, powiedz mi jakie dokumenty mam wysłać do DHLA gdyż dzwonili do mnie że moja paczka musi zostać oclona... Zamówiłem radio samochodowe, na fakturze mam 80$...
dmisieekk

Telefon:: 3310

Postprzez Mad_MAX » 22 lut 2014, o 16:16

A daleko masz ? JAk nie , to pojedź sam , oszczędzisz kilkadziesiąt złotych za ich obsługę :)

Ksero dowodu osobistego przód i tył , upoważnienie do prowadzenia w twoim imieniu odprawy , dowód wpłaty za towar i tyle :) Z tym , że ja nigdy nie wysyłam dowodu wpłaty :)

Jak dobrze pamiętam to cło na radia samochodowe było w granicach 10-15% , no i do tego VAT 23% :)
HTM H9001 -> Star N8000 -> Star N9800 -> Elephone P8 Pro -> Lenovo K3 Note -> Mi MAX 2GB/16GB -> Mi MAX 2 4GB/64GB (Sprzedam) -> MI MIX PRO 6GB/256GB
Mad_MAX
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Xiaomi Mi MAX 2
ROM: 7.1.1

Postprzez drago68 » 22 lut 2014, o 16:25

To co wysyłasz ...? Nie trzeba potwierdzenia płatności....., odprawiają z dokumentu deklaracji, czy faktury dołączonej do paczki???
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez dmisieekk » 22 lut 2014, o 16:30

Mad_MAX napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A gdzie mają swoją siedzibę, orientujesz się ?? Jestem z Katowic . Chętnie pojadę sam...
Ostatnio edytowano 22 lut 2014, o 16:30 przez dmisieekk, łącznie edytowano 1 raz
dmisieekk

Postprzez Mad_MAX » 22 lut 2014, o 16:30

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z wartości wpisanej na Invoicie/paczce.
HTM H9001 -> Star N8000 -> Star N9800 -> Elephone P8 Pro -> Lenovo K3 Note -> Mi MAX 2GB/16GB -> Mi MAX 2 4GB/64GB (Sprzedam) -> MI MIX PRO 6GB/256GB
Mad_MAX
AKTYWNY

Postprzez Mad_MAX » 22 lut 2014, o 16:33

dmisieekk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A gdzie mają swoją siedzibę, orientujesz się ?? Jestem z Katowic . Chętnie pojadę sam...

Nooo proszę cię na Pyrzowicach , Centralna 5 , obok hotelu , jak jest stacja BP po prawej przed lotniskiem , to skręcasz za nią , potem po 100 metrach w ulicę w prawo i jesteś na miejscu :).

Tylko zadzwoń do nich , że nie chcesz żeby ciebie reprezentowali , że sobie sam odprawisz na cle (znajduje się przy terminalu). Opłatę za cło i VAT będziesz musiał zrobić na miejscu , tam na terminalu jest poczta i tam opłacasz , potem do UC , pokarzesz wpłatę i obok jest magazyn DHLu i odbierasz paczkę :) Całość zajmie ci maksymalnie do 2-3 godzin, a tak będziesz czekał jeszcze z 3 dni zanim DHL łaskawie pozałatwia to co ma na miejscu :) No i zaoszczędziśz ok. 100zł za ich "reprezentowanie" :)
Mad_MAX
AKTYWNY

Postprzez dmisieekk » 22 lut 2014, o 17:06

Mad_MAX napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nooo proszę cię na Pyrzowicach , Centralna 5 , obok hotelu , jak jest stacja BP po prawej przed lotniskiem , to skręcasz za nią , potem po 100 metrach w ulicę w prawo i jesteś na miejscu :).

Tylko zadzwoń do nich , że nie chcesz żeby ciebie reprezentowali , że sobie sam odprawisz na cle (znajduje się przy terminalu). Opłatę za cło i VAT będziesz musiał zrobić na miejscu , tam na terminalu jest poczta i tam opłacasz , potem do UC , pokarzesz wpłatę i obok jest magazyn DHLu i odbierasz paczkę :) Całość zajmie ci maksymalnie do 2-3 godzin, a tak będziesz czekał jeszcze z 3 dni zanim DHL łaskawie pozałatwia to co ma na miejscu :) No i zaoszczędziśz ok. 100zł za ich "reprezentowanie" :)

Wielkie dzięki kolego, teraz już wszystko wiem i zrobię jak mówisz :) Wisze Ci browara ;-)
dmisieekk

Postprzez septo » 23 lut 2014, o 02:59

Czytam temat, ale niestety widzę jakieś rozbieżne informacje. Jedni piszą, że jak paczka zostanie zatrzymana w UC to za telefon płaci się tylko VAT, a inni że VAT i opłaty dla Agencji Celnej za prowizję. Rozumiem, że na telefony cło jest 0%, na inne już niekoniecznie. Czy więc zamawiając telefon i mając pecha do zapłaty będę miał tylko VAT czy również inne prowizje celne?
septo

Telefon:: SE Xperia mini pro

Postprzez fake4r » 23 lut 2014, o 08:50

Opłaty dodatkowe są dla przesyłek kurierskich za ich fatyge w przesłaniu dokumentów, zamawiając poczta polska sami dostarczamy wymagane dokumenty wiec płacisz sam VAT.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez Bajur » 23 lut 2014, o 12:27

Jak opłacalem swój VAT, to miła pani z okienka rozbiła opłaty na czynniki. Vat wyniósł 123, a zaplacilem 129. Miła Pani z okienka mówila coś w stylu "no i opłata za pobranie opłaty" :mrgreen:
Bajur

Pochwały: 1
Telefon:: Galaxy Tab 8.9

Postprzez fake4r » 23 lut 2014, o 12:33

Tak, za papierkową robotę idzie te kilka zł dla PP, ale nie tyle ile w przypadku kuriera.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez Mad_MAX » 23 lut 2014, o 13:23

fake4r napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W przypadku kuriera wychodzi ok.90zł :) , no chyba , że sami odbierzemy , to wtedy nic :)
Mad_MAX
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI