Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Postprzez macieklm » 9 mar 2013, o 10:00

Faktycznie, mam pierwszy status na przesyłce od nich:
The item (xxxxxxxxxxx) was posted on 9-Mar-2013 and is being processed for delivery to the addressee.

Czyli mam odpowiedź na swoje pytanie. Statusy również zmieniają się w weekendy.
Mam nadzieje, że wyjdzie jakoś Poniedziałek/Wtorek.

Druga przesyłka na którą czekam, nadana SG jeszcze się nie pokazała, a nr dostałem we wtorek...
macieklm

Pochwały: 2

Postprzez ra-vau » 9 mar 2013, o 15:44

Po kontakcie z Chińczykiem uzyskałem odpowiedź, że 'dziś wyśle'. Oczywiście na wiadomość prywatną nie odpowiedział, dopiero poprzez czat o dziwo... No i ciekawostka, zamiast Hongkong Post Air Mail, nadał paczkę Singapore Post. Dostałem numer trackingowy, ale po wpisaniu wyświetla, że niema takiego - pewnie się pojawi dopiero (mam nadzieję).

Status zmienił się na Awaiting Receipt.

[center]Obrazek[/center]

Kiedy paczka powinna się pojawić w systemie? Do 3 dni?

Co do próby kontaktu z apollo - ja również nie dostałem żadnych odpowiedzi na czacie/czy na wiadomość, dlatego w sumie nie kupiłem u nich... bo zniechęciło mnie to jakoś.
ra-vau
NewsMan

Pochwały: 114
Telefon:: V967S

Postprzez east-import.pl » 9 mar 2013, o 18:04

Tak do trzech dni się pojawiają w systemie
EAST-IMPORT
east-import.pl
AKTYWNY

Postprzez areq1987 » 9 mar 2013, o 18:19

Może już na drugi dzień. Ja tak miałem w Singpost.
areq1987
VIP

Pochwały: 6
Telefon:: Xiaomi MI5 64GB
ROM: 7.1.2 AOSP

Postprzez resmiki » 9 mar 2013, o 19:32

ra-vau napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dzis nie ma co liczyc na tracking poczty Singapore. Poległa im baza danych, albo cos innego bo nie wyszukuje, tylko wyswietla zapytania do bazy.

Mysle ze inne strony korzystajace z tej tez nic nie pokazą.
resmiki

Pochwały: 3

Postprzez east-import.pl » 9 mar 2013, o 20:27

nic nie padło działa
Item No. Posting Date Status Date Status Description
RX103228355SG 05-03-2013 05-03-2013 Despatched to overseas (Country code: PL)

Obrazek
EAST-IMPORT
east-import.pl
AKTYWNY

Postprzez marx » 9 mar 2013, o 22:10

Pisać na temat, tu piszemy o płatnościach!
Następnym razem będą upomnienia.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez placid » 10 mar 2013, o 12:20

Witam , pierwszy post na forum a więc posiadam konto osobiste i oszczędnościowe w alior syncu bez żadnych kart , co powinem zrobic żeby móc płacić na aliexspress ? czy przez paypal się dalej nie da ?
placid

Postprzez ozon » 10 mar 2013, o 12:37

placid napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Masz kilka możliwości. Wyrobić kartę debetową do rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego w złotówkach. To nic nie kosztuje, pocztą karta przyjdzie do domu. I taką kartą już można płacić na Aliexpress. Wystarczy, by na koncie było odpowiednia suma złotówek, by po przeliczeniu na dolary wystarczało do zapłaty za zakup. W tym przypadku dochodzi koszt przewalutowania. Czyli jeśli średni kurs dolara to np. 1$= 3,15zł, to większość z banków przeliczy Ci np. po 3,30zł.

Inna opcja to założenie rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego w walucie, którą chcesz płacić. Mając ROR w złotówkach, wchodzisz na konto i na dole masz linki, klikasz i już nasz konta walutowe. Wyrabiasz kartę do takiego konta, tak jak w złotówkowym. To opłaci się przy większych zakupach, przy drobnych, to nawet z przewalutowaniem ze złotówek, wyjdzie niewiele drożej. Każdy sam musi ocenić, co wybiera.

Z kont oszczędnościowych nie warto wypłacać pieniędzy, bo tracisz odsetki i wtedy posiadanie takiego konta nie ma zbytniego sensu.
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez ozon, łącznie edytowano 1 raz
ozon

Pochwały: 1

Postprzez macieklm » 10 mar 2013, o 12:52

Konto walutowe w Alior Sync jest całkowicie bezpłatne? Wydanie karty, prowadzenie konta, zakupy np na Aliexpress itd? Pytam, bo gdzies w tabeli oplat widziałem, że zakup przy użyciu tej karty na terenie EU jest bezpłatny, natomiast poza terenem Unii to koszt 30zł. Sprawdziłem historie rachunku w mBank i zakup na Aliexpress to chyba jakby zakup w Wielkiej Brytanii. Nie wiem jak mialoby się to do zakupu przy użyciu karty do konta walutowego, które ma się w dolarach w Syncu.
macieklm

Postprzez ozon » 10 mar 2013, o 13:06

Już raz to pisałem, powtórzę. Płacenie kartą, nie ważnie jaką, czy złotówkową, czy walutową jest bezpłatne, niezależnie czy płacisz za zakupy w Pcimiu Dolnym, czy w Singapurze. Przy złotówkowej, co zrozumiałem, wszystkie banki doliczą za przewalutowanie.
Opłaty po kilkadziesiąt złotych są w większości, jak nie wszystkich bankach, gdy płaci się z konta przelewem pozaeuropejskim. To nie to samo, co płacenie kartą.
ozon

Pochwały: 1

Postprzez macieklm » 10 mar 2013, o 13:36

No to rewela. Powiedz mi jeszcze proszę taką rzecz. Chcę założyć konto osobiste w Syncu. Czy po otworzeniu takiego konta będę mógł otworzyć również bezpłatnie konto walutowe? I inaczej, czy do otworzenia konta walutowego, potrzeba mieć konto osobiste w Syncu? Jak to wygląda. W sumie to nic nie stoi na przeszkodze, żeby mieć darmowe osobiste, ale wolę zapytać.
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez macieklm, łącznie edytowano 1 raz
macieklm

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI