Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Postprzez resmiki » 6 mar 2013, o 15:44

lajsta napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mialem to samo. Opisuje to strone czy dwie wczesniej.
Ja zlozylem reklamacje, ktora nadal czeka na rozpatrzenie - status "processing", ale po poltora tygodnia testowo zakupilem baterie do fona i o dziwo chyba przeszlo pomyslnie, bo skontaktowal sie ze mna sprzedawca i zamowienie ma status "The supplier is processing your order "

Jak widze tam nie obowiazują szczególnie jakieś reguły, Odrzucili zamowienie .... bo tak. Zarowno u Ciebie jak i u mnie to była pierwsza transakcja kartą. Moze tu jest przyczyna.
Ja im wysłałem skany, ktore chcieli. Mam karte debetowa walutową tylko do takich transakcji i na niej tyle srodków ile trzeba do zalatwienia bieżacej transakcji, wiec zrobiłem to bez szczególnych obaw. Gdybys skanował karte, to wystarczy zeby bylo widac pierwszych szec i cztery ostatnie cyfry z numeru karty, oczywiscie security code z tyłu wytnij ze skanu.

Na maile z ich strony nie licz, mnie na zaden nie odpowiedzieli. Przepytywałem sprzedawce z ali na tą okoliczność. Nie potrafili nic jednoznacznie odpowiedzieć. Tam są inni ludzie. Czekanie całymi dniami, tygodniami albo i miesiacami wydaje sie byc dla nich normalnością.

Do pelnych 24 godzin od momentu zamowienia brakuej mize trzy godziny. Wtedy bede mial pewnosc, ze przeszlo, ale poki co wyglada ok.

U nich nie ma raczej jasnych reguł. Jednoznacznej odpowiedzi nikt Ci nie udzieli.
resmiki

Pochwały: 3

Postprzez bartazzz » 6 mar 2013, o 15:50

ja płaciłem karta debetową w bzwbk, mbank i kartą USD aliorbank i jak na razie wszystko przechodzi.
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez bartazzz, łącznie edytowano 1 raz
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez spidercomp » 6 mar 2013, o 16:06

Mam takie pytanko. Kupiłem dwa dni temu produkt i m juz status "Goods Awaiting Acceptance" natomiast kasa z konta mi nie zeszła jeszcze. Czy to normalne?
spidercomp

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE

Postprzez dawidoski8 » 6 mar 2013, o 21:08

Tak, kwota wisi w "zablokowanych" po kilku dniach przeliczą po ich kursie jeżeli konto złotówkowe.
dawidoski8

Postprzez stifler959 » 6 mar 2013, o 21:49

mi w mBanku na początku też pobrało tylko kwotę za telefon a później doliczyło jeszcze z 20 zł.
stifler959
AKTYWNY

Pochwały: 3

Postprzez spidercomp » 6 mar 2013, o 22:02

A ja ma juz ststus "Goods Awaiting Acceptance" i nadal kwoty mi pobralo. Czy to normalne? Konto w mbanku eKarta.
spidercomp

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE

Postprzez markus70 » 7 mar 2013, o 12:26

W przelew walutowy z walutomat masz darmowy?
Ostatnio edytowano 15 cze 2013, o 10:28 przez markus70, łącznie edytowano 1 raz
markus70
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: Z reguły Xiaomi :)

Postprzez ALEX-77 » 7 mar 2013, o 16:30

Witam,Pierwszy raz płaciłem na Aliexpres kartą kredytową i otrzymałem taka informację :

Twoje zamówienie zostało anulowane ze względów bezpieczeństwa. Fundusz dla tego zamówienia nie zostało potrącone przez AliExpress. Jednak niektóre banki mogą posiadać tej płatności, a bank cofnie płatność na okres 7-10 dni roboczych przed zwolnieniem z powrotem do posiadacza karty. Aby uniknąć odwołania zamówienia w przyszłości, prosimy zgłosić roszczenie o weryfikacji płatności.
o co chodzi ? bo pieniązki z karty mi ściągło ,nie wiem za bardzo co teraz robić .
ALEX-77
AKTYWNY

Pochwały: 27
Telefon:: Xiaomi Redemi Note
ROM: MIUI Polska

Postprzez lajsta » 7 mar 2013, o 17:11

Ja dostałem dokładnie taką samą informację za pierwszym razem gdy kupowałem w sklepie Apollo (patrz poprzednia strona). Zadzwoniłem do mBanku (mam eKartę) i powiedzieli mi, że z ich strony wszystko jest OK - to sprzedawca widocznie ma jakieś "ale...". Jakie? Któż to wie. W każdym razie po ok. 12 h ponowiłem zakup z tym, że w sklepie Leading Electronics i...poszło, na razie jeszcze kasa nie wróciła na konto ani też nie doszły żadne niepokojące maile o cytowanej przez Ciebie treści. Moje pierwsze zamówienie ma status "finished" natomiast to drugie "awaiting shipment" "The supplier is processing your order" - zwykle ponoć trwa to ok. 24 h czyli może dzisiaj coś wieczorem się zadecyduje. Oby.
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez ALEX-77 » 7 mar 2013, o 17:40

No tak ,ale co teraz zrobić ? pieniądze mi sciągło z karty a transakcja anulowana ,czy pieniądze same wrucą na kartę ? czy muszę gdzieś interweniować ? Karta z Banku B.P.H nigdy nie miałem z nią żadnych problemów ,pierwszy raz kupywałem na Aliexpres ,wogóle byłem przygotowany na płatnośc PayPal ale jak kupiłem telefon to okazało sięze nie ma takiej możliwości wiec użyłem mojej karty ,a tu taki problem .
ALEX-77
AKTYWNY

Pochwały: 27
Telefon:: Xiaomi Redemi Note
ROM: MIUI Polska

Postprzez marx » 7 mar 2013, o 18:47

Przypuszczam że takie anulowania płatności kartą zdarzają się osobom które nie mają historii zakupów na aliexpress czyli kupują pierwszy raz i kwota nie jest mała.
Tyczy się to zarówno kart mBanku , Alior Sync i wszelkich innych.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez east-import.pl » 7 mar 2013, o 19:38

A może tyczy się właścicieli kart. konto na alli na syna A karta ojca Matki itd.. Ktoś może płaci nie swoją kartą Więc nie ma co się dziwić że blokują takie transakcje
EAST-IMPORT
east-import.pl
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI