Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Postprzez ozon » 23 lut 2013, o 12:47

Cwaniako napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Po takim kursie, patrząc na datę Twojego postu, to w mBanku co najwyżej (bo pewnie taniej, po 3,09zł) mogliby przewalutować z dolarów na złotówki. W drugą stronę, jeśli płaciłbyś złotówkami, to skasują po co najmniej 3.25zł. Przy 100$ to koszt ~16zł, ale przy większych kwotach, bezsensem jest przewalutowyanie według stawek bankowych.

Nie wiem o jakim PKO piszesz, z reguły opłata za przelew pozaeuropejski to kilkadziesiąt złotych. Owszem jest wskaźnik procentowy 0,5% od sumy przelewu, ale by zapłacić 50$ za sam przelew, brat musiałby przelewać 10.000$. Więc to co piszesz, jest mało wiarygodne.
ozon

Pochwały: 1

Postprzez Cwaniako » 23 lut 2013, o 17:10

@ozon

Za dwa przelewy o łącznej kwocie 240 usd, zapłacił 67 dolarów, znalazłem pisemko od pekao24 bo zwlekał z płatnością, jak nie wierzysz mogę gdzieś foto umieścić ;)
Cwaniako

Postprzez ozon » 23 lut 2013, o 17:56

@Cwaniako

Powiem tak, według taryfy Pekao24 opłaty za sam przelew są takie jak pisałem wcześniej, nawet jakby te 240$ przelewać w wielu ratach. Nie wnikam jakie dodatkowe koszty mu policzyli (ekspres, przewalutowania, opłaty dla innych banków, za zwłokę, itd.), ale 67$ to horrendalny koszt - prawie 28% sumy!

Podstawa przed dokonywaniem zleceń w banku, czy przez konto internetowe, to sprawdzenie tabel opłat i prowizji lub prośba o informację, ile to będzie kosztowało. Zlecenia w ciemno, wpłacę, co będzie to będzie, są niezbyt mądre.
ozon

Pochwały: 1

Postprzez 4r3k » 23 lut 2013, o 18:19

east-import.pl,
Wychodzi że ten dodatkowy koszt pobierany po kilku dniach to jest normalna opłata za przewalutowanie ktora w mbanku wynosi 2%
4r3k

Postprzez east-import.pl » 23 lut 2013, o 21:03

Nie no kwota większa pobrana niż 2% Przy małych przelewach do 1000zł nie zwracałem uwagi ale przy większych widać różnice
EAST-IMPORT
east-import.pl
AKTYWNY

Postprzez adamus2111 » 25 lut 2013, o 03:49

Dzisiaj rozmawiałem z konsultantem aliorsync i zapewniał mnie że bank nie pobiera żadnych opłat za przewalutowanie i można normalnie płacić klasyczną karta debetową za zakupy zagraniczne i jeszcze dodatkowo dostaje się 5% zwrotu tak więc wychodzi na to że już zupełnie się opłaca. Już sam zgłupiałem to Tu wszyscy piszą o prowizji 2% i o Tym żeby otwierać konta walutowe jakieś inne ekonta. Co o Tym Myślicie?
Ostatnio edytowano 24 mar 2013, o 16:55 przez adamus2111, łącznie edytowano 1 raz
adamus2111

Postprzez east-import.pl » 25 lut 2013, o 06:52

Powie tak nie spotkałem żadnego Banku który za free by coś dał. Czyli te 5% zwrotu odbijają sobie od odbiorcy płatności . Przewalutowanie także nie jest darmowe w żadnym Banku. Nie ma nic za darmo.
EAST-IMPORT
east-import.pl
AKTYWNY

Postprzez marx » 25 lut 2013, o 08:19

east-import.pl, tak jak mówisz, za darmo nie ma nic.
Zwrotu za zakupy proszę nie brać zbytnio pod uwagę bo to niebawem się skończy, opłaty-prowizje zostaja ustawowo ograniczone a bank z własnej kieszeni nic nie dołoży.
Obecnie alior daje 5% za zakupy w internecie, za zakup benzyny już nie dostaniemy nic, a mbank płaci 2 zł za każdą płatność powyżej 10 zł.

Druga kwestia wydanie kart debetowych
Debetowa w Mbank 0zł
Debetowa alior wydanie 0 zł , likwidacja konta = pobranie oplaty za wydanie karty.

Karty internetowe - wirtualne
mBank wydanie 25 zł
Alior - nie ma jeszcze takich kart w ofercie.

Koszty zawsze gdzieś są, ale w reklamach banki się nimi nie chwalą, raczej próbują je ukrywać.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez arti123 » 25 lut 2013, o 08:19

Ja sam się przekonałem jak jest w Syncu: płaciłem kartą debetową do normalnego konta 195$, najpierw policzyło mi po kursie 3,14 i tyle zablokowało, natomiast po paru dniach w historii rachunku widniał kurs 3,27 i 30 zł więcej jeszcze skasowali.
arti123

Postprzez east-import.pl » 25 lut 2013, o 08:46

To samo jest w wirtualniej karcie mBanku Blokują po kursie. a za dwa dni doliczają zwój zarobek
EAST-IMPORT
east-import.pl
AKTYWNY

Postprzez bartazzz » 25 lut 2013, o 10:20

ja zamówiłem kartę do konta w ALIOR, kupie u nich dolary i zapłacę. wg
powinno mi pobrać tylko kwotę za zakup. Czekam aż karta przyjdzie wtedy zrobię transakcję i dam znać na forum jak to wygląda
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez bartazzz, łącznie edytowano 1 raz
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez macieklm » 25 lut 2013, o 17:53

[quote="east-import.pl"]

Rozmawiałem dziś z konsultantką Alior Sync i powiedziała mi, że płacąc za zakupy kartą debetową, prócz przewalutowania nie są pobierane dodatkowe opłaty.

PS. Mam jeszcze pytanie odnośnie Aliexpress. Czy ta promocja -5$ przy płatnością kartami MasterCard jest w każdy weekend?.

PS2. 30 stycznia zamówiłęm e-kartę. Do dziś do mnie nie doszła. Na mlini zamówiłęm dziś drugą. Zapytałem czy możliwa jest wysyłka jakąś inną opcją skoro na pierwszą kartę czekam już prawie miesiąc czasu. Konsultantka powiedziała, że jest taka możliwość i zapytałą czym chciałbym, żeby została wysłana. Wybrałem kuriera. Oczywiscie zapytałem czy będzie to bezpłatna wysyłka. Oświadczyła, że ponieważ czekam już tyle na kartę i do mnie nie doszła będzie to darmowa wysyłka. Nie zdziwie się jednak, jak w tym całym bajzlu skasują mnie na dodatkowe 25zł za kuriera :lol:
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez macieklm, łącznie edytowano 1 raz
macieklm

Pochwały: 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI