Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Postprzez pająk38 » 25 lut 2013, o 22:07

Ja kartę zamówiłem tydzień temu ,liczę na to ze w tym tygodniu dojdzie.
Nie rozumiem polityki mBanku ,bo skoro ktoś zamawia kartę to będzie nią płacił ,bank będzie zarabiał ,im wcześniej klient dostanie kartę tym oni szybciej zarobią ,ale chyba jest inaczej .
Przy zamawianiu karty powinna być opcja wyboru wysyłki ,np. list polecony priorytetowy 5zł ,ja bym skorzystał a tak to wyglądam listonosza .
pająk38
AKTYWNY

Postprzez naye666 » 25 lut 2013, o 23:07

marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

nie wiedziałem, że benzynę kupujesz w necie...
anyway 5% cashback będzie, warunek? przelew wypłaty na konto i masz 5% cashback w Alior Syncu;
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez naye666, łącznie edytowano 1 raz
naye666

Postprzez marx » 26 lut 2013, o 08:23

naye666, porównywałem zwroty za płatności, nie tylko internetowe tylko wszystkie.

Powiedz czy kiedykolwiek zapłaciłeś w chinach kartą aliora i dostałeś zwrot 5% ?
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez adamus2111 » 26 lut 2013, o 09:32

Kupiłem telefon za który zapłaciłem kartą kredytową bzwbk i policzyło mi po 3,341 tak wiec nie polecam. Swoją drogą im więcej czytam na tym forum tym mniej wiem. Chciałbym sie w końcu dowiedzieć jaki jest sposób żeby płacić za zakupy i nie przepłacać w banku za przewalutowania itd:) Ktoś napisał że wirtualna mbank tak i tak pobiera dodatkowe 2% więc jaki jest sens ją zakładać skoro zwykła debetówka z tego co wiem też pobiera 2%?
adamus2111

Postprzez 4r3k » 26 lut 2013, o 09:49

Musiałbys najpierw przeprowadzic kase przez kantor albo miec konto rozliczane w dolarach, żeby przelewac dolary na ekarte a nie złotowki. Mimo że ekarta rozliczana jest w dolarach, doładowyjemy i płacimy złotowkami ktore mbank musi przewalutowac na dolary, stad doliczenie 2% po transakcji.
4r3k

Postprzez macieklm » 26 lut 2013, o 09:53

Żeby było jasno. Opłaty przy użyciu zwykłej debetówki i e-karty będą identyczne? Pomijam kwestie bezpieczenstwa.
macieklm

Pochwały: 2

Postprzez LukC » 26 lut 2013, o 10:38

Ja mam kredytową/debetową rozliczaną w EURO i e-kartę rozliczaną w USD do zakupów z Ali, eliminuje to podwójne przewalutowanie ;-)
LukC
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: Mi Mix 3
ROM: MIUI 10

Postprzez przemeg » 26 lut 2013, o 12:16

marxxx Ja kupowałem i płaciłem już kilka razy kartą AliorSync i zwrot 5% dostałem.

Co do waszych dyskusji o kursach, po jakich bank rozlicza transakcje w walucie. Blokada środków to jedno, a rozliczenie transakcji to drugie. Sprawdzajcie kurs walut w dniu zaksięgowania transakcji, a nie blokady środków na koncie. Kurs dolara w ostatnich dniach zwyżkował, a Wam (w tym i mi) zaksięgowało transakcje akurat na szczycie, więc mamy po prostu pecha.
A wracając jeszcze do AliorSync, to zarabia on po prostu na swoim wyższym kursie dolara, ale po odjęciu 5% rabatu kurs robi się już dobry.

PS. Jakby co, to nie jestem żadnym sprzedawcą/naganiaczem kont w Aliorze, sam korzystam z około 5 kont w różnych bankach w zależności od potrzeb i korzyści jakie oferują.
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez przemeg, łącznie edytowano 1 raz
przemeg

Pochwały: 1

Postprzez resmiki » 27 lut 2013, o 14:18

ozon napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czy komus udalo sie ostatnio zaplacić na aliexpress kartą debetową MasterCard do konta dolarowego w Alior Sync ?

Ja próbowalem 24 lutego i z powodu "security reasons" odrzuciło, to znaczy kasa zeszla z konta i pisza, ze odeslali i po 7-10 dniach ma wrocic.

Na ich stronie jest napisane: "You can also pay with select debit cards including Maestro, Solo, Carte Bleue, PostePay, CartaSi, 4B and Euro6000. More payment options will be available on AliExpress in the future. "
Nie ma na tej liscie MasterCard, wiec pytam czy komus udalo sie.

Edit: wyczytalem jeszcze ze: "1. Please use Visa or MasterCard credit cards. The following types of credit cards are currently NOT accepted: charge cards, business/commercial cards, Visa or MasterCard debit card. "

"I'm afraid that currently Visa/MasterCard debit card cannot be used on AliExpress. Please try again with a Visa or MasterCard personal credit card."
resmiki

Pochwały: 3

Postprzez Efyr » 27 lut 2013, o 14:46

Wczoraj wieczorem kupiłem i zapłaciłem za dwie rzeczy alior syncem.
I po chwil po płatności status na aliexpress zmienił się na:
Status: The supplier is processing your order

Więc kasa chyba dochodzi i to szybko

Może gdzieś błąd przy wypełnianiu danych?
A przy płatności wybrałeś MasterCard?
Ja jeszcze u siebie zmieniłem limity karty, co prawda obniżyłem, ale może wystarczy że zapisałem.

Karta przyszła pocztą przedwczoraj.
------
Efyr

Postprzez ozon » 27 lut 2013, o 14:51

resmiki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z doświadczenia wiem, że na Aliexpress piszą różne rzeczy. Niby rozwijają liczbę opcji płatności, a życie pokazuje coś innego. Dalej piszą, że można płacić przez Moneybookers, choć co do czego, to nie ma takiej opcji. Z kart, które widziałem do wyboru były: MasterCard, Visa i jakiś Koszałek, czy coś w tym stylu. ;)

Dawno u nich nie kupowałem, więc nie będę pisał, które karty akceptują. W każdym razie bank wystawiający kartę nie powinien mieć znaczenia, jeśli to światowy system MasterCard, czy Visa. Dziwne, że ich nie akceptują, gdy zgadzają się na inne 'egzotyczne wynalazki'. Ale u nich wszystko jest możliwe. Jeżeli potwierdzi to więcej osób, to pozostaje opcja zamówienia karty kredytowej (też powinna być za darmo) i z niej płacenie za zakupy.

Efyr napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli innej osobie zaakceptowali, to faktycznie, może był błąd systemu lub pomyłka przy płaceniu...
Ostatnio edytowano 27 lut 2013, o 14:54 przez ozon, łącznie edytowano 1 raz
ozon

Pochwały: 1

Postprzez resmiki » 27 lut 2013, o 14:52

Efyr napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

U mnie wszystko wygladalo ok do mniej wiecej 23 godziny od zaplacenia. Potem "transaction closed" z "security reasons". Oni mają 24h na weryfikacje platnosci, tak ze sprawdz po 24h jaki masz status.

[ Dodano: 2013-02-27, 14:01 ]
ozon napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W syncu darmowe jest wydanie kredytówki, wznowienie to już:

0 zł(pod warunkiem rozliczenia transakcji na łączną kwotę min. 15 000 zł w ciągu ostatnich 12 miesięcy)
35 zł(pod warunkiem rozliczenia transakcji na łączną kwotę min. 7 500 zł w ciągu ostatnich 12 miesięcy)
w pozostałych przypadkach 70 zł
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez resmiki, łącznie edytowano 1 raz
resmiki

Pochwały: 3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI