JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez Klosiek1990 » 26 lip 2014, o 18:45

Czy otrzymali zamówienie Nie
Chcesz zwrotu towaru Nie
Powód sporów: Pakiet wysłany na zły adres
Spór Razem: US 47,99 dolarów (US $ 47.99Product Cena andUS $ 0.00Shipping Fee)
Zwrot Ilość: USA 47,99 dolarów
Spór otwarty: 24 lipca 2014
Zwrotu towarów: Nie
Żąda Szczegóły: sprzedawca ma niewłaściwy numer..................

to mam zaznaczone, nie ma nigdzie napisane ze beda pieiadze zwrocone maila tez zadnego nie dostalam..moze cps zle tam zaznaczylam;/
Klosiek1990

Telefon:: nokia

Postprzez basa » 26 lip 2014, o 19:16

Uwielbiam te translatory stron googla :)

Masz przyznany refund więc sprawdź za jakiś czas konto bankowe. A informacje o refund sprawdzisz jak wejdziesz naciśniesz na numer zamówienia i tam nad adresem masz zakładke Finanse jak wejdziesz na zakładke masz na dole historie płatności.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez khaleesi » 26 lip 2014, o 20:00

basa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja także.. strasznie ciężko się to czyta :roll:

A ja póki co w moim sporze co dziennie bombarduje chińczyka jakąś wiadomością a on ma to głęboko w poważaniu.. poczekam do jutra jak nic nie odp i wezmę eskalację bo już mam go dość :roll:
khaleesi

Telefon:: lg

Postprzez lexio » 27 lip 2014, o 12:15

khaleesi napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A ja póki co w moim sporze co dziennie bombarduje chińczyka jakąś wiadomością a on ma to głęboko w poważaniu.. poczekam do jutra jak nic nie odp i wezmę eskalację bo już mam go dość :roll:

Nie musisz eskalować .Jak nie odpisuje samo się eskaluje (po upływie sporu) i dostaniesz info ,że sprzedający nie odpisywał i dostaniesz zwrot . W moim przypadku tak było i po kilku minutach już miałem "sprzedający nie odpisywał w sporze " i od razu przeszło w zwrot
lexio
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: sonyericsson ARC S

Postprzez khaleesi » 27 lip 2014, o 13:38

lexio napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie musisz eskalować .Jak nie odpisuje samo się eskaluje (po upływie sporu) i dostaniesz info ,że sprzedający nie odpisywał i dostaniesz zwrot . W moim przypadku tak było i po kilku minutach już miałem "sprzedający nie odpisywał w sporze " i od razu przeszło w zwrot

Hmm.. żebym ja Cię dobrze zrozumiała..
Otworzyłam spór, wywaliłam swoje żale :-P Chińczyk miał X czasu na reakcję, odpowiedział oczywiście w ostatnim dniu swojego czasu (co w sumie mnie nie zaskoczyło bo wcześniej jak już do niego pisałam zlewał wszystkie moje maile..).. i teraz status jest taki, że czekają na MOJĄ akceptację tego co zaproponował chińczyk (gwoli ścisłości zostało mi 10 dni) - a zaproponował, żebym mu odesłała towar i wtedy odda całość kwoty.
I oczywiście opcje dostępne to akceptacja sporu, modyfikacja rezygnacja albo eskalacja..

Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałam jeśli ja się produkuję a on to zlewa to po upłynięciu tych 10 dni ali odda mi całość bez pytania a jeśli eskaluję mogę na tym stracić?
khaleesi

Postprzez Robbo » 27 lip 2014, o 13:45

Jak zaakceptujesz to co zaproponował to dostaniesz pełny zwrot jak podeślę mu towar i potwierdzi odbiór. Możesz modyfikować i zmniejszyć swoje roszczenia lub eskalowaći czekać jak rozstrzygnie Aliexpress.

Ja i G2
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez tabciogaraj » 27 lip 2014, o 13:46

Ile trwa Fund Processing? Anulowałem zamówienie i wisi już 8 dzień...
Obrazek
tabciogaraj
AKTYWNY

Pochwały: 3
Telefon:: Redmi S1

Postprzez khaleesi » 27 lip 2014, o 13:50

Robbo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To ja wiem, ale jak już pisałam boję się odsyłać, bo raz że przesyłka może zaginąć a dwa że jak on taki cwany to może nie kliknie albo nie daj boże nie odbierze i zostanę bez kiecki i kasy - trochę słabe rozwiązanie :roll:

Pytałam już wcześniej czy mam modyfikować spór.. w odpowiedzi dostałam, żeby w wiadomościach pod sporem próbować się dogadać z chińczykiem (chyba nie czytałeś ;-) )..

toteż próbowałam kilka dni pod rząd coś pisałam, między innymi to, że właśnie boję się odsyłać towar z przyczyn podanych wyżej i ewentualnie, żeby oddal połowę.. ale on w ogóle nie reaguje na moje wiadomości..

A lexio napisał, że samo się eskaluje po upływie czasu i dostanę zwrot..

Tylko jaki? ten który w pierwszym podejściu dałam do sporu? czy ten który mu zaproponowałam w wiadomościach?

Mogłabym niby poczekać 10 dni, to nie koniec świata.. tyle, ze za 2 tyg mam wesele przyjaciółki i ta sukienka miała być na tą okazję, więc za chwilę zostanę bez kiecki, a nie stać mnie co i rusz kupować za tą kwotę sukienki :roll:
a tak to jak zostanę zwrot choćby częściowy to już będę miała zielone światło do działania
khaleesi

Postprzez Robbo » 27 lip 2014, o 14:22

Ten co w sporze.
Wcale Ali nie musi uznać Twojego żądania, może uznać propozycję sprzedawcy. Pewnie będziesz miała do wyboru ok 33% zwrotu lub odesłanie.

Ja i G2
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus

Re: Odp: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez grendel » 27 lip 2014, o 14:38

Masz czas na odpowiedź. Zegar tyka. Jeśli ten czas minie, to Ali przyjmuje jako rozstrzygnięcie OSTATNIĄ propozycję. Czyli w tym wypadku pełen zwrot po odesłaniu towaru.

Jeśli nie chcesz takiego rozstrzygnięcia, musisz wpisać swoją propozycję ale w historii samego sporu.

Eskalacja raczej nic nie da. Sprzedawca zrobił ze swojej strony wszystko jak należy - wysłał towar taki jaki chciałaś i jaki był opisany na aukcji. Jeśli Tobie sukienka nie pasuje, to nie można mu się dziwić, że chce towar z powrotem. I tak pewnie będzie stratny na wysyłce do Ciebie i prowizji dla Ali od wystawionej aukcji.

To logiczne. W sklepie przecież nikt nie oddałby Ci kasy za zakup i jednocześnie pozwolił zatrzymać zakupiony towar. Podobnie nie dostałabyś żadnego upustu (czyli częściowego zwrotu), z powodu tego, że kupiłaś zły rozmiar.

Mogłabyś ewentualnie wymienić na właściwy. A to wiąże się z oddaniem zakupu i poniesieniem kosztów tego oddania.

Jeśli sprzedawca zgodzi Ci się na częściowy zwrot, bo źle przewidziałaś rozmiar, to powinnaś wychwalać go pod niebiosa :)

Jestem m bardzo ciekawy, jak Twoja sprawa się potoczy.

Namalowałem w Tapatalk
grendel
AKTYWNY

Pochwały: 7
Telefon:: Letv X600
ROM: BB72 07S RL

Re: Odp: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez khaleesi » 27 lip 2014, o 15:02

grendel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mylisz się - widać, że nie czytałeś, bądź nie czytałeś ze zrozumieniem.. Sprzedawca podał w opisie aukcji nieprawdziwe dane dotyczące rozmiaru.. wg tabeli rozmiaru którą podał sprzedawca w biuście powinno być 91 cm, w talii 75 i w biodrach 91.. a było analogicznie 70, 60, 78.. więc sorry ale to chyba logiczne, że się spieram..
khaleesi

Postprzez grendel » 27 lip 2014, o 16:12

Ok, faktycznie nie doczytałem. Jeśli jest jak piszesz, to oczywiście masz podstawę do zwrotu, bo opis wprowadza kupującego w błąd.

Tylko pamiętaj o tym, żeby ostatnie żądanie w sporze przed czasem jego zakończenia było wg Twojej myśli.

Namalowałem w Tapatalk
grendel
AKTYWNY

Pochwały: 7
Telefon:: Letv X600
ROM: BB72 07S RL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI