Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
12 cze 2014, o 17:44
Różnie bywa
Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka
12 cze 2014, o 20:57
Ponawiam pytanie czy wie ktoś czy się tak da
12 cze 2014, o 21:24
Sid chyba zartujesz , zaden operator platniczy czy visa czy master card nie pozwolilby na taka praktyke by sklep przechowywal numery kart uzytkownikow , nie ma takiej mozliwosci i bardzo dobrze dla twojego bezpieczenstwa a raczej pieniedzy na twojej karcie :)
12 cze 2014, o 21:26
Nie w tym wątku post napisałem proszę o usuniecie bo ja nie mogę.
Ostatnio edytowano 12 cze 2014, o 21:32 przez
Morphys, łącznie edytowano 2 razy
12 cze 2014, o 21:28
Taaaaa na alledrogo możesz sobie przypisać kartę i potem podajesz tylko 3 cyfrowy kod cvv. Pytanie jest zatem bardzo zasadne.
12 cze 2014, o 21:44
Bo znany polski serwis aukcyjny m w d. wszelkie zasady i jest monarchią sam w sobie tak wiec powtorze na Aliexpress nie da sie zapisac na stale danych karty kredytowej co powinno kazdego cieszyc ... juz nie badzmy takimi leniami ze nie chce nam sie numeru karty wpisywac :)
Ale jezeli chcemy se juz ulatwic zycie to Sid polecam ci pluginy na przegladarke np. przy firefox plugin "paste email plus" , mozna se zapisac numery czy emaile pod dana nazwa i prawym przyciskiem przy wypelnianiu formularzy wybierajac nazwe z menu wkleic przypisany numer , nazwe czy inne dane - bardzo przydatne i o wiele bezpieczniejsze.
12 cze 2014, o 21:55
Groupon też pozwala na zapisanie karty "na stałe", sklep Google Play również...
Ale przynajmniej już wiem, że na Ali się nie da. I macie rację, że dzięki temu bezpieczniej.
12 cze 2014, o 22:26
Do PayPala również wrzucamy karty na stałe, ale tutaj to akurat inna historia.
SGS III i9300 - Tapatalk
12 cze 2014, o 23:12
Z tym bezpieczeństwem podczas kupowania na ali to bym polemizował. Kilka dni temu (06.06) zadzwoniła do mnie pani z mojego banku (posiadam konto walutowe w t-mobile, dawny Alior Sync) i uprzejmie poinformowała że dane mojej karty zostały "pozyskane" i spytała czy w związku z tym chcę ją zastrzec. Oczywiście się zgodziłem i od razu poprosiłem ją o nową. Powiedziała mi że nic więcej nie wie (kto, co, skąd itd.) więc się rozłączyłem. Z ciekawości od razu zalogowałem się na moje konto żeby sprawdzić stan kasy (wcześniej logowałem się co kilka dni i zawsze wszystko się zgadzało). Tym razem było inaczej. Wszystko się zgadzało oprócz tej ostatniej transakcji:
Nazwa odbiorcy/nadawcy: CS.64004764.COM
Adres: CHN SHENZHEN CS.64004764.COM
Numer karty: ************3055
Kwota w walucie rachunku: -2,29 USD
Kwota w oryginalnej walucie operacji: -2,29 USD
Data księgowania: 06-06-2014
Data operacji: 04-06-2014
Typ operacji: Obciążenie
Numer rachunku: 71 2490 ********************
Tytuł płatności: Transakcja kartą debetową;obciążenie 5651 CHN SHENZHEN CS.64004764.COM
Od razu powiem wam że konta dolarowego używam jedynie do zakupów na ali oraz ebay (via PayPal). PayPal uchodzi raczej za bardzo bezpieczny sposób płatności, więc podejrzewam że dane wyciekły od Ali. Kartę do konta trzymam w szufladzie w biurku i wyjmuję ją tylko podczas płacenia (na ali bądź ebay). Nigdy nikomu jej nie pokazywałem (od razu jak przyszła to wsadziłem do szuflady). Oczywiście od razu złożyłem reklamacje w wirtualnym oddziale banku. Pani ją przyjęła i na moje pytanie co to za transakcja, powiedziała że wie tylko tyle że jest to zakup on line w jakimś chińskim sklepie odzieżowym (podała mi nazwę: "Family Clothing Store"). Podpowiedziała mi też, że najbezpieczniej jest sobie ustawić na nowej karcie dzienny limit zakupów online na 0$ i przed każdym zakupem go odpowiednio zwiększać, a następnie z powrotem na 0$. Niestety ale chyba wychodzi na to, że to jedyny sposób aby zminimalizować ryzyko wystąpienia kolejnej takiej transakcji
13 cze 2014, o 07:20
Wielokrotnie pisałem ze sa strony w necie gdzie sie handluje danymi kart, w tym kartami z polski. już za 25 $ można kupić dane aktywnej karty.
13 cze 2014, o 22:36
Tylko powiedz mi skąd ktokolwiek może mieć dane mojej karty skoro w momencie gdy ją dostałem, od razu włożyłem do szuflady przy kompie i nigdy nikomu nie pokazywałem ? (Wyjmowałem ją tylko raz przy podpinaniu do konta PayPal oraz kilka razy w celu zapłaty na ali, ale nigdy dalej jak 50 cm od biurka jej nie zabierałem)
14 cze 2014, o 08:00
proponowałbym w takiej sytuacji , przeskanowac dobrze komputer, ewentualnie jesli to mozliwe to strzelic hardformat calego dysku. skoro polaczenie w ali w momencie placenia jest szyfrowane 128bitowym kluczem, to nie ma opcji by ktos to przechwycil i odczytal. ze strony ali tez bylbym raczej spokojny. mysle,ze dane zostaly pozyskane w bardzo prosty sposob, masz jakiegos ,,virusa" ktory spisuje wszystko to co wbijasz w klawiature, najszybciej bym tutaj uderzał.