Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez Prodigy22 » 19 lip 2014, o 15:11
jak uc zatrzyma to przeslac wszystkie dokumenty i potem nie przyjac ewentualnie czy odrazu mowic ze nic nie wiem na temat jakiejkolwiek paczki? no i paczka ma wazyc kolo 800g, wiec chyba szalu nie ma patrzac na to ile ciezszych airmaxow przechodzi
-
Prodigy22
-
- Telefon:: Sony
przez mortimer » 19 lip 2014, o 15:19
jeżeli wyślesz dokumenty, to potwierdzasz, że przedmiot kupiłeś. jeżeli w paczce będzie podróbka, to niezbyt kolorowo...
jeżeli natomiast nie zamawiałeś nic takiego, to na pismo z UC o zatrzymaniu wcale nie musisz odpowiadać i odeślą po 2o dniach do nadawcy.
-
mortimer
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 96
- Telefon:: , a w nim bateria.
przez Libero » 19 lip 2014, o 15:33
Najlepiej mieć jakąś "podkładke" że nie zamawiasz podróby. Pisz do sprzedającego czy to oryginał. Jeśli potwierdzi to w razie UC masz podstawe że zamawiałeś ori a nie jakąś podróbę. Albo odeślą albo zniszczą ale przy najmniej nie oskarżą Cię o wprowadzanie przedmiotów podrabianych.
-
Libero
- NewsMan
-
- Pochwały: 8
- Telefon:: OnePlus One
- ROM: CYANOGEM MOD 11S
przez Prodigy22 » 19 lip 2014, o 15:40
ok dzieki za pomoc :)
-
Prodigy22
-
przez Will5on » 20 lip 2014, o 12:09
A ja mam takie pytanko.
Ponad rok temu kupowałem Lenovo A660. Przyszedł bez problemu jako gift, bez żadnych Vatów i innych szmerów. Z tego co w tamtym czasie się orientowałem, to mozliwość zatrzymania na celnym była wówczas rzadka i trzeba było mieć pecha.
Teraz pora na zmianę tel ale widzę, że wszędzie przewija się ten temat podatku. Może mnie ktoś oświecić co się zmieniło w tej kwestii? Czy standardowo teraz wszyscy płacą?
-
Will5on
-
- Pochwały: 3
przez basa » 20 lip 2014, o 12:41
Jest tak jak ponad rok temu - vat = loteria niezaleznie od przewoznika i niezaleznie czy opisane gift czy pink vibrator
-
basa
- VIP
-
- Pochwały: 74
- Telefon:: OneMinus Two
- ROM: RAM
przez marx » 20 lip 2014, o 15:42
Zakupy w chinach stały się popularne a więc i zatrzymań przez UC jest więcej
-
marx
- Administrator
-
- Pochwały: 270
- Telefon:: Dual sim
-
przez Prodigy22 » 21 lip 2014, o 00:53
a jeszcze jedna rzecz, jak np mialbym wyslac ss kurtki co podlinkowalem powyzej no to chyba celnik odrazu sie kapnie ze nie jest to oryginal, no i jeszcze jedna rzecz, jakim cudem przechodza te wzystkie buty u celnikow jak widza te ss to widac ze to nie oryginal a mimo to przechodza. czy np moglbym troche przyciac zdjecie tak aby bylo widac tylko cene i np sam bialy kolor kurtki? czy jak cos lepiej normalnie od frontu
-
Prodigy22
-
przez basa » 21 lip 2014, o 08:37
Jakby celnicy mieli za kazdym razem zatrzymywac paczki z podejrzeniem o podrobke kazdej pary butów , koszulki czy innej duperelki za 15$ to by im etatów brakło a koszty ekspertyzy , pism i czas poswiecony na cala dokumentacje jeszcze bardziej podwaza oplacalność tak dokładnej kontroli. Myślisz że jakiś celnik sie bedzie przejmował ze na jednej kurteczce gdzies wyskoczy przy skanowaniu im niewyrazne logo klubu real madryt ? Moze nawet nie wie ze jest to zastrzeżony znak towarowy , moze kurtka jest tak zlozona ze logo jest na zgieciu i przy skanie wyskoczy jeden nieczytelny znaczek. Przy jednej sztuce nikt nie bedzie uruchamial calej procedury sprawdzenia czy to podróbka. Oczywiscie nie jest tak ze nie ma ryzyka i zawsze sie moze znalesc jakis nadgorliwy celnik, wiec nie jest powiedziane ze wogóle niczego nie zatrzymują. Ryzyko zawsze rośnie im więcej sztuk w paczce i im bardziej znana z podróbek marka. Jak zamówisz 30 zegarków casio uwierz mi że sie tym zainteresują ale jak zamówisz jedna pare butów czy nawet dwie sztuki t-shirta uwierz mi ryzyko jest o wiele mniejsze ; pamietaj tez ze skaner rtg to nie zdjecia HD w kolorze i nie da sie w wielu przypadkach na takim zdjeciu dostrzec jakiegos zastrzeżonego znaku towarowego np na obrzeżach czy metce t-shirta.
-
basa
- VIP
-
- Pochwały: 74
- Telefon:: OneMinus Two
- ROM: RAM
przez Libero » 21 lip 2014, o 08:45
@Prodigy Ty nie masz wysłać ss kurtki tylko aukcji. Zawsze możesz ss zrobić tak aby zdjęcie było np. tyłu i po sprawie. Im bardziej chodzi o ceny czy zgadzają się z tym co zapłaciłeś.
Przedmówca wytłumaczył Ci dokładnie co i jak, a od siebie dodam że na prześwietleniu nie za bardzo będzie widać te logo. Oni prześwietlają bardziej pod względem materiałów biologicznych czyli jakaś żywność lub zakazane produkty :)
-
Libero
- NewsMan
-
- Pochwały: 8
- Telefon:: OnePlus One
- ROM: CYANOGEM MOD 11S
przez Prodigy22 » 21 lip 2014, o 09:43
dzieki za wyjasnienie co i jak :)
-
Prodigy22
-