Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez uby » 23 lut 2014, o 21:30

Czytając posty to odnoszę wrażenie ze teraz każda paczka idzie przez UC ;/ jak to jest?
mam pytanie zamówiłem sobie interfejs diagnostyczny i przyjdzie chinapostem czy mam obawiać sie kontroli celnej? bo niby to jest klon no ale na opakowaniu urządzeniu itp. nie ma żadnych znaków nazw itp. jedynie jakby chcieli screena z aukcji to pisze tam w tytule nazwa producenta. co o tym myślicie? sprowadzał ktoś z was takie rzeczy?
uby

Telefon:: s2 plus

Postprzez lajsta » 24 lut 2014, o 22:48

Daj spokój - różnica w cenie u nas i w Chinach nie jest porażająca - za 20zł kupujesz sobie święty spokój i pewność, że nikt się nie dowali.
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez uby » 24 lut 2014, o 22:50

Nie chodzi tu o elm'a tylko o cdp :) tu juz sa roznice spore

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
uby

Telefon:: s2 plus

Re: Odp: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez kendi » 25 lut 2014, o 01:47

Mad_MAX napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A gdzie mają swoją siedzibę, orientujesz się ?? Jestem z Katowic . Chętnie pojadę sam...

Nooo proszę cię na Pyrzowicach , Centralna 5 , obok hotelu , jak jest stacja BP po prawej przed lotniskiem , to skręcasz za nią , potem po 100 metrach w ulicę w prawo i jesteś na miejscu :).

Tylko zadzwoń do nich , że nie chcesz żeby ciebie reprezentowali , że sobie sam odprawisz na cle (znajduje się przy terminalu). Opłatę za cło i VAT będziesz musiał zrobić na miejscu , tam na terminalu jest poczta i tam opłacasz , potem do UC , pokarzesz wpłatę i obok jest magazyn DHLu i odbierasz paczkę :) Całość zajmie ci maksymalnie do 2-3 godzin, a tak będziesz czekał jeszcze z 3 dni zanim DHL łaskawie pozałatwia to co ma na miejscu :) No i zaoszczędziśz ok. 100zł za ich "reprezentowanie" :)

Kiedys dostalem vat za telefon u DHL. Wartosc paczki 220$ vat 153zl. Za reprezentowanie chyba nic nie pobrali

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
kendi

Pochwały: 1
Telefon:: xioami hongmi

Postprzez tomo79 » 25 lut 2014, o 08:53

Czytając te posty o VAT, zastanawiam się czy można zminimalizować w jakiś sposób zatrzymanie paczki i nałożenie opłaty VAT.
Czy Wy kupując sprzęt, np. telefon prosicie i czy warto prosić o zadeklarowanie, że jest to GIFT wartości np 25$, a możne że jest to np. MP4 wartości 20$. Jak Wy robicie kupując u chinolków :)
tomo79

Postprzez drago68 » 25 lut 2014, o 09:43

Opisane paczki są tak jak piszesz, ...różnie nazwy produktu, wartość zaniżona 20-40$ i GIFT i tak to jest loteria, czy zostanie paczka zatrzymana, czy nie.
Opisywane na forum już kilkanaście razy...........
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Mad_MAX » 25 lut 2014, o 14:00

GIFT to może przechodziło ze 2-3 lata temu , teraz jak coś takiego widzą to od razu leci do kontroli jak większa paczka :)
HTM H9001 -> Star N8000 -> Star N9800 -> Elephone P8 Pro -> Lenovo K3 Note -> Mi MAX 2GB/16GB -> Mi MAX 2 4GB/64GB (Sprzedam) -> MI MIX PRO 6GB/256GB
Mad_MAX
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Xiaomi Mi MAX 2
ROM: 7.1.1

Postprzez Linden11 » 25 lut 2014, o 14:05

co to znaczy większa paczka?
Linden11

Telefon:: LG5

Postprzez mrergie » 25 lut 2014, o 15:08

Nie ma żadnego sposobu na VAT, kontrola się zacieśnia a Lord VATer kasuje coraz częściej. Jak jeszcze kiedyś można było sobie doliczenie VATu pomijać w kosztach bo nie było na to dużych szans, tak teraz - trzeba się z tym liczyć. Gifty i inne też już nie działają - chociaż daje to co najwyżej trochę komfortu psychicznego że "no, może jednak się uda".

Przez jego wyrażenie o "większej paczce" rozumiem coś takiego, co faktycznie jest paczką. Jeśli zamawiasz coś małego, drobnego to pójdzie w małej paczce listowej i takie kontrolują bardzo rzadko, telefon i inne sprzęty pakuje się do pudełek które wysyła się w normalnych paczkach.

Sam dziś dostałem też awizo na list z UC, jutro odbiorę i zobaczę co mi tam napisali.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
mrergie
VIP

Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Postprzez kr1s1983 » 25 lut 2014, o 15:16

ja kupuje u Chinczykow juz kilka lat,kiedys to jakas abstrakcja bylo z Vatem,nigdy mi zadna paczka nie trafila.Pozniej kilka lat nie kupowalem nic zaczelem na jesieni tamtego roku i rowniez szlo gladko.Od jakiegos miesiaca jest masakra,nie wiem dlaczego oni sie tak teraz wzieli.3 paczki pod rzad,na kazdej "gift" i jakas mala wartosc.Na 100% przeswietlaja paczki i widac co jest w srodku,tak ze znow chyba odpuszcze zakupy
kr1s1983

Pochwały: 2
Telefon:: Xperia J

Postprzez ikatie » 25 lut 2014, o 15:27

Czy ostatnio z podkarpackiego zamawiał ktoś telefon? Jak sprawa wygląda, udaje się przejść bez UC czy wszystko idzie na Przemyśl?
ikatie

Pochwały: 3
Telefon:: zte

Postprzez Sid » 25 lut 2014, o 17:03

Jak ktoś mieszka w rejonie gdzie ostro kontrolują paczki to polecam zamawiać wysyłkę przez TNT Post. Paczka idzie wtedy bardzo szybko (szybciej niż SG), leci sobie z chin do Holandii, potem do Polski, a później już (zamiast PP) idzie do klienta jakimś kurierem i omija te wszystkie polskie pocztowe WER-y, UC-e i inne h..stwa. (Sprawdzone w tym miesiącu w rejonie gdzie UC jest wyjątkowo gorliwy)
Sid
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI