Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez lajsta » 25 lut 2014, o 21:29

Ja dostałem dzisiaj kamerkę DVR zapakowaną w twarde pudełko z napisem gift bez obciążeń fiskalnych. Widać trafiłem na chwilowy luzik.
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez kr1s1983 » 25 lut 2014, o 21:54

a gdzie kupowales z wysylka przez TNT bo troche posuzkalem na aliexpress i strasznie droga wysylka ta firma jest
kr1s1983

Pochwały: 2
Telefon:: Xperia J

Postprzez kaszob » 27 lut 2014, o 18:42

Moja paczka w Zabrzu , dostałem pismo we wtorek wysłałem i screen z aukcji gdzie wpisany był numer aukcji i adres do wysyłki oraz zrzut z ekranu potwierdzenia przelewu.

Kiedy oni do cholery puszczą paczke dalej? Jak to było u was?
kaszob

Telefon:: LG L3

Postprzez drago68 » 27 lut 2014, o 20:54

Przeważnie moje paczki zwalniali po 2-4 dni od wysłania e-mailem potrzebnych papierków.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez lajsta » 27 lut 2014, o 22:03

Mam to szczęście, że pracuję niedaleko WER Zabrze i byleby tylko przesyłka się tam pojawiła to zaatakuje ich osobiście - oczywiście jeśli ją zatrzymają.
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez paeru » 28 lut 2014, o 00:31

Moja paczka trafiła do Zabrza w sobotę - 22, dokumenty wysłane w poniedziałek z samego rana. Dalej wisi na cle :(
paeru

Pochwały: 3
Telefon:: Lenovo P770
ROM: Lewa OS 4.2.1 JDStar

Postprzez Ola_Fasola » 28 lut 2014, o 11:21

I ja się doczekałam swojej przesyłki, wreszcie! Zamawiałam z AnteLife 24.01. Trafiło na obchody chińskiego Nowego Roku, więc wysyłka była blisko po miesiącu - 18.02 (zgrzytałam zębami, bo rozwaliwszy swój telefon musiałam się przesiąść na przedpotopowego androida, gdzie prawie nic nie działa). Sklep doradził mi znajomy, który sam kupił tam telefon miesiąc wcześniej. Jako że jestem zakupową rutyniarą, od razu się zapytałam "a Urząd Celny nie przechwycił?". Kumplom najwyraźniej się udało, ale liczyłam się z tym, że vat będzie, zależało mi tylko, żeby w miarę szybko to oclili. Do PL przesyłka dotarła w zeszły weekend, we wtorek 25.02 dostałam list z UC z prośbą o przesłanie dokumentów (WER Pruszcz Gd) - wysłałam mailem jeszcze tego samego dnia wszystko i od tego wtorku cisza, status przesyłki się nie zmienił, ciągle wisi jako "zatrzymane w cle". Więc dziś zadzwoniłam (dodzwonić się tam graniczy z cudem), żeby się upewnić, że wszystko dostali i miły pan potwierdził, że oclono 26.02 i że powinnam tę przesyłkę już lada chwila dostać :) Ulżyło mi, naczytałam się o tym, jak Poznań nie chce telefonów puszczać i wysyła do UKE do ekspertyzy...
Ola_Fasola

Telefon:: HTC

Postprzez pytka321 » 28 lut 2014, o 21:00

Siemanko chciałbym kupić na aliexpres tel Meizu MX3 za jakies 350 usd , jaką przesyłkę najlepiej wybrać ? kurier ? czy ich poczta? wiadomo chodzi mi o cło żeby go uniknąć ?a w najgorszym wypadku ile będe musiał zapłacić cła ? z góry dzięki jestem zielony w tych tematach to będzie mój pierwszy zakup ;)
pytka321

Telefon:: inny

Postprzez existe » 28 lut 2014, o 21:17

pytka321 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

cla nie zaplacisz
a podatek = 23% im wolniejsza przesylka - tym mniejsze szanse (to tak z przymrozeniem oka ale cos kolo tego)
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez Sid » 28 lut 2014, o 22:04

kr1s1983 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Na Pandawill jest ta wysyłka za 5$. Jednak przed zakupem możesz powiedzieć na czacie aby ci wysłali za darmo TNT Post, bo jak wybierzesz opcje "Pandawill free shiping 0.00$" to i tak wysyłają SG Post (niby za 4$ dopłaty) a czasami TNT (zależy jak się trafi).
Sid
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Postprzez pytka321 » 1 mar 2014, o 18:40

a powiedzcie jak to wygląda gość w Chinach wysyła to ich pocztą i trafia paczka do naszej poczty polskiej? i potem do nas ? czy jak ? sorki za głupie pytania ale wdrażam się w ten temat bo chcę sobie co jakiś czas zamawiać z ALI więc się interesuje tematem ;)
pytka321

Telefon:: inny

Postprzez homar » 2 mar 2014, o 10:27

Tak, właśnie tak.
homar
AKTYWNY

Telefon:: Elephone P6000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI