Najczęściej zadawane pytania przy kupowaniu, pełen proces.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Najczęściej zadawane pytania przy kupowaniu, pełen proce

Postprzez marx » 31 lip 2014, o 23:07

na forum jest wiele poradników w tym Jak płacić na aliexpress , nie sa pisane z nudów tylko dla bezpiecznych, łatwych i tanich zakupów. Oczywiście nikt nie każe się stosować, w końcu kto bogatemu zabroni robić po swojemu.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez Prodigy22 » 4 sie 2014, o 18:47

a od czego zalezy czas na wyslanie towaru? mam w zamowieniach ze jeden sprzedawca dal tylko 2 dni inny az 90 o ile ten pierwszy to fajnie ze szybko wysle o tyle te 90 mnie przeraza...
Prodigy22

Telefon:: Sony

Postprzez Libero » 4 sie 2014, o 19:47

Widzę po Twoich postach że jesteś z Białego lub okolic tak jak ja.
Co do Twojego pytania to powiem tak. Czas ustala sprzedawca. Jeśli wie że się wyrobi w ciągu 2 dni to pisze 2 dni. Odnośnie tych 90 dni to pewnie nie ma tego towaru. Mam podobną sytuację. Na aukcji pisało że przygotowanie do wysyłki niby 30 dni. Po zapłaci wskoczyło 48 dni!!! Masakra jakaś. Dzień dnia piszę do niego żeby wysłał bo zależy mi na czasie ale głucho. Pewnie nie ma towaru. Chyba trzeba będzie anulować zamówienie.
Libero
NewsMan

Pochwały: 8
Telefon:: OnePlus One
ROM: CYANOGEM MOD 11S

Postprzez Prodigy22 » 4 sie 2014, o 19:50

Z Ełku dokładnie gdzies wklejalem tracking cały bo mnie inny chinol w uja zrobil i nie ten numer podeslal. a jak do jutra nie wysle to trzeba bedzie wysmarowac maila. Tak samo jak napisałem z kurtką do gościo to po kilku godzinach dostałęm numer może tu też zadziała. A co właśnie zrobić jak wysłał mi zły numer i nie odpowiada tak już ze 4h a jest online
Prodigy22

Telefon:: Sony

Postprzez Libero » 4 sie 2014, o 20:30

Też raz dostałem fake numer i piszę do gościa. Powinno być WER Białystok a tu mi pokazuje WER Kraków. Koleś najpierw wciskał mi kit że poczta wysyła pod jednym śledzeniem kilka paczek a później że się pomylili gdzieś na poczcie. Twierdził że na 100% wysłał i prosił żeby czekać na przesyłkę. Oczywiście przesyłka dotarła bez najmniejszej przeszkody.
To że jest online nie znaczy że jest. Chyba mają jakąś zwieche bo u mnie też tak było że niby online a co do czego to off.
Smaruj do nich meile nałogowo :D
Libero
NewsMan

Postprzez filozof71 » 4 sie 2014, o 21:29

maciek-roo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli sprzedawca podaje opcję "Return fautless goods". Inaczejmmusisz negocjowac przed zakupem albo oszukiwać.
ZTE Nubia Z7 Mini 2/16 > LeEco Le 2 Max X822 4/32 kupiony w HKTR Store AKA Trendresources
filozof71
AKTYWNY

Pochwały: 19
Telefon:: LeEco Le 2 Max X822
ROM: Cuoko92 18s

Postprzez lukros » 18 sie 2014, o 07:40

Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam post, jeśli nie to sory. Zamówiłem blisko tydzień temu telefon na aukcji użytkownika X Show Technology Ltd. Niestety, skośny zrobił mnie w konia. Nie wysyłał telefonu więc zapytałem o co chodzi. Okazało się że nie wysyła bo... nie ma produktu na stanie ;] Czas na wysyłkę kończy mu się jutro a gość dzisiaj odpisał mi że jeszcze trzeba poczekać kilka dni. Co mam zrobić? Poprosić o anulowanie zamówienia? Jak się ma sprawa ze zwrotem pieniędzy? Dodam, że płaciłem kartą płatniczą. Z góry dzięki za wszelkie porady.
lukros
AKTYWNY

Pochwały: 13
Telefon:: ZUK Z2
ROM: AEX 5.4

Postprzez Libero » 18 sie 2014, o 09:06

Jeśli zależy Ci na tym telefonie to przedłuż mu czas wysyłki, a jak nie to po czasie aukcja się sama anuluje i kase dostaniesz z automatu.
Jeśli płaciłeś kartą w USD to nie ma strachu i dostaniesz co do centa. Gorzej sprawa wygląda gdy płaciłeś zwykłą rozliczaną w PLN. Wtedy przy zwrocie stracisz na przewalutowaniu.

Pochwały przyznane za posta: 2
Libero
NewsMan

Postprzez lukros » 18 sie 2014, o 15:21

Na telefonie mi zależy ale przez typa straciłem tydzień. Gość poleciał w kulki, po złożeniu zamówienia kontakt zerowy praktycznie, musiałem od nich wydusić wręcz informację dlaczego nie wysyłają. Nie wiadomo nawet kiedy ten tel będzie znowu dostępny. Nie no, ten sklep jest u mnie skreślony, nie znoszę krętactwa. Płaciłem w PLN więc stracę, ale to nie są jakieś duże pieniądze. Czyli w zasadzie nie muszę nic robić, podawać nr konta itp, po prostu czekam aż ali zwróci mi kasę tak? Nie mógłbym anulować teraz zamówienia i jako powód podać że sprzedawca nie ma przedmiotu na stanie?
lukros
AKTYWNY

Postprzez basa » 18 sie 2014, o 16:54

Możesz anulować ale sprzedawca i tak będzie musiał zatwierdzić Twoje anulowanie wiec pewnie kolejny licznik z czasem na jego odpowiedz w tej sprawie. Opcja z odliczaniem na wysylke jest taka najszybsza ze zwrotem taka ze czas ci sie skonczy i jak koles nie poda ci numeru trackingowego dostaniesz zwrot na konto a druga opcja mniej korzystna ale takze prawdopodobna ze chinczyk przed samym koncem czasu zaznaczy ze wyslal podajac fejkowy numer trackingowy i wtedy uzeranie sie z disputem chyba kolejne 5 dni czekania az bedzie mozna otworzyc dispute.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez lukros » 18 sie 2014, o 17:41

Masakra. Gośc nawet nie jest w stanie mi powiedzieć kiedy bedzie ten tel zonwu dostepny u nich... Jak najlepiej postąpić? Na razie napisałem do niego wiadomośc z zapytaniem czy może mnie zapewnić że wyśle mi paczke przed końcem czasu (wspomniałem o tym żeby nie robil cyrków z fake'owymi numerami trackingowymi) a jeśli nie to czy zgadza się na to że ja anuluję i gościa za to nie obwiniam. Choć wiadomo, jak bedzie chciał dalej lecieć w kulki to poleci...
lukros
AKTYWNY

Postprzez Libero » 18 sie 2014, o 20:38

Zapytaj chińczyka czy zgadza się na anulowanie zamówienia powiedzmy z winy takiej że pomyliłeś się co do modelu.
Jak się zgodzi to git. Kasa wróci do Ciebie w ciągu 3-10 dni i najwyżej kupisz u kogoś innego.
Jeżeli wyśle zły numer to dispute można otworzyć po 10 dniach, ponieważ w regulaminie jest że tracking może się pojawić od 3 do 10 dni więc i tak karzą Ci czekać.
Ja podobną sytuację miałem niedawno z kompletem dla dziewczyny z tym że chińczyk na wysyłkę miał niby 30 dni a w odliczaniu było 38. Pisałem do niego 2-3 razy dziennie żeby w razie czego mieć podstawę do anulowania zamówienia przed czasem. Koleś nie odpisywał na żadną wiadomość. Po ponad półtora tygodniu raczył odpisać na czacie i na 2 dzień podał nr.
Libero
NewsMan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI