Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj') Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Bo niektóre banki księgują zwrot z datą zakupu, a nie aktualną. Może już masz na koncie...?? Jak się nie pojawią po 10 dniach roboczych, to poczekaj jeszcze z 5 dni , bo były teraz święta w Chinach i na pewno banki pozamykane były. Jak nie będzie zwrotu trzeba pisać do supportu aliexpress, choć rzadko się to zdarza, ale czasem są problemy.
Witam, otrzymałem w końcu towar po miesiącu który okazał się ubogim, bez paru rzeczy o których zapewniał sprzedawca ! Co robić ? Chcę zwrotu pieniędzy gdyż taki towar jest znacznie mniej wart. Gdzie napisać i co ? Pomocy !
Otwieraj spór i pełny zwrot kasy bez odsyłania. Jeżeli sprzedawca się nie zgodzi, to jakiś 60-80% zwrot kwoty. Dobrze opisz co jest nie tak z towarem, który otrzymałeś.
Jak to co robić, otworzyć spór, zażądać częściowego zwrotu kosztów - częściowego, bo na full refund raczej nie masz co liczyć, towar dostałeś, tyle, że nie do końca zgodny z opisem (chyba, że coś z nim jest nie tak, Twój opis, że jest on "ubogi" jest hm, też ubogi ) . Chyba, że zgodzisz się na odesłanie, wtedy Alli może zgodzić się na full refund, inaczej raczej tylko częściowy.
Witam, otworzyłem spór temu panu bo buty się zepsuły bardzo szybko, odpisał, że może oddać 18$, co mnie nie satysfakcjonuje.. jest sens dalej próbować negocjować czy lepiej się zgodzić ? jeśli tak to jak to zrobić?
Co to znaczy szybko? Tydzień, miesiąc, pół roku?, Swoją drogą kupując chińskie podróbki markowych produktów, trzeba się liczyć z ryzykiem niskiej jakości. To nie jest oryginalny produkt, który zaniesiesz do sklepu i zareklamujesz. Możesz eskalować spór, w końcu nic nie tracisz, ale wątpię by Alli przyznało Ci full refund.
Spór był otwarty juz od dawna, ponieważ myślałem ze paczki w ogóle nie dostane, ale dostałem i sprzedawca sie odwołał że wysłał itd. Co robić nastepnie ? Pisac do Ali czy dalej w tym sporze ze sprzedawcą pisać ?
Zamówiłem 6 kamer IP z aliexpress. Zapłaciłem kartą przez aliexpress kwotę za 6 kamer + przesyłka (swoją drogą kosmicznie przepłaciłem - 130$ za przesyłkę) Przesyłka China Air mail, więc zwykła lotnicza.
Chińczyk odpisał że mają jakieś święto: Since China national holiday is coming (1 Oct-7Oct), so we will send your item out after holiday. Thanks for your understanding in advance.
Więc spoko nie ma problemu.
Poprosiłem o wysyłkę indywidualną aby paczki były mniejsze i o mniejszej wartości (kwestie podatkowe) .
Chińczyk wymyślił coś takiego: From your address, UPS express is more available than FEDEX express to reach you in your country. So we sent out your item by UPS. Hope you will receive it fast and smoothly. We declare it as gift for you. Hope you enjoy our good product when you receive it. It will be highly appreciated if you give us positive feedback after you use it.
Nie dość że wysłał to UPS'em ?! wiadomo że kurierzy gwarantują cło i vat to jeszcze wysłał wszystko w 1 paczce!. Co za osioł.
Napisałem że wyraźnie prosiłem o wysyłkę indywidalną: Hi, if you sent one pack and courier, I expect problems with tax collectors because they must tax the shipment of the value above 150euro. I asked for individual shipping for each camera.
Na co chińczyk odpisał tak: We sent 6pcs cameras in 1 carton, Goods description is: Home alarm gift, Goods value: 60USD for 6pcs to lower your destination customs TAX. Hope it will be good for you, thanks.
Zaniżył wartość i dopisał gift. No poprostu ręce opadają ... Miał wysłać pocztą lotniczą 6 paczek po 1 sztuce. Bez zadnych dopisków gift czy zanizania wartości. Miałbym loterię.
Zamiast tego wysłał kurierem w jednym kartonie 6 kamer, zaniżył ich wartość i dopisał gift.
Pozytywny komentarz już nie wchodzi w grę. Bo dostał warunki których nie spełnia a jego inicjatywy mogą mi przysporzyć kłopotów.
Czy jest jakaś szansa "obciążenia go" podatkiem i kosztem kuriera który będzie miał w tym pewnie swoją dolę ? Niewiem teraz czy paczkę odbierać czy niech ją odsyłają a od niego żądać zwrotu $ ?
Szansa że mi tego kurierzy nie oclą i ovatują jest praktycznie zerowa.