Cześć.
Przymierzam się do paru transakcji na aliexpress i mam kilka pytań.
Otóż, jakiś czas temu założyłem konto w Mbanku, zamówiłem kartę wirtualną rozliczaną w dolarach (na którą oczekuję) oraz otworzyłem dodatkowy rachunek rozliczany w USD.
Mam następujące pytania.
1. Jakie są różnice między płatnością na ali z karty debetowej, a karty wirtualnej?
Chodzi o to ,że na karcie debetowej przelewana kwota jest najpierw przewalutowywana na EURO, a następnie na USD?
A na karcie wirtualnej rozliczanej w USD, od razu ze złotówek na USD?
2. Jakie są koszty przewalutowania np. na stronie
http://spred.pl/waluta/usd pisze ,że koszt sprzedaży USD w mBanku to 3.35.
Jednak podczas rozmowy z konsultantem mLinii otrzymałem informację ,że jest to kwota 3,57.
Więc ile to w końcu wychodzi? Bo już sam się w tym wszystkim gubię
3. Oprócz kosztów przewalutowania są jeszcze jakieś dodatkowe ukryte koszty?
4.Czy istnieje możliwość bezpośredniej wpłaty $ na kartę wirtualną tak aby uniknąć wysokich cen $ w mBanku? (Próbowałem przelać $ z konta walutowego w BPH, na konto walutowe w mBanku, lecz musiałbym wybrać opcję przelewu zagranicznego którego koszty mogą wynieść nawet 100zł) Niestety nie mam możliwości bezpośredniej wpłaty $ do mBanku ponieważ nie mam jego oddziału w swoim mieście(jak pewnie większość z was, typowy bank internetowy).
Zatem co zrobić?
Może polecacie jakiś kantor internetowy który przeleje mi bezpośrednio pieniądze na kartę wirtualną dzięki czemu uda mi się pominąć haracz jaki muszę płacić bankowi.