JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez Gadżet » 7 sty 2015, o 13:26

Jest to mój pierwszy post na tym forum w związku z tym witam wszystkich :-) Mam problem z pierwszą paczką zamówioną na ali dnia 11.11.2013. Paczka nie dotarła do mnie więc wczoraj napisałem do sprzedającego :

It's been fifty four days and now I still haven't received the parcel. I'm opening the dispute and expect my money back.

Taką odpowiedź dostałem dziś :

Hi, dear
Good day, thanks for your shopping, I have tracked it, now it have left china, and send to your country, because the christmas and new year, so the package delay, now I have extend the deliver time by 60 days, could you wait 30 days, if you do not get it in 30 days, I will refund you all the money, is it ok?
Thank you

Co najlepsze czas ochrony zamówienia na aliexpress odlicza czas od 65 dni!!! Co mam teraz zrobić, aby odzyskać pieniądze??

TRACKING: RG075929125CN
Gadżet

Telefon:: Xperia Z

Postprzez blue_voyager » 9 sty 2015, o 10:24

Panowie, tak na szybko. Przypomnijcie mi ile czasu ma klient na odpowiedź po tym jak sprzedawca odrzuci jego spór (czas po którym spór automatycznie się eskaluje jeśli klient nie odpowie).
Piszę FAQ dotyczący sporów i nie pamiętam ile to dni a akurat nie mam otwartego żadnego sporu ;-)
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez fake4r » 9 sty 2015, o 10:28

Chyba 5 ale nie jestem pewien, bo wczoraj założyłem spór i odlicza 5 dni. Jak sprzedawca odrzuci to chyba tyle samo jest w drugą stronę.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez blue_voyager » 9 sty 2015, o 10:38

Nie, po odrzuceniu na pewno więcej. Chyba 14 dni ale nie jestem pewien.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez fake4r » 9 sty 2015, o 10:42

Jak odrzuci to dam znać :)
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez blue_voyager » 9 sty 2015, o 11:01

Dzieki :-)
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez bartchezzz » 9 sty 2015, o 13:50

Witam wszystkich,

czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co mam dalej zrobić? Założyłem pierwszy spór na ali i nie chce wtopić...

Rzecz nie doszła, w sporze zaznaczyłem full refund, napisałem po prostu, że nie otrzymałem przesyłki. Sprzedawca przedłużył o kilka dni ochrone i napisal zeby przerwac sprór. Odczekałem tydzień, paczka nadal nie doszła o czym napisałem notke w sporze, sprzedawca zrobił to samo - przedłużył ochrone, prosił o anulowanie sporu. Została mi godzina na odpowiedź. Co robic? Czekać czy escalate czy...? Ewentualnie co dalej?

Numer przesyłki otrzymałem i od miesiaca stan sie nie zmienia. Od zamowienia minely juz 2 miesiace, gdzie sprzedawca podal w opisie ze max 34 dni.

Pozdrawiam
bartchezzz

Telefon:: lenovo a820
ROM: lambda

Postprzez blue_voyager » 9 sty 2015, o 13:59

A sprzedawca odrzucił spór? To eskaluj. Jeśli nie odrzucił i spór tak się zakończy, to dostaniesz full refund.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez kocmax » 9 sty 2015, o 17:31

Witam.
Mam podobny problem jak użytkownik bartchezzz.
Otworzyłem spór ponieważ zbliżał się koniec ochrony, na następny dzień otrzymałem wiadomość od sprzedawcy o treści:
"dear , sorry for let you wait for the package,i have open a list to the shipping company, if 10days more not arrive we will re-send out a new package ok? hope your understanding and help cancel the dispute first ok? best regards-susan". Następnie przedłużył okres ochronny o kolejne 10 dni. Narazie nie wykonałem w tym kierunku żadnego ruchu i zegar dalej odmierza czas do końca sporu.
Jak myślicie, co robić dalej w tej kwestii?
Ps. Towar zakupiłem 11.11 i do teraz według tracking number leży w Szanghaju. Dorzucam numer przesyłki:
RI233044282CN.
Pozdrawiam.
kocmax

Telefon:: Samsung

Postprzez blue_voyager » 9 sty 2015, o 17:35

Sam napisałeś, że problem podobny, więc chyba widzisz, że odpowiedź udzielona jemu pasuje też do Ciebie, Prawda?
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez kocmax » 9 sty 2015, o 18:32

Czyli mam rozumieć że jeżeli widnieje mi status: "Awaiting the seller's dispute approval ", to oznacza że sprzedawca jeszcze nie odrzucił mojego sporu?
Wolę być pewny, ponieważ 200 dolców piechotą nie chodzi.
kocmax

Telefon:: Samsung

Postprzez blue_voyager » 9 sty 2015, o 18:44

Tak, to oznacza oczekiwanie na akceptację sporu przez sprzedawcę. Jeśli nie zaakceptuje ani nie odrzuci sporu, zakończenie będzie takie jakiego żądałeś.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI