Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez Arti2 » 2 mar 2014, o 13:49

Witam. mam pytanko co prawda nie odnośnie telefonu, ale zakupów w ali. Zamówiłem po jednej sztuce: pióro parker i od innego sprzedawcy rękawice. Na 100% nie zapłacę żadnego cła ani podatku. Teraz pytanie, jak się ma rzecz, gdy następnym razem chciałbym zamówić 5 par rękawiczek i 5 piór (od różnych sprzedawców). Zapłacę wtedy VAT i cło ?
Arti2

Telefon:: Sony

Postprzez drago68 » 2 mar 2014, o 13:51

Zwiększenie ilości w paczce wiąże się z ryzykiem zatrzymania w UC.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Arti2 » 2 mar 2014, o 14:07

Zwiększona tzn. ile 100 szt, zatrzymają, a 5 ?

Może inaczej. jak ma się sprawa, gdybym zamówił 10 par rękawiczek i napisał do sprzedawcy, żeby każdą parę wysłał osobno. Może wtedy działać UC, jeżeli przyjdzie 10 listów jednocześnie, ale każdy o małej wartości ?
Arti2

Telefon:: Sony

Postprzez drago68 » 2 mar 2014, o 14:38

Może nie po jednej parze, ale dwie. trzy w paczce będzie dobrze i najlepiej na inne adresy lub zamówienia robić w odstępie czasu 10 dniowego.
Gdy UC zatrzyma paczkę z większa ilością, mogą być problemy, że to na handel, a nie na użytek własny.
A UC to loteria, wpadnie lub nie...... Poczytaj forum.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez wioleta123456 » 3 mar 2014, o 08:06

Jestem tutaj nowa. Mam pytanie zatrzymano mi telefon Discavery V5 na cle w UP Poznań 2. Co mam zrobić
wioleta123456

Telefon:: NOKIA

Postprzez homar » 3 mar 2014, o 08:23

Czekać na pismo od nich. Daj znać, czy przyczepią się do CE.
homar
AKTYWNY

Telefon:: Elephone P6000

Postprzez Linden11 » 3 mar 2014, o 11:09

Z tym CE to wystarczy ze na opakowaniu jest czy na tel też ma być?

Czy Chińczycy nie moga naklejac naklejki z CE?
Linden11

Telefon:: LG5

Postprzez lajsta » 3 mar 2014, o 12:18

wioleta123456 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Po co czekać, jeśli masz status, że zatrzymano w cle to nie czekaj na list tylko zadzwoń do UP Poznań 2, ustal nr Księgi Magazynowej i napisz do nich maila z tytułem zawierającym nr księgi magazynowej a w jego treści napisz, że jesteś osobą fizyczną, towar zakupiłeś na własny użytek i w załączeniu przesyłasz:
1. pdf z potwierdzenia przelewu
2. screena z aukcji, na której będzie widoczny telefon i jego cena
3. skan obu stron dowodu osobistego.

Ja tak zrobiłem, jak tylko towar pojawił się w trackingu jako zatrzymany w cle. Wprawdzie była to kamerka DVR za 40$ więc została zwolniona z VAT, ale zanim do mnie do domu dotarł ich list ja miałem już kamerkę zainstalowaną w aucie.
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez spyke » 4 mar 2014, o 16:25

Witam,
zamówiłem Lenovo A820 na dhgate z singapuru. Z racji że mieszkam na śląsku siłą rzeczy musiał przejść przez WER Zabrze z którego dostałem stosowne pismo o dosłaniu faktury w celu odprawy. Po kilku dniach od wysłania screena z dowodem sprzedaży otrzymałem przesyłkę, gdy zacząłem się jej przyglądać przy otwieraniu były pieczątki z odprawy celnej i żeby pobrać należność, do przesyłki zostały dołączone papiery celne w celu pobrania należności .. ok. 120 zł.
Mam to teraz sam lecieć i zapłacić czy jak, albo listonoszka nie zauważyła ?
spyke

Telefon:: Lenovo A820

Postprzez szatri » 4 mar 2014, o 22:03

To zarobiłeś 120zł na błędzie listonoszki która pokryje z własnej kieszeni ten błąd.
szatri

Postprzez gebhard » 4 mar 2014, o 23:33

Od czego zależy gdzie trafi paczka, od miejsca zamieszkania? Mieszkam w Bydgoszczy to gdzie trafi?
gebhard
AKTYWNY

Pochwały: 1
Telefon:: RN4X
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez dzesio » 5 mar 2014, o 00:55

ponoć TNT Post jest dobrym wyborem, a co np. ze Swiss Post albo Sweden Post gdy nie ma TNT do wyboru?
dzesio

Telefon:: HTC

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI